Επικαιρότητα

Η εικόνα της Θεοτόκου στον… κήπο με τα αγάλματα

εικόνα άρθρου: Η εικόνα της Θεοτόκου στον… κήπο με τα αγάλματα
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος αιτήθηκε την επιστροφή της Παναγίας του Χάνδακα από  παπικό ναό της Βιέννης…

Στα μέσα του φετινού Φεβρουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος μετέβη στη Βιέννη, προκειμένου να ζητήσει την προσωρινή επιστροφή της εικόνας της Παναγίας του Χάνδακα που είχε απομακρυνθεί από το νησί το 1672 και έκτοτε φυλάσσεται στον καθολικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Σκοπός της αιτήσεως είναι η επιστροφή της Παναγίας του Χάνδακα στο Ηράκλειο Κρήτης για προσκύνημα, το 2026, έτος που συμπίπτει με την ιστορική επέτειο των 60 χρόνων από την Ανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου.

Να σημειώσουμε ότι η Παναγία του Χάνδακα δεν είναι η μοναδική ορθόδοξη εικόνα που έχει ξενιτευτεί και φιλοξενείται σε παπικό ναό. Και άλλες εικόνες, όπως η Παναγία η Κερά (βρίσκεται στον παπικό ναό του Αγίου Αλφόνσο στη Ρώμη), έχουν απομακρυνθεί από τον τόπο καταγωγής τους και φιλοξενούνται σε ξένα εδάφη.

Όμως γιατί η παπική “εκκλησία” έχει ανάγκη να φιλοξενεί ορθόδοξες εικόνες, τοποθετώντας τες σε περίοπτες θέσεις στους ναούς της, ανάμεσα σε ανδριάντες αγίων και αγγέλων; Γιατί να μην είναι αρκετά τα αγάλματα για τη λατρευτική ή τιμητική προσφορά των πιστών στους αγίους, και χρειάζεται να συνυπάρχει μαζί τους μία εικόνα της ανατολικής χριστιανοσύνης; Ασφαλώς και δεν πρόκειται για απλή εικαστική έκθεση βυζαντινής τέχνης, καθώς στην ιστορία καταγράφεται η βοήθεια που προσέφεραν οι ορθόδοξες εικόνες σε δύσκολες περιόδους, όπως σε λιμούς και θαλασσοταραχές. Η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας έσωσε τους κατοίκους της Βιέννης από μεγάλη επιδημία πανώλης το 1679 και αυτή ήταν η ελάχιστη τιμητική θέση που οι παπικοί θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Κυρά του Κόσμου. Ίσως πρόκειται για μία ενδόμυχη παραδοχή ότι η Ορθοδοξία είναι ζωντανή και θαυματουργεί μέσω των εικόνων της.

‘Ίσως, όμως, να υπονοείται ότι παπισμός και Ορθοδοξία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά σε οικουμενιστικά πλαίσια, καθώς φαίνεται να υπάρχει σεβασμός απέναντι στη βυζαντινή αγιογραφία. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης προσευχήθηκε γονυκλινής μπροστά στην εικόνα και μάλιστα σε παπικό προσκυνητάρι.  Αν, όπως λένε, ο δρόμος προς την καταστροφή είναι στρωμένος με καλές προθέσεις,  τότε η στάση μας απέναντι στους αιρετικούς πρέπει να είναι ξεκάθαρη και οι έναντι αυτών στάση μας να μην στηρίζεται μόνο σε επισφαλείς καλές προθέσεις. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Αρχιεπ. Θυατείρων προκαλεί την κινέζικη «τύχη» του!

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο Δείπνο της Κινέζικης Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς Την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας παρευρέθηκε στο ετήσιο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.