Επικαιρότητα

Με αφορμή την Αγγλίδα συγγραφέα Άγκαθα Κρίστι

εικόνα άρθρου: Με αφορμή την Αγγλίδα συγγραφέα Άγκαθα Κρίστι

Μετράει η καλή προαίρεση των αιρετικών για τη σωτηρία τους;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με αφορμή την ανάγνωση ορισμένων αφηγημάτων της Αγγλίδας συγγραφέως Άγκαθα Κρίστι, παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο..

Πρόκειται, κατά βάση, για μια απορία, για μια ρητορική, θα λέγαμε, ερώτηση, της οποίας την απάντηση βρίσκουμε στους λόγους των Αγίων Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ωστόσο, γεννάται μια ανθρώπινη, ελπίζουμε όχι πλανεμένη, ανάγκη να αναρωτηθούμε για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έζησαν και πέθαναν μακριά από τη στοργική αγκαλιά της Μητέρας μας Εκκλησίας.

Η εν λόγω συγγραφέας γεννήθηκε στην Αγγλία και ανατράφηκε στους κόλπους της αγγλικανικής αιρέσεως του χριστιανισμού. Όπως φαίνεται και από τα γραπτά της, έζησε σε μια εποχή κατά την οποία πολλοί “διανοούμενοι”, “υψηλά ιστάμενοι” και “άνθρωποι των γραμμάτων” της Ευρώπης είχαν εντρυφήσει στον πνευματισμό. Ορισμένα στοιχεία του κινήματος αναφέρει και στα βιβλία της, τοποθετώντας τους ήρωές τους πρωταγωνιστές τέτοιων πνευματιστικών συγκεντρώσεων.

Ωστόσο, συχνή είναι η αναφορά της στην πίστη της στον Κύριο. Στον πρόλογο της αυτοβιογραφίας της, μάλιστα, αναφέρει την εξής φράση: «Βρισκόμαστε στο έτος 1970 από τη γέννηση του Κυρίου μας». Συχνή είναι και η χρήση αποσπασμάτων από την Παλαιά Διαθήκη: «Εάν γάρ ώ δίκαιος το στόμα μου ασεβήσει, εάν τε ώ άμεμπτος σκολιός αποβήσομαι. Σείομαι πάσιν τοις μέλεσιν, οίδα γάρ ότι ούκ αθώον με εάσεις. (Ιώβ)». Δεν γνωρίζουμε, φυσικά, τον βίο της, ούτε το περιεχόμενο της πίστης της. Τα βάθη της ψυχής του κάθε ανθρώπου ανεξερεύνητα για μας τους θνητούς και φθαρτούς, τα γνωρίζει μόνον ο Άγιος, Τριαδικός Θεός μας.

Επίσης, γνωρίζουμε από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας πως εκτός Ορθοδοξίας κανείς δε σώζεται. Η Ορθοδοξία είναι η μόνη αληθινή πίστη. Μονάχα το Άγιο Βάπτισμα, η μετάνοια, η εξομολόγηση, η Θεία Κοινωνία και η συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας μας σώζουν. «Χωρίς εμού ού δύνασθε ποιείν ουδέν», λέγει ο Κύριος.

Όμως, ένας βαθύς, ανθρώπινος προβληματισμός διακατέχει το νου και την καρδιά μας. Πολλοί από τους συνανθρώπους μας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα ξένα προς την ορθόδοξη πίστη, δεν την βίωσαν ή δεν πρόλαβαν να την βιώσουν, ωστόσο εμφορούνται από μια αγαθή πρόθεση και προαίρεση απέναντι στον Ιησού Χριστό. Άραγε πώς θα τους κρίνει ο Δίκαιος Κριτής πάντων;

Ο γέροντάς μας, μακαριστός π. Νικόλαος, σε μια ομιλία του είχε τονίσει ότι κομποσχοίνι μπορούμε να κάνουμε για όλους. Προσοχή όμως. Κομποσχοίνι για τους αιρετικούς, όχι συμπροσευχές και κοινές λατρείες και μπερδέματα.

Έτσι, λοιπόν, ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε το άπειρο έλεος του Χριστού μας και οι θερμές παρακλήσεις της Παναγίας Μητέρας μας, με τις πρεσβείες των Αγίων μας να μας συνοδεύουν στην επίγεια αλλά και στο πέρασμά μας στην αιώνια και ατελεύτητο ζωή. Αμήν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.