εικόνα άρθρου: 2016-2020: Άγιο Όρος και η αλλοίωση της Ορθοδόξου Πίστεως (Μέρος Β΄)

Κεφάλαιο 2. Ψευδοαυτοκέφαλο των Ουκρανών Σχισματικών (Ιανουάριος 2019)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Στις 11 Οκτωβρίου 2018, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να χορηγήσει αυτοκεφαλία σε ομάδες σχισματικών της Ουκρανίας και στις 5 Ιανουαρίου 2019 υπογράφηκε στο Φανάρι ο «Τόμος αυτοκεφαλίας» της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους συνοδικούς αρχιερείς, παρουσία του σχισματικού ψευδεπισκόπου Επιφανίου και του τότε προέδρου της Ουκρανίας (του Ουνίτη Πέτρο Ποροσένκο). Στις 3 Φεβρουαρίου 2019, το εκκλησιολογικό έγκλημα ολοκληρώθηκε με την ενθρόνιση του σχισματικού ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο. 

Όμως οι σχισματικοί της Ουκρανίας είναι καθηρημένοι και αναθεματισμένοι, ενώ πολλοί από αυτούς είναι αχειροτόνητοι και αυτοχειροτόνητοι, δηλαδή δεν είχαν ποτέ την Χάρη της Ιερωσύνης και την αποστολική διαδοχή. Έτσι, στην περίπτωση του Ουκρανικού ψευδοαυτοκέφαλου υπάρχει σύνθεση και ένωση αιρέσεως και σχίσματος και γι’ αυτό σωστά χαρακτηρίζεται ως σχισματοαίρεση.

Δυστυχώς, το Άγιο Όρος όχι μόνο δεν καταδίκασε τη νέα σχιματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αλλά επιπλέον Καθηγούμενοι και Ιερομόναχοι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους μετέβησαν στην Ουκρανία και παρευρέθηκαν/συλλειτούργησαν με τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο (και τους Ουκρανούς ψευδεπισκόπους και ψευδοκληρικούς) σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις: α) Στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου, β) στην επέτειο της «ενθρόνισής» του, γ) στα ονομαστήριά του και δ) στην «χειροτονία» του «Επισκόπου» Ολβίας. 

Παράλληλα, ψευδεπίσκοποι και ψευδοκληρικοί του Ουκρανικού σχισματικοαιρετικού μορφώματος επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος και «ιερούργησαν» ακόμα σε συγκεκριμένες Ιερές Μονές της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας.


Α. Ηγούμενοι και Ιερομόναχοι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους στον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο στο Κίεβο (2019-2020)

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επισήμως καταψήφισε την αποστολή αντιπροσωπείας στην ενθρόνιση του σχισματικού ψευδεπισκόπου Επιφανίου της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας (03/02/2019), με 13 Ιερές Μονές κατά και 5 υπέρ (Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Παντοκράτορος, Κουτλουμουσίου και Ιβήρων). Όμως, Καθηγούμενοι και Ιερομόναχοι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους μετέβησαν στην Ουκρανία και στο Κίεβο ως μέλη της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ώστε να συμμετάσχουν/συλλειτουργήσουν στην «ενθρόνιση» του σχισματικού ψευδεπισκόπου. 

Επιπρόσθετα, Καθηγούμενοι και Ιερομόναχοι Ιερών Μονών της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας μετέβησαν αργότερα ακόμα τρεις φορές στο Κίεβο και παρευρέθηκαν/συλλειτούργησαν με τον Ουκρανό σχισματικό ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο στα ονομαστήριά του (25/05/2019), στην επέτειο της «ενθρόνισής» του (02/02/2020) και στη «χειροτονία» του «Επισκόπου» Ολβίας. 

