Επικαιρότητα

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: “Αποκαλύπτεται ένας συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός”

εικόνα άρθρου: Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: “Αποκαλύπτεται ένας συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός”

Είναι λυπηρό ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα έχουν κινητοποιηθεί ανεύθυνα πρόσωπα, με σκοπό να λοιδορούν εκείνους που διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις, κολακεύοντας συγχρόνως όσους υποστηρίζουν ( Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας με επιστολή του προς τη «δημοκρατία» σχολίασε το ρεπορτάζ του Αντώνη Τριανταφύλλου με τίτλο «Παρέμβαση Αναστασίου υπέρ Μόσχας» (που είχε δημοσιευθεί νωρίτερα στην «δημοκρατία») και περιέγραψε ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει ως στόχο όσους έχουν διαφορετικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσεως στο ουκρανικό ζήτημα:

Γράφει συγκεκριμένα στην 5η αριθμημένη παράγραφο της επιστολής: “Είναι λυπηρό ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα έχουν κινητοποιηθεί ανεύθυνα πρόσωπα, με σκοπό να λοιδορούν εκείνους που διατυπώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις, κολακεύοντας συγχρόνως όσους υποστηρίζουν. Αποκαλύπτεται ένας συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Ορισμένοι χρησιμοποιούν την κοινωνική δικτύωση. Το κύριο φερέφωνό τους είναι κληρικός Μητροπόλεως της Κρήτης (καθοδηγούμενος και προστατευόμενος άνωθεν), ο οποίος με μία συγκεκριμένη «παρέα κρούσεως» ανέλαβαν τον ρόλο να ειρωνεύονται με κακεντρέχεια, να εκφοβίζουν και κατά τη φαντασία τους να τιμωρούν με ύβρεις, απειλές, μικρονοϊκά σοφίσματα, ακόμα και άθλιες βωμολοχίες όσους έχουν διαφορετικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσεως. Αλλοι χρησιμοποιούν τη σοβαροφάνεια δημοσιευμάτων, στα οποία επικαλούνται εκκλησιαστικές και πανεπιστημιακές πηγές, όπως το εν λόγω «ρεπορτάζ», όπου αλλοιώνονται τα πραγματικά δεδομένα και διαβάλλονται υπεύθυνες απόψεις ακόμα και Προκαθημένων και Συνόδων. Οσοι μετέχουν σε αυτόν τον σχεδιασμό, απερίφραστα ή με υπονοούμενα, επιχειρούν ανενδοίαστα να κολλήσουν ετικέτες εθνοφυλετικής εμπνεύσεως, με επιγραφές όπως «σλαβόφιλοι», «ρωσόφιλοι» και άλλα παρόμοια. Πρόκειται για κατάπτωση εκκλησιαστικής αντιπαραθέσεως, που εξαθλιώνει τον διορθόδοξο διάλογο σε μία κρίσιμη για την Ορθοδοξία εποχή“.

Αυτή η επιστολή μας προβλημάτησε αρκετά, γιατί ο Αλβανίας έγραψε επίσης:
“Η Εκκληση τονίζει ότι: «Η πρωτοβουλία για τη θεραπευτική αγωγή της νέας πραγματικότητος ανήκει αναμφιβόλως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλά και όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, όλοι ανεξαιρέτως οι Ορθόδοξοι, έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε στη συμφιλίωση». Ουδέποτε αμφισβήτησα τα καθιερωμένα δικαιώματα ή προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συμμετέχοντας πάντοτε υπεύθυνα στη ζωή της Ορθοδοξίας, συμπαραστάθηκα σταθερά στις δημιουργικές προσπάθειες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου (π.χ. στις Συνάξεις των Προκαθημένων, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας).”

Διαβάσαμε στο dimokratianews.gr:

——————————————————————————-

Οι θέσεις του Αναστασίου για το Ουκρανικό

Με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας εξηγεί στη «δημοκρατία» τη στάση που έχει κρατήσει στο φλέγον ζήτημα

Με επιστολή του προς τη «δημοκρατία» ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος τοποθετείται για το ουκρανικό ζήτημα που ταλανίζει την Εκκλησία και ξεκαθαρίζει τις θέσεις του. Απαντά σε σχετικό δημοσίευμά μας αλλά και σε όσα κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό στους εκκλησιαστικούς κύκλους για τη στάση που έχει κρατήσει. Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου έχει ως εξής:

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 (ημέρα του μεγάλου σεισμού στο Δυρράχιο της Αλβανίας) δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας ρεπορτάζ του κ. Αντώνη Τριανταφύλλου με τίτλο «Παρέμβαση Αναστασίου υπέρ Μόσχας». Πρόκειται για μια κακόβουλη διαστρέβλωση των απόψεων, προθέσεων και προτάσεών μου, σχετικά με ένα ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα, που αφορά την ανά την οικουμένη Ορθοδοξία. Ο υπότιτλός του «Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ζήτησε πάλι Πανορθόδοξη Σύνοδο (πάγιο αίτημα του Κυρίλλου) για εξέταση του Ουκρανικού», καθώς και όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ επιχειρούν να διασύρουν την πρόσφατη πρωτοβουλία μου. Η παρέμβασή μου δεν είναι «υπέρ της Μόσχας» ή υπέρ οποιασδήποτε Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, ούτε βεβαίως κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι κραυγή αγωνίας υπέρ της συμφιλιώσεως, υπέρ της ενότητος της Ορθοδοξίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχετικά άρθρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος προλογίζει το βιβλίο του Περγάμου Ιωάννη

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Την κακία αυτή του Πάπα, που τον χώρισε από την Αλήθεια, ζήλεψε ο «θεολόγος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θέλησε να μιμηθεί το ταλέντο της Δύσης, να εφευρίσκει έτερα Ευαγγέλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.