Επικαιρότητα

Κυβερνητικές πιέσεις στον Ιερώνυμο για να λειτουργήσει μαζί με τον Βαρθολομαίο

εικόνα άρθρου: Κυβερνητικές πιέσεις στον Ιερώνυμο για να λειτουργήσει μαζί με τον Βαρθολομαίο

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ασκεί πιέσεις στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, προκειμένου να συ-λειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Πιέσεις φέρεται να δέχεται από την κυβέρνηση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, προκειμένου να λειτουργήσει από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. 

«Ο Ιερώνυμος είναι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση. Τώρα τελεί υπό ασφυκτική πίεση για να λειτουργήσει με τον Βαρθολομαίο» δήλωσε στο Sputnik ανώνυμη εκκλησιαστική πηγή, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της Ιεράς Συνόδου για την ουκρανική αυτοκεφαλία.

Έσπευσε δε, να προσθέσει ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προσπαθεί να βρει μία διέξοδο, προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα της Ορθοδοξίας».

«Δεν θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις με τη Ρωσική Εκκλησία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, αποκαλύπτοντας ότι «η πίεση που δέχεται, προέρχεται από την ελληνική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο θα έχει κοινή λειτουργία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ορισμένα media, μάλιστα, μεταδίδουν ότι ο Ιερώνυμος ενδέχεται να ξεκινήσει τη μνημόνευση στον επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» στην Ουκρανία, Επιφάνιο.

Αυτό, βέβαια, θα σηματοδοτήσει και την επίσημη αναγνώριση της νέας εκκλησιαστικής, σχισματικής δομής στην Ουκρανία, με τη Ρωσική Εκκλησία, να έχει ξεκαθαρίσει ότι – αν συμβεί κάτι τέτοιο – θα διακόψει την ευχαριστηριακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Πάντως, πηγή του Sputnik εκτίμησε ότι ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας είναι πιθανό να μην μνημονεύσει τον Επιφάνιο, κατά τη διάρκεια της αυριανής (σ.σ. Σάββατο) λειτουργίας.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι αντιδράσεις για την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Εκκλησίας, με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ να καλεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην επικαλεστεί το όνομα του «μη κανονικού» Επιφάνιου.

Η Ρωσική Εκκλησία απειλεί να απαγορεύσει το προσκύνημα στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας

Να απαγορεύσει το προσκύνημα στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας εξετάζει η Εκκλησία της Ρωσίας, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας για την αυτοκεφαλία της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Εκκλησία της Μόσχας σχεδιάζει να επιβάλει «stop» στο προσκύνημα των επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των οποίων οι επικεφαλής αναγνωρίζουν τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

«Δεν ευλογούμε ταξίδια προσκυνήματος σε επισκοπή, την οποία χειρίζονται οι συγκεκριμένοι επίσκοποι. Οι σχετικές πληροφορίες θα διανεμηθούν στους προσκυνητές και τα τουριστικά πρακτορεία των χωρών που απαρτίζουν την κανονική επικράτεια της εκκλησίας μας» καταλήγει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας

Την Πέμπτη, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας εξουσιοδότησε τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.

Παράλληλα, η Ιεραρχία της Ρωσικής Εκκλησίας έκανε λόγο για βιαστική και μονομερή αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καταλογίζοντάς του λάθος επιχειρήματα που ακολουθούν επακριβώς τη θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία ήταν πάντα κανονική Εκκλησία στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ρωσική Εκκλησία σημείωσε, τέλος, ότι υπήρξε απουσία ομοφωνίας μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για το επίμαχο ζήτημα, καθώς και ότι αγνοήθηκαν οι φωνές όσων διαφώνησαν.

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Το Σάββατο, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά το αίτημα για αναβολή από επτά μητροπολίτες, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε προκύψει μετά από τη λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ελήφθη με αμερικανική καθοδήγηση.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας, ενώ το Πατριαρχείο της Μόσχας σημείωσε πως πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.