Επικαιρότητα

Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!

…κληρικοί θα βγαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας και θα ευλογούν ραίνοντας με αγιασμό…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με νέα πρωτοφανή και εωσφορική απόφαση που έλαβε την 1η Απριλίου, επισήμανε «με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς»» ότι την «προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία», συμπλέοντας έτσι με τους αντίχριστους νόμους του αντίθεου και μασωνοκρατούμενου Κράτους και επιτρέποντας στον Πρωθυπουργό να υποτιμά το έργο του Αγίου Πνεύματος στην πιο κατανυκτική περίοδο της χριστιανοσύνης, σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο διωγμών των χριστιανών. 

Σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτή την εωσφορική απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η απόφαση που ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Γεωργίας. Συγκεκριμένα, στις 4 Απριλίου και ενώ υπάρχει καθεστώς καραντίνας στη Γεωργία το οποίο απαγορεύει συγκεντρώσεις περισσοτέρων από τριών ατόμων σε δημόσιους χώρους, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας δήλωσε ότι όλες οι ενορίες και τα μοναστήρια στη Γεωργία θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή του Πάσχα και ανέφερε με έμφαση: «Για τους πιστούς, η πνευματική τροφή είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη με την υλική τροφή. Επομένως, είναι αδύνατο να κλείσουν οι πόρτες των εκκλησιών και θα είναι ανοιχτές για εκείνους που θέλουν να έρθουν στην Εκκλησία, να λάβουν τη χάρη του Θεού και να ενισχυθούν πνευματικά».

Επίσης, το Πατριαρχείο Γεωργίας ακολουθώντας την Ορθόδοξη Πατερική γραμμή και χρησιμοποιώντας τα Ορθόδοξα πνευματικά όπλα της Εκκλησίας μας για την αντιμετώπιση της επέκτασης της πανδημίας του κορωνοϊού, έλαβε στις 15 Μαρτίου την απόφαση ιερείς να οργανώσουν λιτανείες και με το αγίασμα να αγιάσουν τους χώρους του ναού και τους δρόμους της χώρας.

Ακολούθως, παραθέτουμε κατά χρονολογική σειρά τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Πατριαρχείου Γεωργίας, που είχε ως τελική κατάληξη την ομολογιακή δήλωση του Πατριάρχη Γεωργίας για ανοιχτές ενορίες και μοναστήρια στην Γεωργία την Κυριακή του Πάσχα ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει καθεστώς καραντίνας στη χώρα. Στο τέλος παραθέτουμε τον αντίστοιχο σχολιασμό μας για την αναπόφευκτη σύγκριση μεταξύ της εωσφορικής απόφασης της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος για κλείσιμο των Ιερών Ναών την Μεγάλη Εβδομάδα και της Αγιοπατερικής απόφασης του Πατριαρχείου Γεωργίας για ανοιχτά Μοναστήρια και Εκκλησίες την Κυριακή του Πάσχα.

Στις 15 Μαρτίου, το Πατριαρχείο Γεωργίας σε ανακοίνωση που δημοσίευσε σημείωσε ότι: «οι Θείες Λειτουργίες θα γίνονται στις ενορίες με τον συνήθη τρόπο» και ότι «ο ναός είναι ένας ειδικός τόπος λατρείας και ότι η λειτουργία που εκτελείται εδώ είναι η πιο σημαντική πράξη επί της γης». Επιπρόσθετα, χρησιμοποίησε και τα πνευματικά σωτήρια όπλα ψυχής και σώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τονίζοντας ότι: «μετά τη λειτουργία, είναι σκόπιμο οι ιερείς να οργανώσουν λιτανείες και με το αγίασμα να αγιάσουν τους χώρους του ναού και τους δρόμους».

Επίσης, στις 20 Μαρτίου το Πατριαρχείο Γεωργίας έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε σχετικά με τα ερωτήματα κατά πόσο επικίνδυνο είναι το πλήθος των πιστών στο ναό καθώς και η συμμετοχή τους στις Ιερές Ακολουθίες:
«Όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι το έργο του Αγίου Πνεύματος, κατά τα οποία γίνεται θεϊκό θαύμα, το οποίο θεώνει και δίνει την αιώνια ζωή στους ανθρώπου. Ειδικός τόπος της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος είναι ο ναός.
Η Θεία Ευχαριστία είναι η κύρια ουσία της χριστιανικής ζωής. Η Ευχαριστιακή κοινωνία μας ενώνει με τον Κύριο Ιησού Χριστό και μεταξύ μας. Η Θεία Κοινωνία αποτελεί την θεραπεία των πνευματικών και των σαρκικών νοσημάτων για όσους ακολουθούν πιστά και τους κανόνες της εκκλησίας.
Η αμφιβολία στην ουσία του Μυστηρίου και η εν πράξει έκφραση, για παράδειγμα να αρνηθούν την κοινή λαβίδα θεωρούσα ως πηγή της μετάδοσης της μόλυνσης, είναι απόλυτα απαράδεκτο».

