εικόνα άρθρου: Η Μασονία αγαπά τους Πατριάρχες… ή το αντίθετο;
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μασόνου Μελετίου Μεταξάκη στην Αλεξάνδρεια και ο διθύραμβος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας


Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μασόνου Πατριάρχη, Μελετίου Μεταξάκη (1926-1935) πραγματοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024.

Ο κ.Θεόδωρος, του οποίου το πνεύμα λίγο απέχει από εκείνο του Μελετίου, εκφώνησε λόγο στον οποίο εκθειάζει το πατριαρχικό έργο του προκατόχου του[1].

Η μασονική ιδιότητα του Μεταξάκη είναι αποδεδειγμένη. Υπάρχουν μαρτυρίες που στηρίζουν τη θέση αυτή, οι οποίες παρουσιάζονται ενδελεχώς στην ομιλία του οσιολογιώτατου μοναχού Σεραφείμ Ζήση με τίτλο «Οι Μασόνοι Πατριάρχες Ιωακείμ Γ΄ και Μελέτιος Μεταξάκης»[2]. Είναι μάλιστα γνωστό ότι η Μασονία είναι αποκρυφιστική θρησκεία που μετέρχεται τη μαγεία, ενώ στους ανώτερους μασονικούς βαθμούς είναι καθαρός εωσφορισμός. Ο διαθρησκειακός συγκρητισμός της μασονίας αποτελεί τη μήτρα του χριστιανικού οικουμενισμού της.

Πιο συγκεκριμένα σε λεξικό Αυστριακών Μασόνων, στο λήμμα κληρικοί αναφέρεται ο Μεταξάκης ως παράδειγμα των Ορθοδόξων κληρικών της Μασονίας.

Στο περιοδικό «Τεκτονική Ηχώ» γράφονται τα εξής: «Εκ του κλήρου άπαντες σχεδόν οι προτεστάνται είναι τέκτονες, εκ δε των ελλήνων ορθοδόξων κληρικών ο τέως Οικουμενικός Πατριάρχης Βασίλειος, ο νυν Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μελέτιος και πλείστοι εκ των σημερικών ιεραρχών και κληρικών της ελευθέρας Ελλάδος».

Η ιδιαίτερη σημασία όλων των παραπάνω είναι ότι γράφονται όσο ο Μεταξάκης βρίσκεται εν ζωή.

Επίσης υπήρξε αφιέρωμα από το περιοδικό τεκτονικό δελτίο το 1967 με νεκρολογία του Μεταξάκη της τάξης των 25 σελίδων.

«Ζήτησαν οι Μασόνοι της Κωνσταντινουπόλεως από την τότε μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος την άδεια να τον μυήσουν και όταν την έλαβαν, ο Μελέτιος δέχθηκε και το τεκτονικό φως κατά τις αρχές του 1909. Παραμένει στην πόλη ένα χρόνο ακόμη και μελετά με πάθος την τεκτονική διδασκαλία που του επέτρεψε να χαράξει με πραγματικά τεκτονικό τρόπο όλες του τις πράξεις και τα λόγια, όπως είδαμε κατά τη σύντομη εξιστόρηση της δράσης του.

Σε κάθε περίπτωση, η δικαιοσύνη και οι πραγματικές τεκτονικές αρετές, φυσικά και αυθόρμητα τον οδηγούσαν τι να πει και πώς να ενεργήσει. Τρανό παράδειγμα της επίδρασης που έχει το τεκτονισμός στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ανθρώπου, όταν αυτός είναι ψυχικά προετοιμασμένος να δεχθεί τα διδάγματά του, όταν δηλαδή είναι γεννημένος τέκτων, όπως ήταν ο Μελέτιος.

Ο αδελφός Μελέτιος μετά τη μύησή του παρακολούθησε τις εργασίες και τη δράση του τεκτονισμού παντού όπου βρέθηκε στην πολυτάραχη ζωή του και οι περιστάσεις και το περιβάλλον του το επέτρεπαν».

