π.ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ

«Αρχή αρίστη πάντων μεν Θεός, αρετών δε η ευσέβεια» – Κήρυγμα επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

εικόνα άρθρου: «Αρχή αρίστη πάντων μεν Θεός, αρετών δε η ευσέβεια» – Κήρυγμα επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

29 Ιαν 2022

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“Οι Τρεις Ιεράρχες αυτή την φύση εκφράζουν, αυτή τη σύνθεση χριστιανισμού και ελληνισμού”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Γένος μας και η Εκκλησία μας, τιμά τους Αγίους Τρείς Ιεράρχες ως προστάτες της παιδείας γιατί κατ’ εξοχήν χαρακτηρίζονται από την διπλή παιδεία, ανθρώπινη και θεία και γιατί έπρατταν αυτά τα οποία εδίδασκαν.

Στο κήρυγμα που εκφώνησε ο π. Θεόδωρος στις 31/1/2015, μίλησε ακριβώς γι’ αυτή την διπλή παιδεία των Τριών Ιεραρχών αλλά και για τα κυρίαρχα γνωρίσματα του Έθνους μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα οποία λειτούργησαν ως σύνδεσμος χριστιανισμού και ελληνισμού.

Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες προφύλαξαν τον σύνδεσμο αυτό και συμπύκνωσαν την πνευματική πορεία του γένους μας, μια πορεία η οποία φαίνεται ότι διακόπτεται. Ο ελληνισμός χαρακτηριζόταν από δύο βασικά στοιχεία: την θεοσέβεια και την αρετή. Πουθενά σήμερα δεν γίνεται λόγος για αρετή.

Αναφερόμενος στο κατάντημά μας ως Έθνος, λέγει χαρακτηριστικά ο π. Θεόδωρος ότι στα σχολεία ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται ενημέρωση των μαθητών εντός των αιθουσών, με την άδεια της εκπαιδευτικής αρχής, για τον έρωτα, για τα είδη του έρωτα, τις «απαραίτητες προφυλάξεις» κλπ. Η επιδίωξη της σαρκικής ηδονής έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Δεν διδάσκεται η αρετή αλλά η ανηθικότητα.

Εκφράζει τη λύπη του και την ανησυχία του για την σταδιακή αποχριστιανοποίηση του Έθνους. Πότε στην ιστορία του ελληνισμού δεν κυβερνηθήκαμε από άθεους πολιτικούς. Όπου δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται. Δυστυχώς η εορτή των Τριών Ιεραρχών έχει χάσει το νόημά της. Σιγά – σιγά θα καταργηθεί. Πού είναι η αρετή; Πού είναι η δικαιοσύνη;

Υπήρχαν πάντα άθεοι στην πορεία του Έθνους μας αλλά ποτέ δεν κυβέρνησαν. Ήταν από τη φύση τους θεοσεβείς οι Έλληνες. Στην Αρχαία Ελλάδα καταδίκαζαν την αθεΐα. Μας μεταφέρει ορισμένα παραδείγματα σχετικά με αυτό. Οι Αρχαίοι Έλληνες με αυτή την προπαιδεία της ευσεβείας και της αρετής, αγκάλιασαν τον Χριστιανισμό και ο Χριστιανισμός έμεινε μέσα στη φύση όλων μας.

Οι Τρεις Ιεράρχες αυτή την φύση εκφράζουν, αυτή τη σύνθεση χριστιανισμού και ελληνισμού. Υπέρ βωμών και εστιών οι Αρχαίοι Έλληνες, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία οι Νέοι Έλληνες.

Λυπηρή διαπίστωση είναι ότι αντί να ξεσηκωθούν εναντίον των αθέων αυτοί που βρίσκονται στην Ιεραρχία, κάθονται και τους ευλογούν. Αντί να γίνει πνευματικός σεισμός με όλα αυτά τα πρωτοφανή, βρέθηκαν Μητροπολίτες να δικαιολογήσουν την επιλογή της νέας Κυβέρνησης να μην ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Ας παρακαλέσουμε τους τρεις μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος να μην επιτρέψουν να οδηγηθεί το Έθνος μας σε πνευματική κατάπτωση. Αμήν.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης – Κήρυγμα επι τη εορτή των Τριών Ιεραρχών [mp3-2015]

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (30/1/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς διωκόμενος. Η Αποτείχιση και η φυλάκισή του (Μέρος Β’)

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση Το δεύτερο μέρος της ομιλίας με θέμα τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον μεγαλύτερο Ορθόδοξο θεολόγο της δεύτερης χιλιετίας Στο πρώτο μέρος τεκμηριώθηκε από τον κραταιό...

Ζωντανή ομιλία π. Θεόδωρου Ζήση: Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς διωκόμενος. Η Αποτείχιση και η φυλάκισή του (Μέρος Β’)

Ανακοίνωση ομιλίας πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 7:00 μμ. στην αίθουσα «Ορθοδοξία» του «Ορθοδόξου Χριστιανικού Συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.