Εμφορούμενο από το ίδιο ομολογιακό πνεύμα, το Πατριαρχείο Γεωργίας στις 25 Μαρτίου εξέδωσε νέα ανακοίνωση (σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα με το κορωνοϊό) η οποία σημείωνε για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ότι: «η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της αγάπης και της ενότητας του λαού με τον Χριστό είναι το Άγιο Δισκοπότηρο, όποιος αρνείται αυτό, αρνείται τον ίδιο τον Σωτήρα». Η ανακοίνωση κατέληγε τονίζοντας ότι: Η απαγόρευση να λειτουργηθούν οι πιστοί είναι αδικαιολόγητη και έγκλημα κατά του Θεού».

Τέλος, στις 4 Απριλίου και ενώ πλέον υπάρχει καθεστώς καραντίνας στη Γεωργία, απαγορεύοντας συγκεντρώσεις περισσοτέρων από τριών ατόμων σε δημόσιους χώρους, ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας δήλωσε ότι όλες οι ενορίες και τα μοναστήρια στη Γεωργία θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή του Πάσχα καθώς και ότι “είναι αδύνατο να κλείσουν οι πόρτες των εκκλησιών και θα είναι ανοιχτές για εκείνους που θέλουν να έρθουν στην Εκκλησία, να λάβουν τη χάρη του Θεού και να ενισχυθούν πνευματικά».

Αυτή η ανακοίνωση του Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ.κ. Ηλία, μοσχοβολά Ορθοδοξία καθώς τονίζει ότι όλες οι ενορίες και τα μοναστήρια στη Γεωργία θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή του Πάσχα.

Όπως δηλαδή θα έπρεπε να τονίζεται από τις ανακοινώσεις όλων των Εκκλησιών ανά την Οικουμένη. Αντί αυτού, βιώνουμε οι ορθόδοξοι χριστιανοί, νέους διωγμούς ενώ ζούμε σε ορθόδοξη Χώρα. Βιώνουμε την ταπείνωση και τον εξευτελισμό στερούμενοι από την Κυβέρνηση, τον εκκλησιασμό μας. Και αγάλλεται η ψυχή μας, με την ανακοίνωση ενός Πατριάρχη μιας άλλης Χώρας, της Γεωργίας! Πόσο θα θέλαμε να είναι αυτά που διαβάζουμε, η απόφαση της δικής μας Ιεράς Συνόδου. Πόσο μακριά βρίσκεται η Ιεραρχία μας από αυτό τον δρόμο; Ο λαός στην Γεωργία δεν κινδυνεύει όσοι εμείς από τον ιό;

Να η εξήγηση: Η Ιερά Σύνοδος εκεί ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος για να πάρει τη σωστή απόφαση, κατανοώντας ότι ο κύριος λόγος της πανδημίας είναι η αποστασία από τον Θεό. Η Ιερά Σύνοδος εδώ, μέτρησε πρώτα τον πυρετό των μελών, μετά ζήτησε τη γνώμη ειδικού επιστήμονα και στο τέλος υπάκουσε στις δικτατορικές εντολές του Πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση του Πατριάρχη Γεωργίας μοσχοβολάει Ορθοδοξία και Ορθοπραξία. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου εδώ, έχει την ίδια μπόχα με τις αποφάσεις της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου. Όσοι τις δέχτηκαν, μολύνθηκαν. Όσο πιο κοντά στο Κολυμπάρι, τόσο πιο μακριά από το Άγιο Πνεύμα. 

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Πατριάρχη Γεωργίας, προκύπτουν ερωτήματα όπως γιατί να έχουμε εμείς ως πιστός λαός διαφορετική μεταχείριση;  Η χριστιανική ζωή εκεί μένει η ίδια, εδώ γιατί αλλάζει;

Εσείς, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σταματήσατε την εκκλησιαστική μας ζωή. Και επιτρέψατε στον Πρωθυπουργό, να υποτιμά το έργο του Αγίου Πνεύματος, επιτρέψατε στον Πρωθυπουργό, στην πιο κατανυκτική περίοδο της χριστιανοσύνης να κλείσει τις εκκλησιές μας και να αρχίσει μια νέα περίοδος διωγμών των χριστιανών.

