Επικαιρότητα

Ο Διάβολος θέλει να εξαφανίσει το ανθρώπινο σώμα: Εγκρίθηκε το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών στον Ελαιώνα!

…απέρριψαν όλους τους λόγους ακυρώσεως που είχαν προβάλει οι κάτοικοι…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ζούμε σε μία εποχή που ξοδεύονται τεράστια ποσά για την περιποίηση του σώματός μας, και μάλιστα ολόκληρη βιομηχανία καλλυντικών, ρούχων, κέντρων αισθητικής, καλλωπισμού κτλ., στηρίζεται πάνω σε αυτή την προσπάθεια. Υπερκαταναλωτισμός και τεράστια προσπάθεια να φροντίσουμε ένα σώμα και να το κάνουμε αρεστό και σε εμάς αλλά και στους γύρω μας. Δεν είναι όμως ειρωνικό και αντιφατικό να περιποιούμαστε μία ολόκληρη ζωή το σώμα μας και στο τέλος να θέλουμε να το εξαφανίσουμε, καίγοντάς το σε κλίβανους ή πολτοποιώντας το σε μίξερ;

Το ανθρώπινο σώμα είναι ο Ναός του Αγίου Πνεύματος και φυσικά άρρηκτα δεμένο με την ψυχή. Όπως δεν είναι θεάρεστο να κακομεταχειριζόμαστε την ψυχή, το ίδιο οφείλουμε να πράττουμε και για το σώμα. Εξάλλου ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικό ον. Αυτά τα δύο είναι στενά συνδεδεμένα και γι’ αυτό και η Εκκλησία μας, μέσα από την παράδοσή της εδώ και χιλιάδες χρόνια, τιμάει το ανθρώπινο σώμα τόσο νεκρό όσο και ζωντανό. Φροντίζει το ζωντανό ανθρώπινο σώμα με ειδικές προσευχές και Ακολουθίες όπως το Ευχέλαιο, για να είναι υγιές ή τη Θεία Μετάληψη η οποία είναι το φάρμακο των φαρμάκων για κάθε αρρώστια. Κατά τον ίδιο τρόπο φροντίζει και τιμά και το νεκρό σώμα ως κάτι πολύτιμο και όχι ως απόβλητο προϊόν. Δεν αποτελεί προϊόν ανακύκλωσης αλλά κάτι το οποίο πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης, από σεβασμό προς το Δημιουργό του αλλά και την ακλόνητη πίστη και ελπίδα στην Ανάσταση του Κυρίου μας. 

Ο πρώτος που σεβάστηκε το νεκρό σώμα με το παράδειγμά Του και μας έδειξε τον τρόπο πώς να διαχειριζόμαστε το νεκρό σώμα είναι ο ίδιος ο Χριστός. Ο Ίδιος, όταν πέθανε ως άνθρωπος, θάφτηκε κανονικά και τηρήθηκε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, ακριβώς για να μας δείξει ότι τους νεκρούς μας τους θάβουμε και περιποιούμαστε τα νεκρά φθαρτά σώματα, για να καταδείξουμε το σεβασμό μας και την αγάπη μας στους πρώην αγαπημένους μας ανθρώπους. Εξάλλου αν τα σώματα καιγόντουσαν, πώς τότε θα υπήρχαν χιλιάδες λείψανα τα οποία μυροβλύζουν ή θαυματουργούν με τη Θεία Χάρη που επιδρά επάνω τους; Δείχνει όλο αυτό την παρουσία του Άγιου Τριαδικού Θεού, γιατί αυτοί οι άνθρωποι κοπίασαν εν ζωή δοξάζοντας και ακολουθώντας το Θείο Θέλημα, οπότε ο Κύριός μας χαριτώνει αυτές τις ψυχές, επιτρέποντας να γίνονται τα σώματά τους  δοχεία της Θείας Χάριτος και ιαματικές πηγές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οι οποίες, μετά θάνατο, παρατηρείται μια θαυματουργική ευκαμψία του νεκρού σώματος ή σκηνώματα και τμήματα του νεκρού σώματος να διατηρούνται άφθαρτα σε άριστη κατάσταση, καταδεικνύοντάς μας ότι ο Δεσπότης Χριστός ευαρεστήθηκε από τον αγώνα αυτής της ψυχής όσο ζούσε. 

Η Εκκλησία μας από σεβασμό στην προσωπική επιλογή του ατόμου ή των οικείων του νεκρού, που θέλουν  να αποτεφρωθεί ή να ταφεί, δεν εξαναγκάζει κανένα να ακολουθήσει τις παραδόσεις της. Αν διαλέξει κάποιος ως τυπικό την αποτέφρωση και όχι τον τρόπο ταφής που προτείνει η Εκκλησία, τότε είναι είναι ελεύθερος να το κάνει και να απαρνηθεί το Ορθόδοξο τυπικό ολοκληρωτικά. Αφού επιλέγει να διαφοροποιηθεί από το τυπικό της Εκκλησίας μας και να μην ταφεί αλλά να αποτεφρωθεί, αυτόματα επιλέγει να μην μετέχει ούτε στην εξόδιο Ακολουθία. Δεν χωρούν ημίμετρα στην Ορθοδοξία. Ή επιλέγεις όλες τις πρακτικές και τις τελετές της ανθρώπινης ταφής αυτούσιες, έτσι όπως μας παραδόθηκαν από τον ίδιο το Χριστό ή τις απορρίπτεις και ακολουθείς το δικό σου τυπικό, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των πράξεών σου.

Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως ο λόγος που επιλέγουν την αποτέφρωση είναι γιατί δεν υπάρχει αρκετός χώρος στα κοιμητήρια. Και χώρος υπάρχει αρκετός πάντα, αλλά και να μην υπήρχε, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να βρουν, από σεβασμό στους νεκρούς μας και από σεβασμό στο τυπικό της Ορθοδοξίας ως επίσημης και επικρατούσας Θρησκείας του Κράτους. Το ελληνικό κράτος είναι υποχρεωμένο να προνοεί και να βρίσκει όλους εκείνους τους χώρους στους οποίους θα ενταφιάζει τα σώματα των κεκοιμημένων πολιτών του. Όταν υπάρχει η προαίρεση, τότε βρίσκονται άνετα και οι χώροι που θα αποτελέσουν τον τόπο ανάπαυσης των κεκοιμημένων μας. Ας χτιστεί ένα εμπορικό κέντρο ή ένα ξενοδοχείο λιγότερο. Και φυσικά στην Ορθοδοξία μιλούμε για κεκοιμημένους, γιατί οι άνθρωποι που έφυγαν από την ζωή βρίσκονται σε αναμονή, για να ξυπνήσουν έχοντας την ελπίδα τους κι αυτοί κι εμείς στην Ανάσταση του Χριστού μας και στην Δευτέρα Παρουσία Του.

Είναι φυσικά ξεκάθαρο πως πίσω από όλο αυτό το σχέδιο για την αποτέφρωση των νεκρών μας βρίσκεται ο διάβολος και οι συνεργάτες του. Ο φθόνος του διαβόλου για το Θεό είναι τόσο μεγάλος που προσπαθεί με μανία και επιμονή να καταστρέψει οτιδήποτε δικό Του και κυρίως το αγαπημένο Του δημιούργημα τον άνθρωπο, είτε αυτός είναι ζωντανός είτε είναι νεκρός. Προσπαθεί να εξαφανίσει ακόμα και το νεκρό σώμα του ανθρώπου, με την ελπίδα ότι έτσι θα εξαφανίσει οτιδήποτε μας δένει με το Θεό. Επειδή δεν μπορεί να πειράξει το Θεό, πειράζει και προσπαθεί να εξαφανίσει το αγαπημένο και καλύτερό Του δημιούργημα, το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση πλάσμα Του. Τον ίδιο τον Κύριο ούτε να Τον κοιτάξει δεν αντέχει.

Έτσι λοιπόν φθάσαμε στο σημείο εκείνο που το ίδιο το κράτος θεσμοθετεί και επικυρώνει αυτό το βέβηλο και ασεβές μέτρο της αποτέφρωσης του ανθρωπίνου σώματος, το οποίο προσβάλλει το πρόσωπο του Δημιουργού μας, τον ίδιο τον νεκρό και την ψυχή του, και φυσικά οδηγεί στην απώλεια όλους αυτούς που θα υλοποιήσουν αυτή τη μιαρή απόφαση. Εγκρίνεται η δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, υιοθετώντας τις αθεϊστικές και ξενόφερτες συνήθειες όλων εκείνων των μηδενιστών, που ταυτίζουν το ανθρώπινο σώμα, στο οποίο ο Κύριός μας εμφύσησε τη ζωή και το έπλασε για να μεγαλουργήσει η ψυχή, με ένα σωρό σκουπίδια προς ανακύκλωση και αντιμετωπίζοντάς το ως υλικό προς κατεδάφιση. 

Απορούμε πώς μπορούν οι συγγενείς να κοιτούν το πρόσωπο των νεκρών αγαπημένων τους γονέων, συζύγων και αδερφών, χωρίς αίσθημα πόνου και ελέγχου, και να το καίνε, εκείνο το πρόσωπο το οποίο πριν λίγες ώρες τους μιλούσε, να σπάζουν τα χέρια του στο μίξερ τα οποία τους χάϊδευαν και τους έδιναν την ευχή τους, και να κονιορτοποιούν το σώμα του αγαπημένου τους παιδιού… Τι φρίκη Χριστέ μου και τι αναλγησία! 

Τίποτα δεν αφήσαμε ακέραιο και όρθιο… Καίμε ακόμα και αυτούς που μας γέννησαν ή ακόμα κι αυτούς με τους οποίους πορευθήκαμε μία ολόκληρη ζωή γεννώντας παιδιά μαζί τους, υπακούοντας χωρίς κρίση σε αυτά που μας επιβάλλει ο μηδενιστής του κόσμου, της Δημιουργίας και του ανθρώπου… ο βρωμερός και άθλιος διάβολος. Ντροπή στον πολιτισμένο αδηφάγο κόσμο μας! 

Διαβάσαμε στο kathimerini.gr:


Εγκρίθηκε η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα

Ενέκρινε με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην περιοχή του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 707 και 708/2020 αποφάσεις της απέρριψε αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν καταθέσει ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής του Ελαιώνα Αττικής κατά της από 8.3.2019 απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία καθορίστηκαν τα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, ως χώρος για την εγκατάσταση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν νόμιμη την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, με την οποία χωροθετήθηκε, μεταξύ των άλλων, το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών σε κοινόχρηστους χώρους του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων.

Ακόμη, απέρριψαν όλους τους λόγους ακυρώσεως που είχαν προβάλει οι κάτοικοι, όπως είναι περί παραβίασης του υπέρτερου χωροταξικού σχεδιασμού που περιέχεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών, περί παραβίασης της συνταγματικής υποχρέωσης μη μειώσεως των κοινόχρηστων χώρων, περί παράβασης νόμου και περί πλημμελούς αιτιολογίας, κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ριτσώνα [φώτο]
π.Νικόλαος Μανώλης, Αποτέφρωση νεκρών σωμάτων [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.