Συγκεκριμένα στην Ουκρανία και στο Κίεβο μετέβησαν:

α) Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος:

[03/02/2019] Συμμετείχε στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου (παρουσία του Ουνίτη Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο) και συλλειτούργησε μαζί του.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο [03/02/2019]

Παρατίθεται το σχετικό σύντομο απόσπασμα για ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού από το κανάλι Радіо Свобода:

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο [03/02/2019] 

β) Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο ιερομόναχος Μάξιμος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου:

[03/02/2019] Μετέβησαν στο Κίεβο με σκοπό να συμμετάσχουν στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου. Τελικά στην «ενθρόνιση» παρέστη και συλλειτούργησε μόνο ο ιερομόναχος Μάξιμος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου, καθώς ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ αμέσως μετά την άφιξή του στο Κίεβο υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε σε κλινική του Κιέβου.

γ) Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. νέας Εσφιγμένου Βαρθολομαίος:

i) [25/05/2019] Συμμετείχε στο «συλλείτουργο» που τελέστηκε για τα ονομαστήρια του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στον Καθεδρικό Ναό Ι.Μ. Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο και συλλειτούργησε στην πολυαρχιερατική «Θεία Λειτουργία», όπου προεξήρχε ο εορτάζων σχισματικός ψευδεπίσκοπος Επιφάνιος.

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. νέας Εσφιγμένου Βαρθολομαίος σε «συλλείτουργο» για τα ονομαστήρια του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο [25/05/2019]

Παρατίθεται το σχετικό σύντομο απόσπασμα για ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού από το κανάλι Українська Церква:

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. νέας Εσφιγμένου Βαρθολομαίος σε «συλλείτουργο» για τα ονομαστήρια του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο [25/05/2019]

ii) [26/05/2019] Συμμετείχε στη «χειροτονία» του «Επισκόπου» Ολβίας Επιφανίου από τον προκαθήμενο της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο, κατά την Κυριακάτικη «Θεία Λειτουργία» στον ιστορικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο.

Σχετικά με αυτή τη «Θεία Λειτουργία» και το «κοινό Άγιο Ποτήριο» με την ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας και τους σχισματικούς Ουκρανούς, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. νέας Εσφιγμένου  (η Ιερά Μονή που συγκροτήθηκε πραξικοπηματικά από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την οποία αντιποιήθηκε το όνομα την Κανονικής διωκόμενης Ι.Μ. Εσφιγμένου) σημείωσε σε άρθρο που συνέταξε:
«Ως μέτοχοι στο κοινό Άγιο Ποτήριο με την αδελφή Εκκλησία της Ουκρανίας, χαρήκαμε για την αποκατάσταση της ενότητας, γευόμενοι την δύναμη της Πεντηκοστής και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος!».

δ) Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παντοκράτoρος Γαβριήλ:

[02-02-2020] Συμμετείχε στην πρώτη επέτειο της «ενθρόνισης» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο και συλλειτούργησε μαζί του.

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παντοκράτoρος Γαβριήλ στην πρώτη επέτειο της «ενθρόνισης» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο [02-02-2020]

Παρατίθεται το σχετικό σύντομο απόσπασμα για ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού από το κανάλι Kyklodioktos 3:

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παντοκράτoρος Γαβριήλ στην πρώτη επέτειο της «ενθρόνισης» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο [02-02-2020]

ε) Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος:

[02-02-2020] Συμμετείχε στην πρώτη επέτειο της «ενθρόνισης» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο και συλλειτούργησε μαζί του.

στ) Ο Ιερομόναχος της Ι. Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Χρυσόστομος:

i) [03/02/2019] Συμμετείχε στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου (παρουσία του Ουνίτη Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο) και συλλειτούργησε μαζί του.

Ο Ιερομόναχος της Ιεράς Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος της Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Χρυσόστομος στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο [03/02/2019]

ii) [25/05/2019] Συμμετείχε στο «συλλείτουργο» που τελέστηκε για τα ονομαστήρια του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στον Καθεδρικό Ναό Ι.Μ. Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο και συλλειτούργησε στην πολυαρχιερατική «Θεία Λειτουργία», όπου προεξήρχε ο εορτάζων σχισματικός ψευδεπίσκοπος Επιφάνιος.

iii) [26/05/2019] Συμμετείχε στη «χειροτονία» του «Επισκόπου» Ολβίας Επιφανίου από τον προκαθήμενο της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο, κατά την Κυριακάτικη «Θεία Λειτουργία» στον ιστορικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ στο Κίεβο.

iv) [02/02/2020] Συμμετείχε στην πρώτη επέτειο της «ενθρόνισης» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Κίεβο και συλλειτούργησε μαζί του.