Επίσης υπάρχει ειδικό αφιέρωμα με φωτογραφίες τεσσάρων Πατριαρχών Μασόνων στο περιοδικό «Πυθαγόρας» το 1979, ο Φώτιος Αλεξανδρείας Πέρογλου, Μελέτιος Μεταξάκης, Βασίλειος Γ’ Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρας.

Και λέει αυτό το δημοσίευμα: «Εικόνες τεκτόνων Πατριαρχών στους τεκτονικούς ναούς της Ελλάδος. Η μεγάλη στοά ετίμησε τον πρώτον μέγαν διδάσκαλον της Ελλάδος και τους τέσσαρας Πατριάρχας, μέλη του τεκτονικού τάγματος δια της αναρτήσεως φωτογραφιών των εις όλας τας στοάς Ελλάδος και Κύπρου. Η αποστολή των φωτογραφιών, δώρον της στοάς της Ελλάδος ήρχισεν από τα τέλη του 1976 και εντός των ημερών ολοκληρούται».

Εκτός των άλλων, ο Μεταξάκης, με τη σύγκληση του διορθόδοξου συνεδρίου του 1923, αποφάσισε την ημερολογιακή μεταρρύθμιση, κυρίως για λόγους προσέγγισης προς του ετεροδόξους και για πολλούς άλλους νεωτερισμούς.

Υπήρξε με λίγα λόγια πρόξενος σχίσματος, όπως διευκρινίζει ο π.Σεραφείμ: «Όταν λέω πρόξενος σχίσματος, παρακαλώ, να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι το νέο Ημερολόγιο που μας έφερε ο Μεταξάκης είναι σχισματικό ή αιρετικό, το ημερολόγιο είναι παράδοση της Εκκλησίας. Δεν έπρεπε να καταλυθεί, ιδιαίτερα με τον τρόπο που καταλύθηκε, αλλά ο Μεταξάκης ήξερε ότι θα φέρει τα αποτελέσματα που έφερε και παρά ταύτα με τη βοήθεια των Μασόνων και των Εγγλέζων το προήγαγε, επί τω σκοπώ να ενωθούν σιγά σιγά όλες οι χριστιανικές ομολογίες κατά το θέλημα της Μασονίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που πλέκεται από πατριαρχικά χείλη διθύραμβος σε κάποιον εκλιπόντα Μασόνο. Πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε τη μνήμη του προκατόχου του, Πατριάρχου Βασιλείου Γ´, επιφανούς Μασόνου[3].

Ίσως λοιπόν, θα έπρεπε να προβληματίσουν όσους κωφεύουν στα φιλομασονικά της Διοικούσας Εκκλησίας, οι κοινές συντεταγμένες Μασονίας και Οικουμενισμού…

Aλλά και το γεγονός ότι ζούμε πλάι στην «αθώωση» της πανθρησκείας και της ομοφυλοφιλίας και την απενοχοποίηση της Μασονίας…

  • [1] Ο Μελέτιος, κατά κόσμον Εμμανουήλ Μεταξάκης, (21 Σεπτεμβρίου 1871 – 28 Ιουλίου 1935[3]) υπηρέτησε ως Μητροπολίτης Κιτίου από το 1910 έως το 1918, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από το 1918 έως το 1920, Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1921 έως το 1923 (ως Μελέτιος Δ΄) και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από το 1926 έως το 1935 (ως Μελέτιος Β΄). https://el.wikipedia.org
  • [2] https://katanixi.gr/
  • [3] https://katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

O Συνεορτασμός του Πάσχα

του Χαράλαμπου Βουρουτζίδη. Τό κέντρο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐφθάρη! Ἄρχοντες παράνομοι κατά τῆς Ὀρθοδοξίας πονηρά βουλεύονται. Βάπτεται κάλαμος ἀποφάσεως παρά κριτῶν ἀδίκων

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.