Επικαιρότητα
Ο πατριάρχης Μόσχας συναγωνίζεται την ελεεινή Φαναριώτικη οικουμενιστική πρακτική
28 Μάι 2019
Είναι προτιμότερο να μη διαβάσετε το δημοσίευμα που ακολουθεί γιατί η πικρία και η θλίψη θα πλημμυρίσουν τις καρδιές σας.
— Σχολιασμός katanixi.gr —
Αν είναι δυνατόν τέτοιες προσωπικότητες της Εκκλησίας μας, με σπουδές και τάλαντα που σπανίζουν, να σύρονται με τόση ευκολία στον βούρκο του οικουμενισμού.
Να δειλιάζει και να αποκρύπτει ο Πατριάρχης Μόσχας από τον πιστό λαό του Θεού πως όχι μόνον δεν είναι Χριστιανοί οι αιρετικοί παπικοί, αλλά δεν καταγγέλλει πως όποιος παραμένει στην αίρεση αμετανόητος, παίζει με τη φωτιά της αιώνιας κόλασης.
Να εκτρέπεται σε μια ύποπτη εξίσωση της οικοδόμησης Ορθοδόξου ναού και ενός ναού των αιρετικών.
Να αποδέχεται τιμής ένεκεν τα ανενεργά χάριτος, λείψανα των αγίων της εκκλησίας, που ανέκαθεν υπήρξαν για την βατικάνεια πολιτική, άλλο ένα δώρο δημοσιοσχετίστικης διπλωματίας και ύποπτης εθιμοτυπίας.
Να αποκαλύπτεται όταν την ίδια στιγμή που επιτέλους αποσύρει τις αντιπροσωπείες του από κάθε λογής διαλόγους, σαν αντίποινα προς το ολέθριο λάθος του Φαναρίου στο Ουκρανικό ζήτημα, εκτρέπεται ο ίδιος σε χειρότερο λάθος.
Καλή μετάνοια πριν είναι πολύ αργά.
Ο Μόσχας Κύριλλος σε συναυλία της χορωδίας των Θεολογικών Σχολών Κιέβου στον παπικό ναό Στρασβούργου
Πλήθος ακροατών συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τη συναυλία της χορωδίας της Θεολογικής Ακαδημίας και της Ιερατικής Σχολής Κιέβου στις 26 Μαΐου 2019 στον παπικό ιερό Καθεδρικό ναό Στρασβούργου. Στη συναυλία παρέστησαν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος με τη συνοδεία αυτού και ο παπικός Αρχιεπίσκοπος Στρασβούργου Λιούκ Ραβέλ.
Αυθημερόν νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Λιούκ Ραβέλ παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, μετά τη λήξη του οποίου ο Αγιώτατος υπέγραψε το βιβλίο επισήμων επισκεπτών: «Ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο και όσους μας παρείχαν θερμή φιλοξενία για αδελφική υποδοχή, την περιεκτική συνομιλία, η οποία αποδεικνύει την κοινότητα προσεγγίσεων της ζωής και της μαρτυρίας της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία. Είθε ο Κύριος να ευλογήσει την χριστιανική κοινότητα του Στρασβούργου».
Ο Αρχιεπίσκοπος Λιούκ Ραβέλ προσφώνησε τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας στον Καθεδρικό Ναό, τονίζοντας την επίσκεψή του στο Στρασβούργο. Επίσης έκανε μνεία στην ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο το 2016 στην Κούβα.
Στη συνέχεια ο παπικός Ιεράρχης αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα στη Γαλλία. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη οφείλει να ακολουθήσει τις χριστιανικές ρίζες αυτής. Καλούμε τους χριστιανούς της Ανατολής και της Δύσεως να καταθέτουμε κοινή μαρτυρία του μεγαλείου του Χριστού και του Ευαγγελίου, προκειμένου η νέα Ευρωπαϊκή βουλή να δεχθεί τον χριστιανικό πολιτισμό στην Ευρώπη ως επικρατούντα», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Στρασβούργου, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κράτη οφείλουν να σέβονται τη θρησκευτική ταυτότητα των πολιτών τους.
Αντιφωνώντας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Λιούκ Ραβέλ για τη θερμή υποδοχή. «Η σημερινή μου επίσκεψη στο Στρασβούργο φρονώ ότι έχει μεγάλη σημασία και όχι μόνο εξαιτίας των σκοπών τους οποίους θέσαμε και των προβλημάτων, τα οποία επιλύσαμε εδώ, αλλά και εξαιτίας της συναντήσεώς μας και της αδελφικής συζητήσεως, η οποία μόλις έχει γίνει», σημείωσε ο κ. Κύριλλος.