Β. Σχισματικοί ψευδεπίσκοποι της Ουκρανίας σε Ιερές Μονές του Αγίου Όρους 

Οι σχισματικοί ψευδεπίσκοποι της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας έγιναν δεκτοί ακόμα και στο αγιασμένο χώρο του Αγίου Όρους από συγκεκριμένες Ιερές Μονές και σε κάποιες από αυτές τους επετράπη ακόμα και να «ιερουργήσουν». Συγκεκριμένα:

α) Ιερά Μονή Παντοκράτορος:

i) [08/02/2019] Τελέστηκε η πρώτη «Θεία» Λειτουργία στο Άγιο Όρος από ψευδεπίσκοπο της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ο ψευδεπίσκοπος Οδησσού Παύλος προεξήρχε της «Ιεράς» Αγρυπνίας και της «Θείας» Λειτουργίας παρουσία του Ηγουμένου Γέροντος Γαβριήλ.

ii) [23/11/2019] O επικεφαλής αντιπροσωπείας των σχισματικών, ψευδεπίσκοπος Οδησσού Παύλος Γιουρίστυ, τέλεσε «Θεία» Λειτουργία και μίλησε με τον Ηγούμενο του μοναστηριού Γαβριήλ, στον οποίο «μεταβίβασε χαιρετισμούς» από τον ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο Ντουμένκο.

β) Ιερά Μονή νέας Εσφιγμένου:

[08/02/2019] Αντιπροσωπεία της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας με επικεφαλής τον ψευδεπίσκοπο Οδησσού και Μπάλτας Παύλο επισκέφτηκε το αντιπροσωπείο της Ι.Μ. Νέας Εσφιγμένου, όπου έγινε δεκτή σε πολύ θερμό κλίμα. Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Νέας Εσφιγμένου Βαρθολομαίος δώρισε ένα εγκόλπιο στον σχισματικό ψευδεπίσκοπο, ενώ παράλληλα υπέβαλε την μετάνοιά του προς τον ψευδεπίσκοπο Κιέβου Επιφάνιο και εξέφρασε την ελπίδα να τον υποδεχθεί στο μέλλον στο αντιπροσωπείο της Μονής.

γ) Ιερά Μονή Ξενοφώντος:

i) [Απρίλιος 2019] Ο ψευδομητροπολίτης Λουτσκ και Βολίν Μιχαήλ της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας τέλεσε «Θεία Λειτουργία» και ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αλέξιο που ήταν παρών στην «ενθρόνιση» του ψευδεπισκόπου Επιφανίου στο Κίεβο.

ii) [09/08/2019] Μια ομάδα προσκυνητών της «επισκοπής» Ρίβνε και Όστρο μαζί με ψευδοκληρικούς συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία της Ι.Μ. Ξενοφώντος, όπου χοροστάτησε ο Ηγούμενος της Μονής Αλέξιος. Μαζί με την αδελφότητα του Μοναστηριού συμμετείχε και ψευδοκληρικός της «επισκοπής» Λβιβ. Ο Ηγούμενος Αλέξιος συγχάρηκε τους Ουκρανούς για τον «Τόμο Αυτοκεφαλίας» και εξέφρασε τον σεβασμό και την ευλάβειά του στον «ευλογημένο προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο».

δ) Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας:

[Νοέμβριος 2019] Εκπρόσωποι της σχισματικής ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφτηκαν τη Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, όπου «προσεύχονταν σε Θείες Λειτουργίες και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων του Χριστού».


