Αφιερώματα

Παιδικό συναξάρι της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής

εικόνα άρθρου: Παιδικό συναξάρι της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής
της Ε.Ζ

Το συναξάρι της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής, παράδειγμα για τις σημερινές κοπέλες


Στις 13 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Χρυσής. Η Αγία Χρυσή κατάγονταν από ένα χωριό της βορειοδυτικής Μακεδονίας, που ονομάζονταν Σλάτενα. Ήταν κόρη ενός πτωχού χριστιανού, ο οποίος είχε μαζί με αυτήν τέσσερις κόρες. 

Η Χρυσή παρά την φτώχεια της ήταν πλούσια σε χαρίσματα, εξωτερικά και εσωτερικά. Όση πίστη είχε στον Θεό άλλο τόση ομορφιά είχε το πρόσωπό της. Και η ομορφιά της στάθηκε η αιτία να μαρτυρήσει.

Κάποτε, ένας Τούρκος νικημένος από το κάλλος της Αγίας την ερωτεύτηκε και θέλησε να την κάνει δική του. Μια μέρα, λοιπόν, που η Αγία Χρυσή βγήκε για να μαζέψει ξύλα μαζί με άλλες γυναίκες, ο Τούρκος πήρε μαζί του και άλλους ομοπίστους του και αρπάζοντάς την με βία την πήρε στο σπίτι του. 

Ο πονηρός Αγαρηνός ξεκίνησε να την καλοπιάνει και να της υπόσχεται τον ουρανό με τα άστρα για να τη φέρει στη θρησκεία του. Της έταξε πως αν γίνει μουσουλμάνα θα τη λάβει για νόμιμη σύζυγό του. Μα σαν είδε πως με τα καλοπιάσματα δεν πέτυχε το σκοπό του άρχισε να την απειλεί με λογιών λογιών φοβέρες.

Η Αγία προσευχόμενη νοερώς στον Χριστό πήρε δύναμη και γεμάτη θάρρος του απάντησε: «Εγώ πιστεύω στον Ιησού Χριστό και μόνο Αυτόν αναγνωρίζω για Νυμφίο μου! Δεν θα Τον αρνηθώ ακόμα και αν μου κάνεις χίλια βάσανα!» 

Ακούγοντάς τα όλα αυτά, οι Τούρκοι κατάλαβαν πως δεν θα μπορούσαν να την πείσουν μόνοι τους. Γι’ αυτό την παρέδωσαν στις γυναίκες τους που ήταν πανούργες και πιο ικανές να την εξαπατήσουν. Μισό χρόνο περίπου προσπαθούσαν να τη φέρουν στη θρησκεία τους αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είδαν και απόειδαν και στο τέλος έφεραν με απειλές την οικογένειά της. Πρόσταξαν τους γονείς και τις αδελφές της Αγίας να την παρακινήσουν να τουρκέψει, γιατί αλλιώς θα σκότωναν τη Χρυσή και θα ζημίωναν τους ίδιους.

Αναγκασμένοι από φόβο πήγαν οι γονείς και οι αδελφές της Αγίας την παρακαλούσαν κλαίγοντας να τους λυπηθεί. Της έλεγαν να αρνηθεί στα λόγια τον Χριστό για να ελευθερωθούν και ο ευσπλαχνικός Χριστός θα την συγχωρέσει. Αυτά τους έβαζε ο διάβολος να πουν οι δύσμοιροι για να αρνηθούν τον Κύριο! 

Όμως, η αγάπη που είχε η Χρυσή για τον Χριστό ξεπερνούσε την ανθρώπινη αγάπη. Η Αγία Χρυσή είχε ως παράδειγμα τα λόγια του Κυρίου «Μη νομίζετε ότι ήρθα για να βάλω ειρήνη στη γη. Δεν ήρθα να βάλω ειρήνη αλλά μαχαίρι. Ήρθα δηλαδή για να φέρω σε διάσταση ακόμη και υιό προς τον πατέρα του, και θυγατέρα προς την μητέρα της, και νύφη προς την πεθερά της. Εχθροί του ανθρώπου και οι οικιακοί του». Έτσι, είπε με παρρησία: «Εσείς που με παρακινείτε να αρνηθώ τον Χριστό δεν είστε γονείς μου και αδελφές μου και ούτε θέλω να σας αναγνωρίζω έτσι από εδώ και στο εξής. Αλλά αντί εσάς, έχω για πατέρα τον Κύριο, για μητέρα την Θεοτόκο και αδέρφια μου τους Αγίους και τις Αγίες!».

Βλέποντας οι Τούρκοι και ειδικά ο Αγαρηνός που ήθελε την αγία Χρυσή, ότι δεν μπορούσαν με όλα αυτά να τη μεταπείσουν, άφησαν τα λόγια και τις κολακείες και άρχισαν να τη βασανίζουν. Για τρεις ολόκληρους μήνες ράβδιζαν την μικρή κοπέλα καθημερινά και της έγδερναν το σώμα γεμίζοντας το με αίμα. Η Αγία Μάρτυς Χρυσή υπέμεινε αυτά και άλλα φρικτά βασανιστήρια με ανδρεία και πίστη στον Κύριο Ιησού Χριστό. 

Μια μέρα από αυτές, η Αγία άκουσε πως εκεί κοντά βρισκόταν ο Προηγούμενος της Ιεράς μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους Ιερομόναχος Τιμόθεος, τον οποίο είχε πνευματικό πατέρα και ο οποίος αφηγήθηκε αργότερα το Μαρτύριο της Αγίας. Παρακάλεσε τότε έναν Χριστιανό να πει στον πνευματικό της να προσεύχεται για αυτήν να τελειώσει θεάρεστα το μαρτύριό της. 

Αφού οι Αγαρηνοί έβλεπαν πόσο δυνατή είναι η πίστη της Αγίας και πως τίποτα δεν κατάφερναν με όλα αυτά τα βασανιστήρια, θύμωσαν πολύ και θέλησαν να την αποτελειώσουν. Την κρέμασαν σε ένα δέντρο και όλοι μαζί άρχισαν να της κόβουν όλο το σώμα με τα μαχαίρια τους. 

Έτσι η Αγία Νεομάρτυς Χρυσή παίρνοντας διπλό στεφάνι, της παρθενίας και του μαρτυρίου, παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο. Τα λείψανά της, τα πήραν κρυφά κάποιοι Χριστιανοί και τα ενταφίασαν με τιμές και ευλάβεια. 

Η Αγία Νεομάρτυς Χρυσή να αποτελέσει παράδειγμα για τις σημερινές χριστιανές κοπέλες, που αγνοώντας την πίστη τους νυμφεύονται μουσουλμάνους στο όνομα της οικουμενιστικής αγάπης…

Αμήν!

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας Πίστεως
Σκεῦος χρύσεον, τῆς παρθενίας, καὶ ἀκήρατος, νύμφη Κυρίου, ἐχρημάτισας Χρυσῆ καλλιπάρθενε· τὴν γὰρ ἁγνείαν ἀμέμπτως φυλάττουσα, ὐπὲρ Χριστοῦ θεοφρόνως ἐνήθλησας· Μάρτυς ἔνδοξε, ἱκέτευε τὸν Νυμφίον σου, δωρήσασθε ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας ο Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Η μαχητικότητά του και η εμμονή του στην ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου τον έκαναν να ξεχωρίσει κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο έλεγξαν το δόγμα της δυσσεβείας του Αρείου…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.