Επικαιρότητα

Το κήρυγμα του Μητρ. Δημητριάδος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το συλλείτουργο με τον ψευδεπίσκοπο Ολβίας

εικόνα άρθρου: Το κήρυγμα του Μητρ. Δημητριάδος για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το συλλείτουργο με τον ψευδεπίσκοπο Ολβίας

Σε τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τα εδάφη όλου του κόσμου, τα πλούτη της ανθρωπότητας και την εύνοια των ημίθεων και σχισματικών, αλλά χάσει τη Βασιλεία των Ουρανών;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

O Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος λειτούργησε την Κυριακή της Απόκρεω στον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου. Εκεί, συλλειτούργησε με τον επίσκοπο Ολβίας της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, κ.Επιφάνιο.

Στο κήρυγμά του, είπε: «Μπορούμε να Τον δούμε εκεί που βρίσκεται, στο πρόσωπο εκείνου που πεινάει, που γυμνητεύεται, που ξενιτεύεται, που σκοτώνεται στον πόλεμο. Γι’ αυτό, και στην μέλλουσα Κρίση, για ένα πράγμα θα ερωτηθούμε, όχι για τις νηστείες και τις προσευχές μας, που εμείς έχουμε ανάγκη, αλλά, αν Τον συναντήσαμε στον ελάχιστο αδελφό. Ο Χριστός μίλησε, περιγράφοντας κάθε εποχή. Και σήμερα οι άνθρωποι πεινούν, ζητούν έλεος και συμπαράσταση, επίσκεψη στις φυλακές και στο κρεβάτι του πόνου και πολύ περισσότερο, φιλοξενία και ειρήνη, που τόσο διακυβεύεται στις μέρες μας. Πονάει η καρδιά μας για την ειρήνη που χάνεται τούτες τις μέρες, για τις ζωές που χάνονται. Κι αν σκεφθεί κανείς ότι αντιμάχονται αυτοί που πιστεύουν στον Χριστό κι εκείνοι που οδηγούν σε μία παγκόσμια κρίση και αναταραχή είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, τότε ο πόνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, γιατί χύνεται είμαι ομοδόξων αδελφών, που μέχρι χθες προσευχόντουσαν στους ίδιους Ναούς και σήμερα στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα κληθούμε να συναντήσουμε τον Χριστό στον αναγκεμένο αδελφό, για άλλη μια φορά. Πρέπει να έρθουμε συμπαραστάτες, αλληλέγγυοι, να σταθούμε στον πόνο των ανθρώπων, έχοντας επίγνωση πως, αν θέλουμε να ζήσουμε την Ανάσταση στην ζωή μας, πρέπει να Τον συναντήσουμε στο πρόσωπο του αδελφού μας, που παλεύει για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, για τα δώρα του Θεού, που τα ανθρώπινα συμφέροντα καταπατούν».

Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε σε θερμή προσευχή για τις ψυχές αυτών που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, αλλά και για την επικράτηση της σύνεσης και της ειρήνης στην εμπόλεμη περιοχή.

Πράγματι, ο πόλεμος είναι μία τραγική συνθήκη στη ζωή του ανθρώπου που μόνο θλίψη και βλάβες προκαλεί, είτε σωματικές είτε ψυχικές. Δεν ήταν λίγες οι φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας που οι ισχυροί του κόσμου μηχανεύτηκαν πολεμικές συγκρούσεις για να εξυπηρετήσουν το προσωπικό τους όφελος, αφήνοντας τον απλό λαό να ποτίζει με το αίμα του τις νοσηρές τους ιδέες. Η τραγική αυτή συνθήκη που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, ακόμη και αν δεν μας εμπλέκει άμεσα στις φρικαλεώδεις δραστηριότητες του πολέμου, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη μνήμη θανάτου. Ο Μέγας Βασίλειος νουθέτησε το ποίμνιο της Εκκλησίας λέγοντας ότι «Ουδείς μνήμην θα­νάτου εσχηκώς δυνήσεται αμαρτήσαι ποτέ», δηλαδή ότι εκείνος ο όποιος έχει μνήμη θανάτου δεν θα αμαρτήσει ποτέ.

Ενώ ο Ιερός Χρυσόστομος, είπε τα εξής: «Βασιλείς που λόγω της θέσεώς σας κινδυνεύετε να υπερηφανευθείτε, πηγαίνετε και κοιτάξτε στους τάφους, και τότε δεν πρόκειται να σκεφτείτε πράγματα εγωκεντρικά, που φέρνουν την έπαρση στην καρδιά σας. Άρχοντες που και εσείς διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο κι’ εσείς πηγαίνετε εκεί να δείτε. Τότε θα ταπεινωθείτε, θα εγκαταλείψετε την υπερήφανη σκέψη σας και θα γίνετε άνθρωποι του Θεού».

Oι θεοφόροι πατέρες της Εκκλησίας μας, έδωσαν ένα ουσιαστικό μήνυμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο εν καιρώ πολέμου: πως τίποτα δεν μετράει περισσότερο από το να γίνουμε άνθρωποι του Θεού, πράοι, ταπεινοί, ελεήμονες, φιλήσυχοι, άδολοι, σύμφωνοι με το θέλημά Του, ευθυγραμμισμένοι με τις νουθεσίες των Πατέρων, σύννομοι με τους Κανόνες της Εκκλησίας.

Όλα θα πάρουν τη θέση τους και «πάσα σάρξ χόρτος καί πάσα δόξα ἀνθρώπου ἄνθος χόρτου1», μόνο η ψυχή θα μείνει αθάνατη, αν το επιτρέψει ο Κύριος. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι μάταια.

«Τί γάρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐάν κερδήση τόν κόσμον ὄλον, καί ζημιωθῆ τήν ψυχήν αὐτοῦ;»
2 Σε τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τα εδάφη όλου του κόσμου, τα πλούτη ολόκληρης της ανθρωπότητας και την εύνοια των ημίθεων και σχισματικών, αλλά χάσει τη Βασιλεία των Ουρανών;

Ο άνθρωπος εκτός από τους φυσικούς πολέμους και τις κακουχίες έχει να παλέψει για την ψυχή και τη σωτηρία του, να εργαστεί για τη Βασιλεία των Ουρανών, να σηκώσει τη μάχαιρα του πνεύματος διατρανώνοντας τον λόγο του Θεού, με σκοπό να νικήσει τον αδυσώπητο πνευματικό πόλεμο.

Ας μη λησμονεί ο Μητροπολίτης Δημητριάδος πως με αφορμή τον πόλεμο που απειλεί τη ζωή μας, δεν νομιμοποιείται η συμπροσευχή με σχισματικούς, γιατί απειλεί την ψυχή μας με την αιώνια κόλαση.

  • 1 Ησ. 40,6
  • 2 Ματθ. ιστ’ 26

* H χαρακτηριστική φωτογραφία από το επίσημο σάιτ της μητροπόλεως

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο σχισματικός ψευδεπίσκοπος Ολβίας Επιφάνιος στον Βόλο
Πρώτη συλλειτουργία του μητρ. Δημητριάδος με τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Ολβίας Επιφάνιο

Σχετικά άρθρα

Αιφνίδια αποφυλάκιση του Μητροπολίτη Τούλτσιν από το καθεστώς Ζελένσκι

Οι διώξεις κατά των ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας έχουν πολιτικά κίνητρα και επιδιώξεις Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Επικύρωση της καταδίκης σε πέντε χρόνια φυλάκιση (18η Ιουνίου 2024) Την 18η Ιουνίου 2024, το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.