Επικαιρότητα

Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία

εικόνα άρθρου: Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία

Ρωσική πυρηνική βόμβα πάνω στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Διηπειρωτικός πύραυλος από Μόσχα σε Αλεξάνδρεια με ίδρυση Εξαρχίας

Νέα βόμβα έσκασε στα εκκλησιαστικά πράγματα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Στις 29 Δεκεμβρίου το Πατριαρχείο της Μόσχας ίδρυσε Εξαρχία Αφρικής και υποδέχτηκε στις τάξεις του 102 κληρικούς από 8 χώρες της μαύρης ηπείρου, κατόπιν δικού τους αιτήματος. Αιτία της απόσχισης μέρους του ιερού κλήρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι η αναγνώριση της νέας ψευδοαυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και η συμμετοχή του Πατριάρχη σε συλλείτουργο με τον ηγέτη της ψευδοουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο, στην Ίμβρο τον Αύγουστο του 2021.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Πατριάρχης Μόσχας, μετά τις πολυάριθμες αιτήσεις κληρικών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να τους δεχθεί στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, ανέθεσε στον αρχιεπίσκοπο Βλαντικαυκάζ και Αλανίας Λεωνίδα να εισηγηθεί προτάσεις. Εξ ου και η πρόσφατη απόφαση για την δημιουργία της Εξαρχίας Αφρικής, με πρώτο Έξαρχο τον προαναφερθέντα Αρχιεπίσκοπο Λεωνίδα.

Η “σκληρή” αντίδραση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπως ήταν φυσικό, πήρε θέση με επίσημη ανακοίνωσή, την οποία εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν σκληρή και σε έντονο ύφος. Τόσο σκληρή που ο Κύριλλος Μόσχας μάλλον θα έβαλε τα γέλια.

Στην επίσημη ανακοίνωση το Πατριαρχείο εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την σύσταση από το Πατριαρχείο Μοσχας “… Εξαρχίας στα κανονικά όρια της δικαιοδοσίας του, μια απόφαση η οποία ελήφθη εν μέσῳ των εορτών της Χριστού Γεννήσεως και της θείας Επιφανείας, κατά τις οποίες προβάλλεται ο Βασιλεύς της Ειρήνης Χριστός”.

Στην συνέχεια αφήνει υπονοούμενα ότι η κίνηση αυτή του Μόσχας έχει εθνοφυλετικά κίνητρα και κάνει μια περίεργη αναφορά στους Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας, υπονοώντας την αντιδιαστολή τους με την Ρωσική θεολογική παράδοση. Αναφέρει συγκεκριμένα: “Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον απέναντι στο εμπιστευθέν υπό του Κυρίου ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι, κατά τον σύγχρονο Ρώσο Θεολόγο αείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα στην Ορθόδοξη Θεολογία και Εκκλησία.”

Το σχόλιό μας

Στην ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν κάνει λόγο για την ουσία του θέματος, για την ταμπακιέρα που λέμε στην γλώσσα της πολιτικής αργκό (γιατί δυστυχώς με το Κολυμπάρι, το Ουκρανικό και εσχάτως την πανδημία, η Εκκλησία εξέπεσε στο χειρότερο είδος πολιτικής).

Ούτε λόγος, λοιπόν, για το Ουκρανικό ψευδοαυτοκέφαλο. Εκεί ο Αλεξανδρείας αναγνώρισε μια ολόκληρη “Εκκλησία” αποτελούμενη από αυτοχειροτόνητους, καθηρημένους και Ουνίτες, μέσα στα όρια της Ρωσικής Εκκλησίας, ενώ εδώ ο Μόσχας με την εξαρχία Αφρικής έδωσε εκκλησιαστική στέγη σε ιερείς με κανονική χειροτονία και Αποστολική διαδοχή. Εκεί ο Αλεξανδρείας δεν θυμήθηκε ότι τέτοιες άγιες μέρες, τα Φώτα του 2019, ο Βαρθολομαίος έσχισε την Εκκλησία της Ουκρανίας. Τώρα θυμήθηκε ότι η Μόσχα προβαίνει σε αντικανονικές ενέργειες, τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Στο Ουκρανικό ο Αλεξανδρείας δεν είδε εθνοφυλετικα κίνητρα, (αλήθεια, γιατί μόνο ελληνόφωνες εκκλησίες, Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα, Κύπρος και Αλεξάνδρεια αναγνώρισαν τους Ουκρανούς;) ενώ εδώ τα αναγνώρισε αμέσως.

Και ακόμα είμαστε στην αρχή. Οι ασχολούμενοι με τα γεοπωλιτικά γνωρίζουν καλά ότι ο Ρώσος αργεί να απαντήσει, αλλά η απάντηση του είναι πάντοτε σκληρή και ακαριαία. Ας περιμένουμε τα χειρότερα. Η αναφορά του Αλεξανδρείας στους Έλληνες πατέρες φανερώνει την υποβόσκουσα προσπάθεια να καταστεί το σχίσμα θεολογικό. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αλίμονο μας!

Από την άλλη να μην εκπλαγούμε, αν ο Πατριάρχης Μόσχας ανακηρύξει Εξαρχία Ελλάδος και στεγάσει παλαιοημερολογίτες ή τους δυσαρεστημένους από το κατάντημα της Ελλαδικής Εκκλησίας. Τα ρούβλια από μόνα τους, όταν τα παγκάρια των κλειστών Εκκλησιών είναι για έτη αδειανά, μπορούν να προκαλέσουν κενά αέρος και αναταράξεις στην Ελλαδική Εκκλησία.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα παρακαλάνε οι Επίσκοποι μας, που τώρα κυνηγάνε τους ελάχιστους Αποτειχισμένους ορθώς και Ορθοδόξως ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς, να ήμασταν όλοι Αποτειχισμένοι, πάρα να δούνε Ρωσική Εξαρχία στην Ελλάδα.

Ενός κακού μύρια έπονται. Αλλά πάντοτε ας θυμόμαστε ποιος ήρξατο χειρών αδίκων: Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Προσκύνησε και ο Πούτιν την παντόφλα του Πάπα;
Η επιχείρηση “εκκαθάριση μνήμης” στη Λευκορωσία είναι σε εξέλιξη
Η θέση της Εκκλησίας της Ρωσίας για το πρωτείο του Οικουμενικού Πατριάρχη
Δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο

Σχετικά άρθρα

Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Θα μεταβούμε μαζί με τον Πάπα στη Νίκαια το 2025 για ένα ιστορικό εορτασμό της επετείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε παπικά ιστολόγια (The Tablet, The Pillar) η οργανωτική επιτροπή για τον προγραμματισμό του εορτασμού αποτελείται από τέσσερις Παπικούς και τέσσερις Ορθοδόξους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.