Επικαιρότητα

Γαβρόγλου στους μαθητές του διασυνοριακού φεστιβάλ Πρεσπών: Έχετε βάλει και εσείς ένα πετραδάκι για μια ειρηνικότερη Ευρώπη

εικόνα άρθρου: Γαβρόγλου στους μαθητές του διασυνοριακού φεστιβάλ Πρεσπών: Έχετε βάλει και εσείς ένα πετραδάκι για μια ειρηνικότερη Ευρώπη

«Όταν αργότερα θα μιλάτε για τη σημερινή ημέρα στα δικά σας παιδιά, θα καταλάβετε ότι συμμετείχατε σ’ ένα από τα μικρά βήματα που γίνονται στην ιστορία», είπε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου απευθυνόμενος στους 100 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που ζουν πέριξ της λίμνης Πρέσπας, και οι οποίοι συμμετέχουν στους πρώτους σχολικούς διασυνοριακούς αγώνες με την επωνυμία «1st Prespes School Games» που πραγματοποιούνται στο Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο στην Πρέσπα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή που γίνεται στην Πρέσπα, «ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης και αναδεικνύουν το βασικό της πρόταγμα, ότι είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί αλλά είμαστε ίδιοι». Ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε τη χαρά του που εκπροσωπεί την κυβέρνηση σε «μια τέτοια σημαντική και σπουδαία γιορτή» και απευθυνόμενος στους μαθητές και των τριών περιοχών της Πρέσπας που προέρχονται από τον δήμο Πρεσπών, τον δήμο Resen (Σκόπια) και το δήμο Pustec (Αλβανία), τους επισήμανε ότι «με τη συμμετοχή σας έχετε βάλει και εσείς ένα μικρό πετραδάκι για μια ειρηνικότερη Ευρώπη».

Ο κ. Γαβρόγλου λόγω της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή, έφτασε στο Πατουλείδιο αθλητικό κέντρο της Πρέσπας το μεσημέρι του Σαββάτου, παρακολούθησε από την κερκίδα τον τελευταίο αγώνα μπάσκετ κορασίδων, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το κτιριακό συγκρότημα όπου λειτουργεί το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις στο Λαιμό της Πρέσπας. Εκεί πραγματοποίησε ξεχωριστή συνάντηση με τους γονείς των μαθητών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση που διήρκησε για περισσότερο από μία ώρα μόνο με τους μαθητές του Γυμνάσιου και του Λυκείου και τέλος συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται στο ακριτικό σχολείο της περιοχής. Επίσης, συναντήθηκε με τον δήμαρχο του Pustec και του Resen, Andon Jani και Zivko Gosharevski, όπου ο τελευταίος του πρόσφερε δώρα τοπικά προϊόντα της περιοχής του, ενώ του καρφίτσωσε στο πέτο το σήμα με το έμβλημα της πόλης που είναι ένα κόκκινο μήλο.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος του Ρεσεν από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ευχήθηκε σύντομα «να γίνουν και άλλες διοργανώσεις, όχι μόνο με αθλητικό περιεχόμενο αλλά και με θέματα πολιτισμού, ώστε οι νέοι μας να δουν ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, άρα μόνο πράγματα που τους ενώνουν».

Οι μαθητές και οι συνοδοί τους θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της τοπικής κοινότητας Αγίου Γερμανού στη βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα και στον παραδοσιακό νερόμυλο, ενώ το βράδυ θα συμμετάσχουν σε τοπικό γλέντι με ορχήστρες της περιοχής.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Οι εξελίξεις στην Ψευτομακεδονία και το τέλος του ημετέρου καραγκιόζ μπερντέ…

του Νεκτάριου Δαπέργολα Διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας. "Ἐδῶ τώρα τελειώνει λοιπὸν καὶ αὐτὸ τὸ παραμύθι, γιατί ὄχι μόνο βαριὰ καρδιὰ δὲν βλέπουμε, ἀλλὰ βλέπουμε ἀγωνία μήπως ἡ ἄθλια συμφωνία ἀκυρωθεῖ"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.