Ελευθέριος Κοσμίδης

Συμπροσευχήθηκε με τον Πάπα η αντιπροσωπεία του Πατριάρχη στο Βατικανό;

εικόνα άρθρου: Συμπροσευχήθηκε με τον Πάπα η αντιπροσωπεία του Πατριάρχη στο Βατικανό;
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

«Ἐπίσκοπος, ἤ Πρεσβύτερος, ἥ Διάκονος αἱρετικοῖς συνευξάμενος μόνον, ἀφοριζέσθω, εἰ δέ ἐπέτρεψεν αὐτοῖς, ὡς Κληρικοῖς, ἐνεργῆσαί τι, καθαιρείσθω»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Οι ειδήσεις για τη συμμετοχή Ορθοδόξων κληρικών στο Βατικανό για τη γιορτή του Αποστόλου Πέτρου επιβεβαίωσαν την επιχειρούμενη μετά μανίας παράβαση των Ιερών Κανόνων.

Η επιχειρούμενη αμνήστευση των συμπροσευχών με αιρετικούς από το Φανάρι για άλλη μια φορά σκόρπισε θλίψη στον πιστό λαό. Οι σχετικές ειδήσεις από δύο μέσα έχουν ως εξής: 

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Τελμησσού, Ιώβ, βρίσκεται στο Βατικανό και παρακολούθησε -σήμερα το πρωί- την λειτουργία στον Άγιο Πέτρο, για την γιορτή των πολιούχων της Ρώμης, Αγίων Πέτρου και Παύλου.Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Θρόνου θα έχουν συνάντηση, αργότερα, με εκπροσώπους του υπουργείου της Αγίας Έδρας, το οποίο και προάγει την ενότητα των Χριστιανών, ενώ αύριο θα γίνουν δεκτά από τον πάπα Φραγκίσκο. Την λειτουργία στον Άγιο Πέτρο, παρακολούθησε και η πρέσβης της χώρας μας παρά την Αγία Έδρα, Κάτια Γεωργίου. Το Βατικανό, παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, πρόκειται να αποστείλει και φέτος στο Φανάρι αντιπροσωπεία για την θρονική γιορτή του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου.

TWITTER. Ο Πάπας Φραγκίσκος προήδρευσε στις τελετές έναρξης της Λειτουργίας για την εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Επίσης, έκανε το κήρυγμα και προσευχήθηκε ενώπιον του τάφου του Αγίου Πέτρου μετά τη λειτουργία με αντιπροσωπεία του Ορθοδόξου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως”.

Συμπροσευχές

Για το θέμα των συμπροσευχών ήδη από το 2009 ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος επισημαίνει:

Σήμερα, στήν ἐποχή τῆς ἐκκοσμικεύσεως,  ὑπάρχει μία αὐξανόμενη ἀδιαφορία γιά τήν πίστη, πού τελικά σημαίνει ἀδιαφορία γιά τό ἴδιο τό εὐαγγελικό μήνυμα. Τό σύνθημα τῆς νέας ἐποχῆς εἶναι πολύ πιό ἐπικίνδυνο ἀπό ὁποιαδήποτε αἵρεση τοῦ παρελθόντος: «ὅλοι οἱ δρόμοι ὁδηγοῦν στό Θεό. κανένας δέν δικαιοῦται τήν ἀποκλειστικότητα . ὅλες οἱ θρησκεῖες εἶναι τό ἴδιο καί καμία θρησκεία δέν μπορεῖ νά ἰσχυριστεῖ ὅτι ἐκφράζει ὁλόκληρη τήν ἀλήθεια . παντοῦ ὑπάρχει μέρος τῆς ἀλήθειας . δέν ἔχει σημασία τί πιστεύει ὁ καθένας». 

Αὐτό βέβαια δέ λέγεται πλέον ρητῶς (εὐτυχῶς δέν ἐπαναλήφθηκαν οἱ ἀτυχεῖς (;) φράσεις τοῦ Ἀθηναγόρα), ἀλλά ὁ πιστός λαός, πού δυστυχῶς δέν γνωρίζει πολλά γιά τήν πίστη του, ὅταν βλέπει τούς ἡγέτες τῶν αἱρέσεων νά παρίστανται καί νά συμμετέχουν ἐνεργά στήν Ὀρθόδοξη λατρεία καί τούς Ὀρθοδόξους Ἐπισκόπους νά συμπροσεύχονται συχνά-πυκνά μέ τούς αἱρετικούς ἐνδεδυμένοι ἄμφια (ὁ λαός καί τό μανδύα τό θεωρεῖ λειτουργικό ἔνδυμα), τό μήνυμα πού παίρνει εἶναι ὅτι δέν ἔχει σημασία τί πιστεύουμε, δέν ἔχουν σημασία οἱ διαφορές στήν πίστη, ἀφοῦ ὅλοι τό ἴδιο εἴμαστε καί ὅλοι μποροῦμε ἀπό κοινοῦ νά στεκόμαστε ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ συμπροσευχόμενοι.

