Επικαιρότητα

Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Ρωσίας

εικόνα άρθρου: Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Ρωσίας

Συνάντηση με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ και τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο πραγματοποίησε στις 20 Νοεμβρίου 2019 στα Πατριαρχικά δώματα του Κρεμλίνου Μόσχας ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Πούτιν.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιερουσαλήμ αφίχθη στη Ρωσία, προκειμένου να συμμετάσχει στην τελετή απονομής βραβείων του Διεθνούς Ιδρύματος Ενότητας των Ορθοδόξων Λαών. Ο Αρχηγός του Κράτους ευχήθηκε στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο με αφορμή την παραλαβή από αυτόν του βραβείου «Πατριάρχης Αλέξιος Β’» του οποίου αξιώθηκε για την «εξαιρετική δράση για τη υποστήριξη της ενότητας των Ορθοδόξων λαών και την εδραίωση και προώθηση των χριστιανικών αξιών στη ζωή της κοινωνίας».

Αφού τόνισε τις διαχρονικά καλές σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ιεροσολύμων και Ρωσίας, την αδελφική επικοινωνία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Θεοφίλου και του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, ο κ. Β. Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τούτο αναμφισβήτητα αποβαίνει για το καλό της παγκοσμίου Ορθοδοξίας γενικότερα και ενισχύει τις αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των πιστών μας».

Ο Αρχηγός κράτους ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο κ. Θεόφιλο για τη φιλοξενία πολυπληθών προσκυνητών από τη Ρωσία, οι οποίοι καταφθάνουν στην Ιερουσαλήμ. «Εξαίρουμε ο, τι κάνετε για τους ανθρώπους μας, τους πολίτες μας», σημείωσε.

Ο κ. Β. Πούτιν ενημέρωσε για τη συνάντηση του που πραγματοποίησε πριν από μία εβδομάδα στην Ουγγαρία με ιεράρχες των χριστιανικών Εκκλησιών της περιοχής της Μέσης Ανατολής. «Έχουμε επίγνωση της δύσκολης καταστάσεως στην οποία περιήλθαν οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στο λίκνο τους». Ο Ρώσος Πρόεδρος, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι για την προστασία των χριστιανών στην περιοχή χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες, υπογράμμισε: «Κάθε διχασμός επιφέρει τεράστια ζημιά στη χριστιανοσύνη γενικότερα, συμπεριλαμβανομένων και των χριστιανών στη Μέση Ανατολή».

Επεσήμανε τη συνεργασία επί του θέματος με εκπροσώπους λοιπών δογμάτων και θρησκειών, που εκπροσωπούνται στη Μέση Ανατολή και πρωτίστως του ισλάμ. «Ευρισκόμαστε σε πάρα πολύ στενή επαφή με αυτούς και πράγματι εργαζόμαστε πολύ αποτελεσματικά, από κοινού αντιμετωπίζοντας σκοπούς για την προστασία των κοινών μας παραδοσιακών αξιών», ανέφερε ο κ. Β. Πούτιν.

Επίσης έκανε μνεία του ρόλου των Ρωσικών Ιουδαϊκών κοινοτήτων στην ανάπτυξη διακρατικών σχέσεων με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι τον προσεχή Ιανουάριο προγραμματίζεται η επίσκεψή του στη χώρα αυτή με αφορμή την Ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος και τα εγκαίνια του μνημείου, του αφιερωμένου στα θύματα του αποκλεισμού του Λένινγκραντ.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας για τη θερμή υποδοχή και τη δυνατότητα της συναντήσεως.

«Πρωτίστως θα ήθελα να Σας μεταφέρω την ευλογία της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και την ευγνωμοσύνη των χριστιανών της Μέσης Ανατολή, οι οποίοι Σας εξαίρουν», ανέφερε ο Μακαριώτατος κ. Θεόφιλος. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Β. Πούτιν προσωπικά και εκ μέρους της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας για το ενδιαφέρον, που επιδεικνύει έναντι της καταστάσεως των χριστιανών στην περιοχή και για τις προσπάθειες για να τους στηρίξει, «για την αποτελεσματική βοήθεια, η οποία είχε μεγάλη σημασία στην προστασία του Παναγίου Τάφου».

Στη συνέχεια οι μετέχοντες συνεζήτησαν θέματα, τα οποία έθιξαν στην αρχή της συναντήσεως και άλλα ζητήματα.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.