Ελευθέριος Κοσμίδης

Ποιός θα σταματήσει τη μετατροπή των Εκκλησιών σε τζαμιά;

εικόνα άρθρου: Ποιός θα σταματήσει τη μετατροπή των Εκκλησιών σε τζαμιά;
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

Απογυμνώνεται το αφήγημα των παγκοσμιοποιητών. Ο ΟΗΕ αδύναμος να επιβάλλει την ειρήνη και η UNESCO ανύπαρκτη όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς


Πριν από λίγες ημέρες με βαθύτατη θλίψη είδαμε να μετατρέπεται και πάλι σε ισλαμικό τέμενος το ιστορικό χριστιανικό μνημείο της Μονής της Χώρας, μετά την Αγία Σοφία Νίκαιας, την Αγία Σοφία Τραπεζούντας και την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως.

Γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που προκαλούν την κοινή λογική, αλλά τελικά μάλλον μένουμε μόνον σε διαπιστώσεις. Το κοσμοείδωλο της κοινωνίας των Εθνών, στις απαρχές του 20ου αιώνα και ιδιαιτέρως μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, που γέννησε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Ιστορία του ΟΗΕ

Το 1899, πραγματοποιήθηκε στη Χάγη η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη, με στόχο την επεξεργασία τρόπων για την ειρηνική επίλυση των κρίσεων, την πρόληψη των πολέμων και την κωδικοποίηση των κανόνων του πολέμου. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη Σύμβαση για την Ειρηνική Διευθέτηση Διεθνών Διαφορών και καθιέρωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο, που άρχισε να λειτουργεί το 1902.

Πρόδρομος των Ηνωμένων Εθνών ήταν η Κοινωνία των Εθνών, ένας οργανισμός η ίδρυση του οποίου έγινε υπό παρόμοιες περιστάσεις κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κοινωνία των Εθνών ιδρύθηκε το 1919 στο πλαίσιο της Συνθήκης των Βερσαλλιών με στόχο «την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας».

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει επίσης δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης των Βερσαλλιών, ως συνδεδεμένη υπηρεσία της Κοινωνίας των Εθνών. Η Κοινωνία των Εθνών διέκοψε τη δραστηριότητά της μετά την αποτυχία της να αποτρέψει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1945, εκπρόσωποι 50 χωρών συναντήθηκαν στο Άγιο Φραγκίσκο, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Οργάνωση με στόχο την σύνταξη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκπρόσωποι διαπραγματεύτηκαν με βάση τις προτάσεις που είχαν εκπονήσει οι εκπρόσωποι της Κίνας, της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Dumbarton Oaks των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Αύγουστο-Οκτώβριο του 1944. Ο Χάρτης υπεγράφη στις 26 Ιουνίου 1945 από τους εκπροσώπους 50 χωρών. Η Πολωνία, η που δεν εκπροσωπήθηκε στη διάσκεψη, υπέγραψε αργότερα και έγινε ένα από τα 51 ιδρυτικά κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν επίσημα στις 24 Οκτωβρίου 1945, όταν ο Χάρτης επικυρώθηκε από την Κίνα, τη Γαλλία, τη Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη πλειοψηφία των άλλων υπογραφόντων κρατών” [1].

Ιστορία της UNESCO

Η Οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) δημιουργήθηκε για να οικοδομήσει μια μόνιμη παγκόσμια ειρήνη, θεμελιωμένη στην πνευματική και ηθική αλληλεγγύη της ανθρωπότητας.

Στοχεύει να προωθήσει έναν πολιτισμό για την ειρήνη και την ανθρώπινη και αειφόρο ανάπτυξη και εστιάζει την προσοχή της στην παροχή παιδείας σε όλους.

Επίσης, προωθεί την περιβαλλοντική έρευνα, μέσα από διεθνή επιστημονικά προγράμματα.

Υποστηρίζει την έκφραση των πολιτιστικών ταυτοτήτων.

Προστατεύει και διευρύνει την παγκόσμια φυσική κληρονομιά.

