Επικαιρότητα

Διαψεύδει η Ιερά Μητρόπολη Άρτης: “Δεν θα προηγηθεί βάπτιση ή ονοματοδοσία”

εικόνα άρθρου: Διαψεύδει η Ιερά Μητρόπολη Άρτης: “Δεν θα προηγηθεί βάπτιση ή ονοματοδοσία”

Ένα παράλογο γαϊτανάκι fake news έχει στηθεί γύρω από τον τραγικό θάνατο του αβάπτιστου βρέφους στην Άρτα


Ο τραγικός πρόσφατος θάνατος του μόλις 5,5 μηνών βρέφους στην Άρτα έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο τραγικός πατέρας, θύτης και θύμα της αμέλειας του, και η μητέρα του βρέφους βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Ενώ το οικογενειακό δράμα βρίσκεται ακόμα στην κορύφωσή του, διαδόθηκε η ανήκουστη είδηση ότι το νεκρό βρέφος θα βαπτιστεί και μετά θα ακολουθήσει η κηδεία του κατά το Ορθόδοξο τυπικό!

Η θέση της Μητροπόλεως Άρτης

Η Κατάνυξη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Άρτης ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί βαπτίσεως ή ονοματοδοσίας πριν την κηδεία. 

Για την δε κηδεία επειδή πρόκειται για αβάπτιστο νήπιο διευκρίνισε πως: “θα διαβαστεί η νεκρώσιμη ακολουθία εις νήπια” βάσει της 2761/2001 εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου τη Εκκλησίας της Ελλάδος στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων η αιτιολόγηση: “Κατά συνέπειαν δύναται κατ’ ἀρχήν καί διά λόγους φιλανθρωπίας νά τελεσθῇ ἐπ’ αὐτῶν ἀκωλύτως ἡ Νεκρώσιμος Ἀκολουθία, ἥτις, ὡς γνωστόν ἀποτελεῖ μή μυστηριακήν Ἀκολουθίαν, ἔχουσα ὡς πρωτογενῆ χαρακτῆρα τήν παράκλησιν τῶν πενθούντων, πολλῷ δέ μᾶλλον ὅταν πρόκειται περί τῆς πληγῆς τοῦ ἀώρου καί αἰφνιδίου θανάτου βρεφῶν, ἥτις ἀποτελεῖ μείζονα δοκιμασίαν διά τήν κατ’ οἶκον Ἐκκλησίαν, τήν οἰκογένειαν”.

Εξέφρασε μάλιστα την απορία του, πως κανένας άλλος δεν επικοινώνησε με τη Μητρόπολη για μάθει λεπτομέρειες σχετικά και ζήτησε να μη διαδίδονται ανακρίβειες.

Ορθά, λοιπόν, τοποθετήθηκε η Μητρόπολη Άρτης μέσω του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της ως προς το θέμα που ανέκυψε, καθόσον μυστήριο σε κεκοιμημένο αβάπτιστο Ορθόδοξο Χριστιανό δεν τελείται. Ούτε ευχέλαιο, ούτε Αγιασμός, ούτε χειροτονία, ούτε μοναχική κουρά, ούτε γάμος, ούτε βάπτιση ή κάθε άλλο από τα επτά μυστήρια της πίστεως. Όσο τραγικές και αν είναι οι στιγμές ενός θανάτου, αυτός καθ’ αυτός ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα καθιστά αδύνατη την τέλεση οποιουδήποτε μυστηρίου.

Το ζήτημα θα παρουσιαστεί σε ευθετότερο χρόνο τεκμηριωμένο Αγιογραφικώς, Αγιοπατερικώς και με βάση τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας. 

Για το πρωτάκουστο fake news για τα εκκλησιαστικά δεδομένα τοποθετήθηκε ο σεβαστός μας π. Θεόδωρος Ζήσης, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, σε χθεσινή του ομιλία στον Σύλλογο “Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής”.

Η θέση της επιστήμης

Όσον αφορά τους τραγικούς γονείς, οφείλουμε όλοι να τους στηρίξουμε με την προσευχή μας, γιατί βιώνουν τον μεγαλύτερο πειρασμό που μπορεί να βιώσει ένας γονιός, όχι μόνο να χάσει ένα παιδί αλλά να το χάσει με δική του αμέλεια. Ακόμα και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ένα τέτοιο λάθος μπορεί να συμβεί στον καθένα. 

Διαβάσαμε αλλού ότι: “Η επιστήμη όμως φαίνεται πως έχει αναγνωρίσει ένα σύνδρομο που σχετίζεται με τέτοιου είδους συμπεριφορές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει να κάνει με το αν ο γονιός είναι καλός ή κακός αλλά με τη στιγμιαία απώλεια μνήμης.

O David Diamond, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της νότιας Φλόριντα είναι εξειδικευμένος στη γνωστική νευροεπιστήμη και μελετά για περισσότερο από 15 χρόνια το ρόλο που παίζει η μνήμη σε διάφορες τραγωδίες και ειδικά όταν οι γονείς ξεχνούν ένα παιδί στο πίσω κάθισμα. Σύμφωνα με την έρευνα του, το καθημερινό άγχος είναι αυτό που πυροδοτεί την «προσωρινή αμνησία» των γονιών κι όχι η αμέλεια – τουλάχιστον όχι πάντα.

Πολλοί άνθρωποι, όταν διαβάζουν αυτού του είδους τις ειδήσεις, επικρίνουν τους γονείς λέγοντας πώς είναι απαράδεκτοι. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμα και στον πιο υπεύθυνο και οργανωμένο γονιό.

«Το να ξεχάσεις το παιδί σου δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά πρόβλημα μνήμης. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι μόνο κακοί ή αμελείς γονείς ξεχνούν τα παιδιά στα αυτοκίνητα. Είναι όμως θέμα συνθηκών. Μπορεί να συμβεί σε όλους», υποστηρίζει ο David Diamond.

Ο γονέας οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο.

Ο οδηγός παρουσιάζει «παροδική» αποτυχία μνήμης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διασπάται η προσοχή του γονέα ή/και παράγοντες τον στρεσάρουν και συμβάλλουν στην παροδική απώλεια μνήμης.”

Σκληρές αλήθειες που σοκάρουν

Θα πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την επιλογή του τρόπου ζωής που επιλέξαμε να ζούμε.

Μπορεί να μη ξεχνάμε ένα παιδί στο αυτοκίνητο αλλά καθημερινά πόσο υπεύθυνα οδηγούμε, εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, συζούμε και τελικά ζούμε;

Στην κοσμική ζωή χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται. Μεταβληθήκαμε σε γενιές καταναλωτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, δίχως σταθερές, ιδανικά, αξίες και πίστη στον αληθινό Θεό.    

Είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία. Το βίωμα της Ορθοδοξίας είναι η πιο ανατρεπτική – επαναστατική επιλογή ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Χριστός Ανέστη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Fake News και μάθημα αριθμητικής για αρχαρίους…

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε χθες σε Ουκρανούς δημοσιογράφους ότι «η διάσπαση των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία σε τρεις οντότητες αποτελούσε μια βαθιά πληγή στο σώμα ολόκληρης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.» και ότι «δεν...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.