Επικαιρότητα

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας στηρίζει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

εικόνα άρθρου: Ο Πατριάρχης Αντιοχείας στηρίζει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

«Και να είσθε βέβαιοι πως είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την στήριξη του προς το πλήρωμα της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, εξέφρασε ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης. Την 16η Ιουνίου 2021, κατά την συνάντηση του με τον πρωτοσύγκελο της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μητροπολίτη Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιο στην Πατριαρχική Κατοικία στη Δαμασκό της Συρίας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας ανέφερε: «Να μεταφέρετε στον Μακαριώτατο Ονούφριο όλη την αγάπη και τον σεβασμό μου στον πεφιλημένο αδελφό μου. Γνωρίζουμε την αγάπη και την υποστήριξή του. Και να είσθε βέβαιοι πως είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι μετέφερε προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας χαιρετισμούς από τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ονούφριο. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία και τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Εκκλησίας Αντιοχείας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης Αντιοχείας συντάσσεται και στηρίζει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πατριάρχης Ιωάννης με επιστολή που απέστειλε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έκανε έκκληση να σταματήσει η διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς Ουκρανούς και προειδοποιούσε ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει κινδύνους και δεν θα οδηγήσει στην ειρήνη και την αρμονία, ούτε στην Ουκρανία, ούτε στον Ορθόδοξο κόσμο:

«Το πιο χρήσιμο πράγμα για την ειρήνη στην [Ορθόδοξη] εκκλησία, την ενότητά της… θα ήταν να σταματήσει και να αναβληθεί αυτή η διαδικασία [ενοποίησης] μέχρι να μελετηθεί το ουκρανικό πρόβλημα και να βρεθεί μια πανορθόδοξη λύση. Η Αγιότητα σας να παροτρύνει τους αδελφούς σας, τους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών, να μελετήσουν αυτά τα ζητήματα για να προστατεύσουν την εκκλησία μας από κινδύνους που δεν θα οδηγήσουν στην ειρήνη και την αρμονία ούτε στην Ουκρανία ούτε στον Ορθόδοξο κόσμο».

Ο λόγος αυτός επαληθεύεται πλήρως σήμερα καθώς ο Ορθόδοξος κόσμος απειλείται με σχίσμα από τις άφρονες κινήσεις του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Η επίσημη επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Ουκρανία και τους σχισματικούς Ουκρανούς τον Αύγουστο του 2021, έρχεται να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στην ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών καλούνται να δώσουν Ορθόδοξη μαρτυρία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Πατριάρχης Αντιοχείας: «Η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη και αξιολύπητη»
Οι Εκκλησίες Αντιοχείας και Βουλγαρίας δε θα συμμετάσχουν στην συνάντηση των Προκαθημένων στο Αμμάν…

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.