Προφανώς και είμαστε δυσαρεστημένοι. Συγκρίνοντας τις δύο ανακοινώσεις, ζητούμε κι εμείς την ίδια στάση από την Ιεραρχία μας. Ζητούμε απαντήσεις: Εμάς, τους απλούς πιστούς, δεν μας είναι δύσκολο να δεχτούμε τις δοκιμασίες του Θεού και να τις αποδεχτούμε ταπεινά, να αναζητήσουμε τρόπους να τις ξεπεράσουμε. Εσείς, που ανήκετε στην Ιεραρχία γιατί κρύβεστε σαν πνευματικά αρχάριοι πίσω κοσμικές αντιλήψεις και δεν κάνετε ότι οι αδελφοί σας στη Γεωργία;

Εμάς δεν μας ενοχλεί να κοινωνήσουμε από την ίδια Αγία Λαβίδα. Εσείς γιατί ντρέπεστε να υπερασπιστείτε με απόλυτο τρόπο το θεϊκό αυτό θαύμα όπως οι αδελφοί σας στη Γεωργία;

Εδώ, μετά το Κολυμπάρι και το Ουκρανικό, μας στερείτε τον εκκλησιασμό. Η ανακοίνωση για αποχή κατά την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα από “τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία», μάλλον δείχνει ότι σας τελείωσε κάθε αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης.

Ζητούμε από την Ιερά Σύνοδο ως λαός του Θεού να τελούνται πλήρως οι Ιερές Ακολουθίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια μας για να έχουμε τη δυνατότητα να εξαπλωθεί παντού ο Υιός και να εξαλείψει κάθε ασθένεια ψυχής και σώματος. Ζητούμε να αλλάξετε την απαράδεκτη ανακοίνωσή σας προς αυτή την κατεύθυνση, να δείξετε εάν θέλετε να μείνετε στην Ιστορία ως Ιεράρχες επόμενοι των Αγίων Πατέρων  ή ως μακρινοί συγγενείς της Ορθοδοξίας και εν τέλει εχθροί της.

Ως Ιστολόγιο, παρακαλούμε ξανά τον Άγιο Τριαδικό Θεό να μας λυπηθεί για την αποστασία και τις αμαρτίες μας και ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά να ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί, να ξεκινήσουν οι δεήσεις και οι λιτανείες με τα όσια και τα ιερά μας, να ραντισθούν οι δρόμοι και τα κτήρια με τον ζωηφόρο Αγιασμό και να πέσουμε στα γόνατα κλήρος και λαός ζητώντας συγχώρεση από τον Δημιουργό και Ιατρό του κόσμου όλου… Ξένον τόκον ιδόντες, ξενωθώμεν του κόσμου, τον νουν εις ουρανόν μεταθέντες. Διά τούτο γαρ ο υψηλός Θεός επί γης εφάνη ταπεινός άνθρωπος, βουλόμενος ελκύσαι προς το ύψος τους αυτώ βοώντας….αλληλούϊα.

Ακολούθως, παρατίθενται δύο άρθρα που παρουσιάζουν τον αγιασμό που τελέστηκε σε δρόμους της Γεωργίας.

Διαβάσαμε στο orthodoxianewsagency.gr:


Αγιασμός στους δρόμους της Γεωργίας

Αρχής γενομένης από σήμερα Ιερείς στην Γεωργία, κατόπιν συστάσεως του Καθολικού Πατριάρχη Γεωργίας κ.κ. Ηλία ξεκινούν τον αγιασμό στους δρόμους της Τυφλίδας, αλλά και άλλων πόλεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την εξάλειψη της επιδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει στο georgianjournal.ge ιερέας του καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος, κληρικοί θα βγαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας και θα ευλογούν ραίνοντας με αγιασμό. Επίσης, θα τελούνται ειδικές δεήσεις τρεις φορές την ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Αγιασμός και σήμερα στους δρόμους της Γεωργίας

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σήμερα στις 25 Μαρτίου ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Γεωργίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζουγκδίδι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμος μαζί με τους κληρικούς με αγιασμό ράντισε τις πόλεις και τα χωριά της μητρόπολής του και ευλόγησε τους πιστούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας πριν λίγες μέρες μας ξάφνιασε δυσάρεστα, υιοθετώντας μία αινιγματική και διφορούμενη στάση.
– Ο Μητρ. Πειραιώς για την εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. για αναστολή της Θείας Λειτουργίας: «Μία ισορροπημένη πρόταση»
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Δεν άργησε και το Φανάρι να αποκαλυφθεί!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

23 Φεβ

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Τι κακά κάνουν οι Χριστιανοί στις απόκριες…

Πανηγυρίζει η ασέλγεια γιορτάζει η ακολασία ευφραίνεται η μέ­θη αγάλλεται η τρυφή και η ασωτεία χορεύει ο διάβολος με δέκα μανδύλια.. Τον μισούν αυτόν τον Άγιο οι δαιμονισμένοι οικουμενιστές, που...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.