Επικαιρότητα

† Μητροπολίτου Εδέσσης Χρυσοστόμου, ΑΓΝΟΤΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

εικόνα άρθρου: † Μητροπολίτου Εδέσσης Χρυσοστόμου, ΑΓΝΟΤΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

«Η γαρ νηστεία και η παρθενία ούτε καλόν καθ’ εαυτόν, ούτε κακόν, αλλ’ από της των μετιόντων προαιρέσεως εκάτερον κρίνεται…».


† Μητροπολίτου Εδέσσης Χρυσοστόμου, ΑΓΝΟΤΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

† ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

        Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Ζ΄. (1403-1461) απέδιδε για ορισμένα αδικήματα ο ίδιος δικαιοσύνη, γι’ αυτό και έχει αποκληθεί δεύτερος Σολομών. 
Κάποτε μια νεαρή κοπέλα του παρεπονέθη με λυγμούς και δάκρυα ότι ένας νέος της είχε κλέψει την τιμή και έπαθε βαρύτατο ψυχικό κλονισμό… Ο βασιλιάς διέταξε να φέρουν τον δράστη νέο μπροστά του και τον κατεδίκασε να πληρώσει στο θύμα του 100 χρυσά νομίσματα για αποζημίωση και ηθική αποκατάσταση.

        Μετά τη δίκη όμως, ο βασιλιάς κάλεσε το νεαρό και του είπε μυστικά: Μόλις φύγετε να ακολουθήσεις κρυφά την κοπέλα και σε κάποιο κατάλληλο σημείο, να της επιτεθείς αιφνιδιαστικά και να της αποσπάσεις τα 100 χρυσά νομίσματα.
Ο νεαρός εφήρμοσε με ακρίβεια το σχέδιο του Βασιλιά, αλλ’ η νεαρή αμύνθηκε και αντέδρασε τόσο σκληρά και δυναμικά που ξέσχισε με τα νύχια της τα ρούχα και το πρόσωπο του νεαρού και έσωσε τα χρυσά νομίσματα. Όταν οι στρατιώτες ξανάφεραν και τους δύο στο Δικαστήριο, ο Βασιλιάς είπε στην κοπέλα:

– Βλέπεις; Αν υπερασπιζόσουν την τιμή σου όπως υπερασπίσθηκες αυτά τα χρυσά νομίσματα, δεν θα την έχανες.  
Άρα εκμεταλλεύτηκες ένα περιστατικό που συνέβη με την συγκατάθεσή σου. Και τώρα δώσε τα χρυσά νομίσματα πίσω στον νεαρό και εσύ να πας στη φυλακή για πέντε μήνες.

Σχόλια:

Νηστεία – Παρθενία: «Η γαρ νηστεία και η παρθενία ούτε καλόν καθ’ εαυτόν, ούτε κακόν, αλλ’ από της των μετιόντων προαιρέσεως εκάτερον κρίνεται…». (Χρυσόστομος)

«Η ρομφαία της Δικαιοσύνης δεν έχει θήκην».

«Ουκ εστι μισθός έργων η βασιλεία των ουρανών, αλλά χάρις Δεσπότου, πιστοίς δούλοις ητοιμασμένη…».

«Παρθενίας ζυγόν μηδενί επιτίθει, επισφαλές γαρ το κτήμα τούτο και δυσφύλακτον, όταν κατ’ ανάγκην γένηται». (Ιγνάτιος ο Θεοφόρος).

Ανθολογία Ανεκδότων Τόμος Α΄
Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
Έδεσσα, 1995

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας ο Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Η μαχητικότητά του και η εμμονή του στην ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου τον έκαναν να ξεχωρίσει κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο έλεγξαν το δόγμα της δυσσεβείας του Αρείου…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.