π. Νικόλαος Μανώλης

Με Ευρωπαϊκά κονδύλια φωτοβολταϊκά στο Άγιον Όρος

εικόνα άρθρου: Με Ευρωπαϊκά κονδύλια φωτοβολταϊκά στο Άγιον Όρος

Άρθρο του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Παρέμβαση στην καρδιά του Αγίου Όρους

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Πρόκειται όντως για μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για τους μοναχούς και τους επισκέπτες του Αγίου Όρους η απόφαση για χρηματοδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από ευρωπαϊκά κονδύλια στο περιβόλι της Παναγίας, την οποία υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πεδίων και η κατασκευή των υποδομών που χρειάζονται για την συγκέντρωση, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση και ρύθμιση της διάθεσης ενέργειας, που θα καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των Ιερών Μονών.

Η παρέμβαση στοχεύει στην καρδιά του Αγίου Όρους. Πρόκειται για μία ακόμη νίκη του πνεύματος της εκκοσμίκευσης, του δαίμονα της εκκοσμίκευσης για την ακρίβεια, στο Άγιο όρος, που δε στέκεται πια φάρος Ορθοδοξίας. Μόνο μεμονωμένοι μοναχοί αντιστέκονται, και αυτοί διώκονται και λοιδωρούνται από τους κρατούντες. Το Άγιο όρος δεν έχει αυτή την στιγμή διαφορά από τον κόσμο, όπου κι εδώ μονάδες αντιστέκονται στο πνεύμα της ποικίλης πλάνης, την εκκοσμίκευσης και της αίρεσης.

Ο άγιος Παΐσιος, με αφορμή πυρκαγιές στο Άγιον όρος πριν ακόμη από το θάνατό του, προειδοποιούσε για την εκκοσμίκευση στο Άγιο Όρος, ήταν θυμωμένος και φώναζε:

«Σκαμπίλι από την Παναγία ήταν. Άρχισε την πρώτη μέρα της νηστείας και τελείωσε την τελευταία (με το παλιό εορτολόγιο που γιορτάζει το Όρος). Λέγανε ότι θα σβήσει πιο μπροστά, γιατί δε φυσούσε, και όμως έσβησε την τελευταία μέρα κι ας είχε αέρα. Λες και την οδηγούσε ένα χέρι, πήγαινε γύρω-γύρω από ‘κεί που δεν την περιμένανε και παρέκαμπτε τις ζώνες ασφαλείας.

Κάηκαν τα δάση! Κάηκε το κοσμικό φρόνημα;

Ένα μοναστήρι ζητούσε ενίσχυση.

Αυτοί πάλι δεν κατάλαβαν τίποτα πνευματικό. Μια κοσμική εξυπνάδα έχουν. (Θύμωσε). Γίνονται αιτία να βλασφημείται το όνομα του Θεού. Παντού έβρεχε, σ’ όλη την Ελλάδα!! Μόνο στο Άγιον Όρος δεν έβρεχε!! Για να λέει ο κόσμος πού είναι η Παναγία τους; Γιατί δεν τους βοηθάει; Πού να γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτό είναι χαστούκι της Παναγίας; Είναι μερικοί άνθρωποι που συμφωνούν με την οργή του Θεού και δεν κάνουν ούτε ένα κομποσχοίνι για τη φωτιά (εννοούσε τον εαυτό του).

-Γέροντα, φοβάμαι, πώς τα λέτε έτσι!

-Τι θα μου κάνουν πόλεμο και οι καλόγεροι;

-Ναι, γέροντα!

-Εμ, ας μου κάνουν… Εγώ από αγάπη τα λέω. Ξέρεις τι είπε ο π. Ηρωδίωνας, όταν του είπαν να κάνει προσευχή για τη φωτιά;

-Τι είπε;

-Όχι προσευχή για τη φωτιά. Πολύ πράσινο, πολύ καλαμπαλίκι οι καλόγεροι. Λίγο πράσινο, όχι καλαμπαλίκι(= αργολογία).Όχι προσευχή για τη φωτιά. Πολύ πράσινο, πολύ καλαμπαλίκι οι καλόγεροι. Λίγο πράσινο, όχι καλαμπαλίκι(= αργολογία).

-Αυτοί τό χουν σχέδιο να κάνουν δρόμους, νάρχονται τουρίστες, θα κουράζονται οι καλόγεροι απ’ τη φιλοξενία, μετά θα πουν «Να σας κάνουμε κανένα ξενοδοχείο, για να μην κουράζεστε και σεις». «Ναι, θα πουν, σωστά».

Μετά θα δώσουν χρήμα για συντήρηση των ναών. Μετά θα πουν «Κοίτα δεν κάνει να καις κεριά και λιβάνι , τόσα χρήματα δώσαμε για συντήρηση.

