Επικαιρότητα

Άρση του αφορισμού ζητά από την Ιερά Σύνοδο ο Πιτσιλλίδης

εικόνα άρθρου: Άρση του αφορισμού ζητά από την Ιερά Σύνοδο ο Πιτσιλλίδης

Άρση του αφορισμού του ζητά από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης, τον οποίο αφόρισε πενταμελής Συνοδική Επιτροπή στις 2 Οκτωβρίου 2015 σχετικά με τις θέσεις που εξέφραζε για θεολογικά ζητήματα.
Η επιστολή Πιτσιλλίδη εστάλη σε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και ίσως τεθεί ακόμη και σήμερα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα αναμένεται να εγερθεί από μέλος της Ιεράς Συνόδου αφού ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει τέτοια πρόθεση θεωρώντας το θέμα λήξαν. Όποτε τεθεί το θέμα, δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα ένδεκα από τα δεξαέξι μέλη της Συνόδου αφού εκτιμάται ότι θα εξαιρεθούν τα πέντε μέλη της Συνοδικής Επιτροπής που τον καταδίκασαν (Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κ. Πιτσιλλίδης εξασφάλισε διαβεβαιώσεις ότι το αίτημά του θα ικανοποιηθεί τουλάχιστον από έξι από τους ένδεκα συνοδικούς που θα κληθούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία αποκατάστασής του. Στην επιστολή του ο κ. Πιτσιλλίδης χαρακτηρίζει τον αφορισμό του ως παντελώς άδικο, αντικανονικό, άκυρο και έκνομο, αφού, όπως υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα παραβιάζει δεκάδες άρθρα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και κυρίως το άρθρο 79, το οποίο καθορίζει ως «αποκλειστικώς αρμοδίαν περί της επιβολής της ποινής του αφορισμού την Ιεράν Σύνοδον και όχι την Πενταμελή Συνοδικήν Επιτροπήν ή το Πενταμελές Συνοδικόν Δικαστήριο».

Ο κ. Πιτσιλλίδης καλεί την Ιερά Σύνοδο να αποφασίσει ως προς την εγκυρότητα της απόφασης της Πενταμελούς Επιτροπής και παράλληλα κάνει αναφορά στο ανείπωτον και δυσείπωτον πόνον αλλά και την αφόρητη οδύνη που του προκάλεσε η (τότε) ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής «και κυρίως από την διαστροφήν των θέσεων» του επί θεολογικών ζητημάτων τα οποία εθίγησαν διά της ανακοινώσεως. Αναφέρει, επίσης, ότι αναμένει καρτερικά επί τέσσερα έτη να δοθεί τέλος στην εκκρεμότητα και παράλληλα να δοθεί ορθή πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Συνοδικής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.