εικόνα άρθρου: Τα… γύρισε ο Ιερώνυμος για το deal!

Αναδίπλωση από τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμφωνία με Τσίπρα στην εφ’ όλης της ύλης συνάντησή του με τον Κυριάκο

Όπισθεν ολοταχώς έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό εξακολουθούσε να υπερασπίζεται με πάθος το «deal» στο οποίο είχε προχωρήσει με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, χθες, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα… μάζεψε κακήν κακώς!

Για τον κ. Ιερώνυμο η «πρόταση» συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο -στο ίδιο, μάλιστα, μέρος, στο Μέγαρο Μαξίμου- θεωρείται μη γενόμενη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο Αρχιεπίσκοπος είχε υπερασπιστεί τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα -η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε χαρακτηριστεί «ιστορική»– ήταν στα τέλη Ιουνίου, όταν είχε αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Μετά τη χθεσινή αναδίπλωση το γόητρό του έχει δεχτεί πρωτοφανές πλήγμα, στα όρια του διασυρμού, και το -έτσι κι αλλιώς τραυματισμένο από τις συνεχείς παλινωδίες- κύρος του θεωρείται πλέον ισοπεδωμένο.

Στη χθεσινή συνάντηση κυριάρχησαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και ετέθησαν όλα τα θέματα που απασχολούν την Ιεραρχία, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας που είχε γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε την πλήρη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται μη γενόμενη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση συμφωνήθηκε να τεθεί εξαρχής το μισθολογικό των ιερέων, το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, καθώς και να επανεξεταστεί το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, επίσης, η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Εξάλλου, στη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.

Ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο, τόνισε ότι προσβλέπει «σε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία, καθώς είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση και σεβόμενοι τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος, στα οποία δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Έως πότε εκούσιοι δεσμώτες μέσα στον κατάμαυρο, δαιμονικό κουρνιαχτό;

του Νεκτάριου Δαπέργολα Διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας. "Σημεῖο βρασμοῦ δέν ἔχει ἀπομείνει ἄραγε κανένα, πού νά μᾶς κάνει να σηκωθοῦμε καί νά ἀποφασίσουμε νά πετάξουμε ἀπό πάνω μας τόν ὑλικό καί πνευματικό ζυγό;"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.