Γ. Οι Ιεροί κανόνες για την αντιμετώπιση αυτών που κοινωνούν με καθηρημένους και σχισματικούς

Οι Ιεροί Κανόνες (10ος Κανών των Αγίων Αποστόλων, 11ος Αποστολικός Κανών, 2ος Κανών της εν Αντιοχεία τοπικής συνόδου) είναι κατηγορηματικοί και αυστηροί στην αντιμετώπιση αυτών που κοινωνούν με τους καθηρημένους και τους σχισματικούς. Απαγορεύεται επομένως αυστηρά η κοινωνία με τους σχισματικούς, ιδιαιτέρως η προσευχητική, η λειτουργική. Έτσι, όσοι κοινωνούν με ακοινωνήτους καθίστανται και αυτοί ακοινώνητοι, ιδιαίτερα δε, όσοι κοινωνούν με καθηρημένους κληρικούς, πρέπει να καθαιρούνται και αυτοί. Επίσης, οι κληρικοί που κοινώνησαν προσευχητικά με τους σχισματικούς Ουκρανούς, ουσιαστικά είναι ακοινώνητοι και πρέπει να αποφεύγεται η κοινωνία με αυτούς, δηλαδή οι άλλοι κληρικοί και οι λαϊκοί δεν πρέπει να εκκλησιάζονται εκεί που λειτουργούν ή να έχουν άλλες σχέσεις. Οι κληρικοί, μάλιστα, πρέπει στα πλαίσια της μη κοινωνίας να διακόψουν τη μνημόνευση. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο άρθρο που συνέταξε η Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, στο άρθρο με τίτλο «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Από την αίρεση του Κολυμπαρίου στο Ουκρανικό σχίσμα και στην «Ένωση των Εκκλησιών»» (20/12/2019):

«Οἱ Ἱεροί Κανόνες λοιπόν εἶναι κατηγορηματικοί καί αὐστηροί στήν ἀντιμετώπιση αὐτῶν πού κοινωνοῦν μέ τούς καθηρημένους καί σχισματικούς. Ὁ 10ος Κανών τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ὁρίζει γιά ὅλους, κληρικούς καί λαϊκούς, ὅτι ὅποιος συμπροσευχηθεῖ μέ ἀκοινώνητο, ἀκόμη καί σέ σπίτι, πολύ περισσότερο σέ ἐκκλησία, αὐτός πρέπει νά ἀφορίζεται: «Εἴ τις ἀκοινωνήτω, κἄν ἐν οἴκῳ συνεύξηται, οὗτος ἀφοριζέσθω». Ὁ 11ος ἐπίσης Ἀποστολικός Κανών ὁρίζει ὅτι ο κληρικός πού θά συμπροσευχηθεῖ μέ καθηρημένο κληρικό πρέπει καί αὐτός νά καθαιρεῖται: «Εἴ τις καθηρημένῳ, Κληρικός ὤν, Κληρικῷ συνεύξηται, καθαιρείσθω καί αὐτός». Τήν σχετική ἐκκλησιαστική νομοθεσία συμπληρώνει ὁ 2ος Κανών τῆς ἐν Ἀντιοχείᾳ τοπικῆς συνόδου, ὁ ὁποῖος ἐκτός τοῦ ὅτι ὁρίζει τό πασίγνωστο, πώς ὅποιος κοινωνεῖ μέ ἀκοινώνητο θά εἶναι καί αὐτός ἀκοινώνητος, διευκρινίζει ὅτι οἱ ἀκοινώνητοι σχισματικοί δέν πρέπει νά γίνονται δεκτοί ἀπό ἄλλη ἐκκλησία: «Μή ἐξεῖναι δέ κοινωνεῖν τοῖς ἀκοινωνήτοις, μηδέ ἐν ἑτέρᾳ Ἐκκλησίᾳ ὑποδέχεσθαι τούς ἐν ἑτέρᾳ Ἐκκλησίᾳ μή συναγομένους. Εἰ δέ φανείη τις τῶν Ἐπισκόπων, ἤ Πρεσβυτέρων, ἤ Διακόνων, ἤ τις τοῦ Κανόνος τοῖς ἀκοινωνήτοις κοινωνῶν καί τοῦτον ἀκοινώνητον εἶναι, ὡς ἄν συγχέοντα τόν Κανόνα τῆς Ἐκκλησίας». Ὁ Ἅγιος Νικόδημος ὁ Αγιορείτης ἑρμηνεύοντας τό τελευταῖο κομμάτι τοῦ Κανόνος, τό «ὡς ἄν συγχέοντα τόν Κανόνα τῆς Ἐκκλησίας» θεωρεῖ ὅτι σημαίνει τήν παράβαση τῶν δύο Ἀποστολικῶν Κανόνων τούς ὁποίους ἀναφέραμε. Γράφει: «Ὅποιος δέ Ἐπίσκοπος ἤ Πρεσβύτερος ἤ Διάκονος ἤθελε συγκοινωνήσει μέ τούς τοιούτους ἀκοινωνήτους, ἤ ἐν οἴκῳ, ἤ ἐν Ἐκκλησίᾳ, νά γίνεται καί αὐτός ἀκοινώνητος ἀπό τούς ἄλλους, διά τί μέ τοῦτο ὁποῦ κάμνει συγχέει καί παραβαίνει τούς περί τούτου διοριζομένους Κανόνας τῆς Ἐκκλησίας, δηλ. τόν ι´ καί ια´ Ἀποστολικόν»25.

