Επικαιρότητα

Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’: Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι η Μήτηρ όλων των Εκκλησιών

εικόνα άρθρου: Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’: Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι η Μήτηρ όλων των Εκκλησιών

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ ανακήρυξε την Εκκλησία Ιεροσολύμων Μήτηρ όλων των Εκκλησιών και εγγυήτρια της παν-Ορθοδόξου ενότητος.  

Στις 16 Μαΐου του 2019, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, Πατριάρχης Θεόφιλος, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης [Imperial Orthodox Palestinian Society (IOPS)], η οποία έφτασε στην Ιερουσαλήμ για να παρακολουθήσει το πρώτο Διεθνές σεμινάριο των περιφερειακών και ξένων παραρτημάτων και αντιπροσωπειών της IOPS, για την 200η επέτειο της διπλωματικής υποστήριξης της Ρωσικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή.  

Στην ομιλία του, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, η Αυτού Μακαριότης ο Πατριάρχης εκτίμησε ιδιαιτέρως την σημασία αυτών των σεμιναρίων «σε μια εποχή που η Χριστιανική μας μαρτυρία είναι τόσο σημαντική για την υποστήριξη της ζωντανής Χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους και την Μέση Ανατολή» και τόνισε ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «προάγει επίσης έναν σημαντικό διαθρησκειακό διάλογο».  

«Η Εκκλησία Ιεροσολύμων, η Οποία είναι η Μήτηρ όλων των Εκκλησιών, είναι η εγγυήτρια της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας», δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόφιλος. «Αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσσική Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και αιώνες, ειδικά κατά την Οθωμανική περίοδο, στην στήριξη της Εκκλησίας Ιεροσολύμων πολιτικά, διπλωματικά και, φυσικά, οικονομικά».  

Ταυτόχρονα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος σημείωσε ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές στις σχέσεις μεταξύ Ιεροσολύμων και Ρωσσικών Εκκλησιών «οι οποίες δοκίμασαν την σχέση μας», ωστόσο πρέπει να μαθαίνει κανείς από το παρελθόν και να εργάζεται για την ενίσχυση της Ορθοδόξου ενότητος.

«Πρέπει πάντα να μιλάμε και να ενεργούμε με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να στηρίζουμε την ύπαρξη και την αποστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε αυτήν την περιοχή. Είμαστε η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία και έχουμε ηθική και πνευματική υποχρέωση να διασφαλίζουμε ότι η ταυτότητα και η μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους και την Μέση Ανατολή στηρίζεται στο αδιάψευστο θεμέλιο της Ορθοδόξου ενότητας μας», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Ιεροσολύμων.  

Θυμίζουμε ότι κατά την συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ ‘ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) και στο ποίμνιο Αυτής στην Ουκρανία.


Μετάφραση Φαίη

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.