Επίσης, προωθεί την ελεύθερη ροή πληροφοριών και την ελευθερία του τύπου καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων επικοινωνίας των αναπτυσσομένων χωρών.

Η Ιστορία γραμμένη από τα χέρια του Ερντογάν

Συμπληρώνοντας το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα διαπιστώνουμε πως το όνειρο έχει μετατραπεί σε σκοτεινό εφιάλτη.

Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος σημειώνει:

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα ο περικαλλής Ναός, το καθολικό της Μονής, κτίστηκε το δεύτερο ήμισυ του 11ου αι. από την πεθερά του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού (1081-1118) Μαρία Δούκαινα, επάνω σε παλαιότερα κτίσματα.

Στους παλαιολόγειους χρόνους (14οςαι) ο Θεόδωρος Μετοχίτης, σπουδαίος λόγιος και ανώτερος αυτοκρατορικός αξιωματούχος, πρόσθεσε τον εξωνάρθηκα και το νότιο παρεκκλήσιο και κόσμησε την εκκλησία του Αγίου Σωτήρος με τα περίφημα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες.

Η «Μονή της Χώρας» μετατράπηκε σε τζαμί τον 16ο αιώνα. Το 1945 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας έγινε μουσείο. Το 1948 ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να υλοποιούν ένα τιτάνιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης του εσωτερικού διακόσμου και αναστήλωσης του μνημείου, που περατώθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Το 1958 άνοιξε τις πόρτες της ως μουσείο. Το 2020 η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία της Μονής ως τζαμιού.

Πριν από λίγες ημέρες με βαθύτατη θλίψη είδαμε να εφαρμόζεται η ανωτέρω απόφαση και να μετατρέπεται και πάλι σε ισλαμικό τέμενος το εν λόγω ιστορικό χριστιανικό μνημείο, μετά την Αγία Σοφία Νίκαιας, την Αγία Σοφία Τραπεζούντας και την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως.

Φυσικά, πρόκειται για πράξη προκλητική και προσβλητική, που πληγώνει όχι μόνο εμάς τους ορθόδοξους Έλληνες χριστιανούς αλλά και όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους, καθώς δεν αποτελεί ένα απλό κτίσμα που είναι στολισμένο με λαμπρά ψηφιδωτά. Η Μονή της Χώρας είναι χριστιανικός Ναός αλλά και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που εκπροσωπεί τη βυζαντινή αριστοτεχνία, την εκτυφλωτική παραστατικότητα των εικόνων, τη λεπτεπίλεπτη αρχιτεκτονική που προσφέρει στον επισκέπτη δέος, συγκίνηση και γαλήνη.

Πασιφανέστατα εργαλειοποιείται πολιτικά ένα μνημείο οικουμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς και εκφυλίζεται σε σύμβολο επιβολής ισχύος και θρησκευτικού φανατισμού και σε σημείο διχασμού και διάσπασης”.

Βλέπουμε πως η συμμετοχή των εκκλησιαστικών μας ταγών σε αμέτρητα διαθρησκειακά συνέδρια, δεν καρποφορεί. Η χειροθεσία εκατοντάδων Αρχόντων του Οικουμενικού θρόνου ανά τον κόσμο δεν συγκινεί τον Σουλτάνο. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος είναι αχαρακτήριστη! Αλλά περισσότερο εκκωφαντική είναι και η σιωπή της κας Ελισάβετ Προδρόμου, του π. Alex Καρλούτσου, του Αμερικής Ελπιδοφόρου, ακόμα και αυτού του Μπαϊντενόπουλου και του Στέητ Ντηπάρτμεντ, το οποίο δια χειλέων Τζέφρι Πάιατ, ενδιαφέρεται πολύ για την Ορθοδοξία!

Μήπως μας περνάνε όλοι για ραγιάδες τελικά;

Χριστός Ανέστη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Σβήνει το ψευτορωμαίικο

του Αγαθόνικου Σκέψεις με αφορμή την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Μήπως είμαστε η χειρότερη γενιά από καταβολής Ελληνικού Έθνους;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.