Ἀπαγορεύεται ἑπομένως αὐστηρά ἡ κοινωνία μέ τούς σχισματικούς, ἰδιαίτερα ἡ προσευχητική, ἡ λειτουργική. Ὅσοι κοινωνοῦν μέ ἀκοινωνήτους καθίστανται καί αὐτοί ἀκοινώνητοι, ἰδιαίτερα δέ ὅσοι κοινωνοῦν μέ καθηρημένους κληρικούς πρέπει νά καθαιροῦνται καί αὐτοί.

Γιά τήν ἐφαρμογή αὐτῶν τῶν Κανόνων πού εἶναι σαφέστατοι πρέπει νά ληφθοῦν ὑπ᾽ ὄψιν τά ἑξῆς. Οἱ δικοί μας κληρικοί, οἱ Ἑλλαδίτες, ἀλλά καί τῶν ἄλλων δικαιοδοσιῶν τῆς Κωνσταντινούπολης καί τῆς Ἀλεξάνδρειας, πού ἐκοινώνησαν προσευχητικά μέ τούς σχισματικούς τῆς Οὐκρανίας, οὐσιαστικά εἶναι ἀκοινώνητοι καί πρέπει νά ἀποφεύγεται ἡ κοινωνία μέ αὐτούς, δηλαδή οἱ ἄλλοι κληρικοί καί οἱ λαϊκοί δέν πρέπει νά ἐκκλησιάζονται ἐκεῖ πού λειτουργοῦν ἤ νά ἔχουν ἄλλες σχέσεις. Οἱ κληρικοί μάλιστα πρέπει στά πλαίσια τῆς μή κοινωνίας νά διακόψουν τήν μνημόνευση, οἱ μέν ἐπίσκοποι τοῦ πατριάρχου καί τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, οἱ δέ πρεσβύτεροι καί διάκονοι τῶν ἐπισκόπων ὡς μή «ὀρθοτομούντων τόν λόγον τῆς ἀληθείας»».

(Συνεχίζεται)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
2016-2020: Άγιο Όρος και η αλλοίωση της Ορθοδόξου Πίστεως
– Μέρος Α΄:
Κεφάλαιο 1. Ψευδοσύνοδος της Κρήτης (Ιούνιος 2016)

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Πατερικά

14 Μάι

Γέρων Αγάθων Κωνσταμονίτης, Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας (Πάσχα 2009) [Κείμενο & Βίντεο]

Η πραγματική παρακαταθήκη του μακαριστού γέροντος Αγάθωνος Κωνσταμονίτη ήταν ότι σωτηρία υπάρχει μόνο μέσα στην Ορθοδοξία. Μετά από αυτή τη βασική παραδοχή δίδασκε την υπομονή και την ευχή!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.