Ελένη Παπασταματάκη

Ο Βίος του Οσίου Σεργίου του Ομολογητή

εικόνα άρθρου: Ο Βίος του Οσίου Σεργίου του Ομολογητή
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Ούτε η διαφύλαξη της οικογένειας από τις ταλαιπωρίες ούτε το κύρος και η ένδοξή του καταγωγή, ούτε ο πλούτος που κατείχε και όλα τα επίγεια, στάθηκαν ικανά να τον κρατήσουν μακριά από την Ομολογία…


Στις 13 του μηνός Μαΐου η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Σεργίου του Ομολογητή.

Ο Όσιος Σέργιος κατάγονταν από ευσεβή οικογένεια, μια οικογένεια όπου στο DNA τους βοούσε Ορθοδοξία! Όλη τους η ύπαρξη ομολογούσε Χριστό και αυτός ήταν ο λόγος που αναδείχθηκαν μεγάλοι Άγιοι και Ομολογητές! Ο Όσιος Σέργιος, για τον οποίο γίνεται λόγος, ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Φωτίου και αδερφός του Πατριάρχου Ταρασίου!

Αυτός ο ευσεβέστατος πατέρας του Μ. Φωτίου, Σέργιος έζησε στα χρόνια του Εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842), ο οποίος κίνησε απηνή διωγμό κατά των χριστιανών που σέβονταν και προσκυνούσαν τις Άγιες Εικόνες. Ο διώκτης Θεόφιλος πολλές πληγές έφερε στο σώμα της Εκκλησίας και εκτός από μοναχούς δίωξε με κάθε τρόπο και άντρες οικογενειάρχες.

Σε αυτόν τον δυσσεβή βασιλιά στάθηκε μπροστά αλύγιστος και ένθερμος υποστηρικτής των αγίων Εικόνων ο Όσιος Σέργιος. Ούτε το προσωπικό συμφέρον, ούτε η διαφύλαξη της οικογένειας, ήταν ικανά να τον κρατήσουν μακριά από την ομολογία. Κήρυττε και υπερασπιζόταν την τιμή και προσκύνηση των Ιερών Εικόνων, με όποιο κόστος μπροστά στον δυσσεβή βασιλιά. Και τότε αυτός τον τιμώρησε.

Αρχικά διέταξε να τον δέσουν από το λαιμό με ένα σχοινί και να τον διαπομπεύσουν στην αγορά. Τον έβριζαν και τον χλεύαζαν και τον καταφρονούσαν, αλλά όλα τα υπέμεινε ο αληθινός δούλος του Κυρίου για χάρη της μεγάλης του αγάπης, του Ιησού Χριστού. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Όσιος Σέργιος είχε ένδοξη καταγωγή και ήταν επιφανής στην πόλη του. Όμως, ποια αξία έχουν όλα αυτά μπροστά στην υπεράσπιση της πίστης!

Στη συνέχεια και αφού έβλεπε ο βασιλιάς ότι δεν υποχωρούσε ο Άγιος, τον φυλάκισε αφού του άρπαξε όλη την περιουσία. Ακολούθως, τον εξόρισε με τη γυναίκα του Ειρήνη και τα παιδιά τους σε τόπο μακρινό και άνυδρο, όπου υπέφεραν πολλές ταλαιπωρίες, αλλά χωρίς να δυσανασχετούν και να στεναχωριούνται, καθώς ήξεραν ότι όλα τα παθαίνουν για την αγάπη του Χριστού.

Το τέλος του Οσίου Στεργίου ήταν ακόμα πιο σκληρό, διότι πέθανε μακριά από την οικογένειά του, τιμωρημένος και εξορισμένος. Όμως, πέθαινε με την πεποίθηση ότι η οικογένειά του είχε να επιδείξει παθήματα για χάρη της αγάπης προς τον Σωτήρα Χριστό! Και καρποφόρησε και έδωσε πλούσιους πνευματικούς καρπούς η ζωή και η ομολογία του Οσίου Σεργίου. Διωγμένος και ταλαιπωρημένος λόγω της Ομολογίας του πατέρα του μεγάλωσε και ανατράφηκε ο Φώτιος που έμελλε να γίνει Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας μας και Ισαπόστολος που βάσταξε την Ορθοδοξία «εν καιρώ κινδυνευούσης πίστης».

Ο Άγιος Φώτιος, αυτός ο μεγάλος υπέρμαχος της Ορθοδοξίας μας, που πολέμησε κάθε αίρεση, γιατί γνώριζε ότι ο αγιασμός του όλου ανθρώπου στην οδό της θεώσεως υπάρχει μόνο όταν έχουμε ως προϋπόθεση την ορθή πίστη, την Ορθοδοξία, γεννήθηκε και ανατράφηκε από έναν αγωνιστή της πίστεως.

Όσιε Σέργιε Ομολογητά πρέσβευε υπέρ ημών!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Το Συναξάρι του Αγίου Μεθοδίου του Ομολογητή, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. “Τῆς Ὀρθοδοξίας λύρα τερπνή, καί τῆς Ἐκκλησίας, ὑποβάθρα θεοπαγής, ὤφθης Ἱεράρχα, εἰκονομάχων θράσος, εἰς γῆν κατεδαφίσας, Πάτερ Μεθόδιε” (Μεγαλυνάριον) (Εορτάζει στις 14 Ιουνίου)

Πατερικά

7 Ιούν

Άγιος Παναγής Μπασιάς

Έλαβε παρά του Θεού το χάρισμα της προφητείας και "προΰλεγε τα μέλλοντα συμβαίνειν εις πρόσωπα, οικογενείας και γενικώτερον της κοινωνίας"...

Ο βίος του Οσίου Ιλαρίωνος του νέου, Ηγουμένου της Μονής Δαλμάτων

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Τόσο πυριφλεγής είναι η καρδιά των αγίων από την αγάπη προς τον Σωτήρα Χριστό, ώστε όχι μόνο δεν υποχωρούν στις πιέσεις, αλλά γεμάτοι θάρρος ελέγχουν και επιπλήττουν τους δυσσεβείς άρχοντες...

Βίος του Αγίου Νικηφόρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Άγιος Νικηφόρος, η ζωντανή αγία εικόνα, ο καθαιρέτης των εικονομάχων ο ισχυρός, ο προστάτης των θεόσδοτων δογμάτων, ο θεόφρον, το έρεισμα της πίστεως (από το μεγαλυνάριο του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.