Εἶναι προφανής ἡ ζημιά πού γίνεται,  καί μετά ἄς κάνουμε ὅσα κηρύγματα θέλουμε γιά τή μοναδικότητα τῆς Ὀρθοδοξίας καί τήν ἀξία τῆς ἀληθοῦς πίστεως κοκ. Ἡ συνείδηση τοῦ λαοῦ μας ἔχει ἤδη ἀλλοιωθεῖ!”.

Ο Γέρων Παΐσιος για τις συμπροσευχές   

«Σήμερα, δυστυχώς, μπήκε η ευρωπαϊκή ευγένεια και πάνε να δείξουν τον καλό. Θέλουν να δείξουν ανωτερότητα και τελικά πάνε να προσκυνήσουν τον διάβολο με τα δύο κέρατα. “Μια θρησκεία, σου λένε, να υπάρχη” και τα ισοπεδώνουν όλα. Ήρθαν και σ’ εμένα μερικοί και μου είπαν: “Όσοι πιστεύουμε στο Χριστό να κάνουμε μια θρησκεία”. 

“Τώρα είναι σαν να μου λέτε, τους είπα, χρυσό και μπακίρι, χρυσό τόσα καράτια και τόσο μπακίρι που τα ξεχώρισαν, να τα μαζέψουμε πάλι και να τα κάνουμε ένα. Είναι σωστό να τα ανακατέψουμε πάλι; Ρωτήστε έναν χρυσοχόο. Κάνει να ανακατέψουμε την σαβούρα με τον χρυσό; Έγινε τόσος αγώνας, για να λαμπικάρη το δόγμα”. 

Οι Άγιοι Πατέρες κάτι ήξεραν και απαγόρευσαν τις σχέσεις με αιρετικό. Σήμερα λένε: “Όχι μόνο με αιρετικό αλλά και με Βουδδιστή και με πυρολάτρη και με δαιμονολάτρη να συμπροσευχηθούμε. Πρέπει να βρίσκωνται στις συμπροσευχές τους και στα συνέδρια και οι Ορθόδοξοι. Είναι μία παρουσία”. Τί παρουσία; Τα λύνουν όλα με την λογική και δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα. 

Το ευρωπαϊκό πνεύμα νομίζει ότι και τα πνευματικά θέματα μπορούν να μπουν στην Κοινή Αγορά. Μερικοί από τους Ορθοδόξους που έχουν ελαφρότητα και θέλουν να κάνουν προβολή, “Ιεραποστολή”, συγκαλούν συνέδρια με ετεροδόξους, για να γίνεται ντόρος και νομίζουν ότι θα προβάλουν έτσι την Ορθοδοξία, με το να γίνουν δηλαδή ταραμοσαλάτα με τους κακοδόξους. 

Αρχίζουν μετά οι υπερζηλωτές και πιάνουν το άλλο άκρο· λένε και βλασφημίες για τα Μυστήρια των Νεοημερολογιτών κ.λπ. και κατασκανδαλίζουν ψυχές που έχουν ευλάβεια και ορθόδοξη ευαισθησία. Οι ετερόδοξοι από την άλλη έρχονται στα συνέδρια, κάνουν τον δάσκαλο, παίρνουν ό,τι καλό υλικό πνευματικό βρίσκουν στους Ορθοδόξους, το περνάνε από το δικό τους εργαστήρι, βάζουν δικό τους χρώμα και φίρμα και το παρουσιάζουν σαν πρωτότυπο. 

Και ο παράξενος σημερινός κόσμος από κάτι τέτοια παράξενα συγκινείται, και καταστρέφεται πνευματικά. Ο Κύριος όμως, όταν πρέπει, θα παρουσίαση τους Μάρκους τους Ευγενικούς και τους Γρηγορίους Παλαμάδες, που θα συγκεντρώσουν όλα τα κατασκανδαλισμένα αδέλφια μας, για να ομολογήσουν την ορθόδοξη πίστη και να στερεώσουν την παράδοση και να δώσουν χαρά μεγάλη στην Μητέρα μας Εκκλησία».

Το χρέος του πιστού λαού  

Ζούμε σε εποχές πονηρές, που η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει υποτιμηθεί εντελώς από τους πολιτικούς και η αξία της ανθρώπινης ψυχής ακόμη περισσότερο από τους εκκλησιαστικούς  ταγούς. Στο περιβάλλον αυτό η αληθινή πίστη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό πολεμείται από όλο το σύστημα της κολάσεως. Είτε ως γραφικοί, είτε ως απόκληροι του κόσμου εμείς έχουμε χρέος να παραδώσουμε ανόθευτη την πίστη στην επόμενη γενιά. Οι συμπροσευχές είναι ένα εργαλείο, ένας μοχλός, ένα σκαλοπάτι που στόχο έχει να οδηγήσει στην άνευ όρων ένωση με τους αιρετικούς και τους αλλοθρήσκους. Τελούνται κατά παράβαση των Ιερών Κανόνων της Εκκλησία και έχουμε Ιερό χρέος να τις καταγγέλλουμε. 

Καλή μετάνοια!

  •  “ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ” ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΔΑΧΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 1 . ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΡΤΙΟΣ 1999

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.