«Είχα ήδη τη δυνατότητα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της κατασκευής του Ρωσικού Ορθόδοξου Ναού εδώ, στο Στρασβούργο και τώρα, παρουσίᾳ του ποιμνίου Σας, θέλω και πάλι να Σᾶς ευχαριστήσω, συνέχισε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Κάτοικοι του Στρασβούργου, πολλοί εκ των οποίων συγκροτούν το ποίμνιό Σας, επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτή». Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος επεσήμανε ότι στο Στρασβούργο διαβιούν πολλοί Ρώσοι Ορθόδοξοι χριστιανοί, για τους οποίους μεγάλη χαρά και παρηγοριά είναι η ανάδειξη του Ναού.
Ο Αγιώτατος υπογράμμισε: «Θεωρώ άκρως σημαντικό όταν ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη Ναού, διότι οι αξίες του σημερινού πολιτισμού κείνται σε απολύτως διαφορετικό επίπεδο, μακράν της πνευματικής διαστάσεως. Όταν κτίζουμε Ναούς, όταν πλήθη μας συνερχόμαστε σε Ναούς, καταθέτουμε την μαρτυρία ότι ανήκουμε στη χριστιανική πίστη. Επιμένουμε στη διαχρονική σημασία των χριστιανικών αξιών, εκφράζουμε την προθυμία να τις προστατεύσουμε, να τις υποστηρίξουμε και με αυτές τις αξίες να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας».
Κατά τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο, ποτέ δεν ήταν εύκολο να είσαι χριστιανός, ακόμη και την εποχή, όταν η Πολιτεία στήριζε την Εκκλησία με την επικρατούσα τη χριστιανική θρησκεία. «Καλούμαστε να καταθέτουμε τη μαρτυρία της χριστιανικής πίστεως με τη ζωή μας. Δεν υπάρχει τίποτε σπουδαιότερο από μία τέτοια μαρτυρία πίστεως. Ουδέποτε ήταν εύκολη. Προέρχομαι από μια χώρα, όπου κατά τη διάρκεια του σεβαστού μέρους του 20ου αι. άνθρωποι υπέφεραν λόγῳ των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, ενώ ορισμένοι έχαναν και τις ζωές τους».
«Σήμερα είμαστε μάρτυρες της αναγεννήσεως του χριστιανισμού και της ανασυγκροτήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Ρωσία», ανέφερε ο Αγιώτατος και συνέχισε, «συνδέω αυτή την αναγέννηση με τη γενναία μαρτυρία των προγενέστερων γενιών, οι οποίες δεν φοβούντο να μείνουν χριστιανοί ακόμη και εν όψει του θανάτου». Είναι ανάγκη να είμαστε πάντοτε έτοιμοι να μαρτυρούμε τη χριστιανική μας πίστη και σε δύσκολες συνθήκες, και σε κατάσταση όταν μια τέτοια μαρτυρία δεν προβλέπει συνέπειες, επικίνδυνες για τη ζωή του ανθρώπου, την καριέρα και την άνεσή του, πιστεύει ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Αφού τόνισε ότι συνεχίζεται η 40-ήμερη περίοδος εορτασμού του Πάσχα Κυρίου, ο Αγιώτατος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Στρασβούργου ένα Πασχαλινό αυγό και προσφώνησε τους παρόντες διά «Χριστός Ανέστη!».
Ο Αρχιεπίσκοπος Λιούκ Ραβέλ επέδωσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας απότμημα λειψάνου της δυτικοευρωπαίας Αγίας 07ου– 8ου αι. Οσίας Οδηλίας (᾿Οντίλ) της ἐν ᾿Αλσατίᾳ Γαλλίας. Παραδίδοντας τη λειψανοθήκη με τα τιμία λείψανα ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε για τους αγώνες της Αγίας, η οποία τιμάται τόσο από τους παπικούς, όσο και από τους Ορθοδόξους της Αλσατίας, της οποίας προστάτιδα τυγχάνει η Αγία.
Ακολούθησε η συναυλία της χορωδίας των Θεολογικών Σχολών Κιέβου υπό διεύθυνση του Αρχιμανδρίτη Λεοντίου Τουπυκάλο. Βασικό μέρος του προγράμματος της συναυλίας εντός του αρχαίου Καθεδρικού Ναού Στρασβούργου αποτέλεσαν ύμνοι της Ορθοδόξου θείας λατρείας.