Διάλεξε πού θές στην περιοχή του μοναστηριού να σας κτίσουμε μια εκκλησία». Μετά θα βάλουν κανένα φύλακα με γένια και ράσα να ‘χει τη γυναίκα του στην Ουρανούπολη… θα μας κάνουν Μουσείο…

ΔΕ ΛΕΩ ότι θα το επιτρέψει αυτό η Παναγία, αλλά αυτό είναι το σχέδιο τους. Και είναι και μερικοί που το θέλουν κιόλας… καλόγεροι, ακούς!… Τον τελευταίο λόγο τον έχει η Παναγία.

Αν δε συνέλθουν, θα φάνε κι άλλο χαστούκι. (1)

Μέσα στα πλαίσια του όλου αγώνα που κάνουμε, και τον οποίο αναλύουμε και στις τελευταίες μου ομιλίες και στην καθημερινή μου αρθρογραφία, είναι ο φωτισμός του νου με τη μονολόγιστη ευχή, δι ευχών του ορθόδοξου γέροντά μας, στα πλαίσια την ευλογημένης υπακοής. Έτσι ώστε να βλέπουμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας με ορθόδοξα αγιοπαρετικά κριτήρια, με ορθόδοξη ματιά, σαν του Αγίου γέροντα μας Παϊσίου, να διακρίνουμε τους πνευματικούς νόμους και να είμαστε συνεργάτες του Θεού και όχι του αντίπαλου και του κοσμικού φρονήματος.

Αλίμονο, η Ορθοδοξία μας είναι έν αλώσει και το προπύργιο της το Άγιον Όρος επίσης. Είθε ο καρπός την ευλογημένης αγιοπατερικής, και όχι της σχισματικής πλανεμένης, αποτείχισης να δώσει καρπό στο Περιβόλι της Κυρίας Θεοτόκου! Η αγιοπατερική αποτείχιση έχει τη δύναμη, σαν πνευματική βόμβα που είναι, να διαλύσει κάθε τι δαιμονικό, να φυγαδεύσει το κοσμικό φρόνημα και τις πλάνες των Αγιορειτών και να βάλει τη μοναχική ζωή και το ευλογημένο μοναχικό στάδιο στη σωστή του βάση, που είναι η φίλη Ορθοδοξία και ο γλυκύτατος Κύριος. Περιτυλιγμένοι όπως είναι οι αγιορείτες με το κοσμικό φρόνημα, τον βύθιο αυτό δράκο, μπορούν να τα θυσιάσουν όλα για την αγάπη του Χριστού; Πού είναι η ακτημοσύνη, η αγνότητα, η αποταγή και οι πνευματικές διαστάσεις αυτών των ευλογημένων αρετών;( το περιεχόμενο των οποίων θα αποτελέσει αντικείμενο επόμενου άρθρου μας).

Ευλογημένα τα χαστούκια της Υπεραγίας Θεοτόκου!

Καλή Ανάσταση!

  1. Απόσπασμα από το βιβλίο: Ο ΠΑΤΗΡ ΠΑΪΣΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Αθανασίου Ρακοβαλή

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
ΕΚΤΑΚΤΟ: Εμβολιαστικό κέντρο το κέντρο υγείας του Αγίου Όρους
Γιατί επετράπη στον αξιότιμο Πρέσβη του Ισραήλ, αλλά αλλόθρησκο, να παρακολουθήσει ιερές ακολουθίες στο…
Εκκλησιαστικός Ολοκληρωτισμός στο Άγιο Όρος
Θ. Καράογλου: Επιθεώρησε εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης στο Άγιο Όρος (Φωτ.)
Με πρόφαση τον Κορωνοϊό απειλείται μέχρι και το άβατον στο Άγιον Όρος
Παράνομα γυρίσματα στο Άγιον Όρος-Αναστάτωση στους αγιορείτες μοναχούς

Σχετικά άρθρα

«Χριστούγεννα στη Συννεφοχώρα»! Παιδικό θέατρο με αντορθόδοξες εικόνες και παραστάσεις

της Αθηνάς Ρωμούδη. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και παιδαγωγοί, οι φροντιστές και όσοι ασχολείστε με τις ανάγκες των τρυφερών αυτών ηλικιών, προσοχή σε όσα διδάσκετε και πώς νουθετείτε τα παιδιά σας!

Γάμος ομοφύλων: Η εκκλησιαστική διοίκηση συντάσσεται με τον Καίσαρα – Το ημερολόγιο της ντροπής

Η διοίκηση της Εκκλησίας αποφεύγει συστηματικά να εκφέρει Αγιογραφικό, Αγιοπατερικό και Εκκλησιαστικό λόγο, αρνούμενη να καταδικάσει τη φρικτή πτώση και αμαρτία της ομοφυλοφιλίας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.