Ελένη Καμπούρη

O πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

εικόνα άρθρου: O πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη

Οι “ειρηνοποιοί του κόσμου” με θρησκευτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, συνομιλούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή


Η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, με την ανθρωπότητα να παρακολουθεί συγκλονισμένη.

Δημοσίευμα(1) αναφέρει ότι ο υπεύθυνος της αίθουσας Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, επιβεβαίωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη 26/10/2023.

Η πρωτοβουλία της τηλεφωνικής αυτής συνομιλίας ανήκει στον κ.Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι “οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμούν με σφαγή και ότι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας είναι «ενοχλητική»”, πως “οι ισραηλινές επιδρομές δεν έχουν θέση σε κανένα ιερό κείμενο” και ότι “αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα η άγνοια της διεθνούς κοινότητας για το τι συμβαίνει”.

Ο πάπας Φραγκίσκος κρατώντας μία πιο συγκρατημένη και ουδέτερη στάση, εκφράζει “πόνο για τα όσα συμβαίνουν” και προτείνειτην λύση των δύο κρατών και ενός ειδικού καθεστώτος για την πόλη των Ιεροσολύμων”.

Εν τω μεταξύ, είναι γνωστές οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου να αυτοπροσδιορίζεται ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων(2). Πλησιάζει τον πάπα με πολιτική υστεροβουλία, προσπαθεί να περάσει τα μηνύματά του, ψάχνει συμμάχους για να ισχυροποιήσει τη θέση του, προσπαθώντας να δείξει ότι σκέφτεται το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι, μιλώντας στον πάπα, ουσιαστικά απευθύνεται σε ολόκληρη τη Δύση.

Σε αυτή του την προσπάθεια προσέγγισης, ο Ερντογάν βρίσκει τον πάπα να κρατάει μία πιο ουδέτερη και χλιαρή στάση και δεν εισπράττει από αυτόν μία τόσο θερμή ανταπόκριση. Όμως ο πάπας, ως γνωστόν, διαθέτει μία διπλή ιδιότητα. Είναι τόσο πολιτικός όσο και θρησκευτικός ηγέτης.

Ως θρησκευτικός ηγέτης δεν θα πρέπει θεωρητικά να στηρίζει τον πόλεμο αλλά και ως αρχηγός κράτους προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Πρέπει να τα έχει καλά με όλους – αν το δούμε από πολιτική σκοπιά- αλλά και ανθρωπιστικά, αυτή είναι μία λογική λύση.

Και κάπως έτσι τα πράγματα δείχνουν να μπερδεύονται. Ο πάπας πέφτει στην παγίδα του Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τον Ποντίφικα για επικοινωνιακούς λόγους.

Γνωρίζουμε καλά, πώς λειτουργεί η τουρκική εξωτερική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια. Όταν και εάν οι συρράξεις στην περιοχή σταματήσουν, ο Ερντογάν θα σφετεριστεί ως δική του επίτευξη το τέλος του πολέμου. Βέβαια κάτι τέτοιο θα ήθελε να το διεκδικήσει και ο πάπας. Θα τον βόλευε πάρα πολύ. Να εμφανιστεί δηλαδή στα μάτια της ανθρωπότητας ως ο παγκόσμιος, ειρηνοποιός ηγέτης.

Τι γίνεται όμως με το ορθόδοξο ποίμνιο; Ο διπλός ρόλος του πνευματικού και πολιτικού ηγέτη του κράτους του Βατικανού, προξενεί σύγχυση στον πιστό ορθόδοξο λαό που έχει ανατραφεί με τον αγιογραφικό λόγο του Κυρίου: “Οὐδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν· ἢ γάρ τόν ἕνα μισήσει καί τόν ἕτερον ἀγαπήσει, ἢ ἑνός ἀνθέξεται καί τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καί μαμωνᾷ. Ματθ 6:24)”.

Διαπιστώνουμε λοιπόν για άλλη μία φορά ότι η παπική αίρεση είναι πλήρως εκκοσμικευμένη, γιατί μπλέκει τους δύο ρόλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να “θολώνει τα νερά” και να μην προσφέρει μία ουσιαστική και θεάρεστη λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, τόσο για τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ενώ στην Ορθοδοξία, που απαγορεύεται ρητά ο αρχηγός της εκκλησίας να έχει και πολιτικό αξίωμα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Με άλλες υποθέσεις ασχολείται ο Καίσαρας και με άλλες η Εκκλησία.(3)

Για άλλη μια φορά θα αναρωτηθούμε τι στάση θα κρατήσει το Φανάρι και ο κ.Βαρθολομαίος, ο οποίος βαδίζοντας στα βήματα του Βατικανού, προκάλεσε το νέο σχίσμα στην Ορθοδοξία με την “κακοκεφαλία” στην Ουκρανία, κάτι το οποίο έφερε την απόλυτη καταστροφή.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι με τις κινήσεις του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αν συνεχίσει να υιοθετεί τις πρακτικές του Βατικανού, εκθέτει την Ορθοδοξία σε ασύμμετρους πολιτικούς και γεωστρατηγικούς κινδύνους, εντελώς ξένους προς την αποστολή του.

Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι μετά την επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, “όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες”.

Αναμένουμε τις εξελίξεις!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Γύρω – γύρω πόλεμος και στη μέση… συμπροσευχές με αιρετικούς
Η αυτονόητη καταδίκη της βαρβαρότητος δεν αποτελεί αφορμή για άλλη μια οικουμενιστική παρέκκλιση
Ο «ειρηνιστής» επίσκοπος Βαρθολομαίος Αρχοντώνης

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.