Επικαιρότητα

Τα επινίκια του ιερού deal και η οικουμενιστική εκπαίδευση των ιερέων

εικόνα άρθρου: Τα επινίκια του ιερού deal και η οικουμενιστική εκπαίδευση των ιερέων
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου

Παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η τελευταία Σύναξη Αρχιερατικών Επιτρόπων  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών…


Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 έλαβε χώρα η Σύναξη των Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερωνύμου και με την παρουσία της Υπουργού Παιδείας, κ.Νίκης Κεραμέως, του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιου Καλαντζή και του Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη. 

Η αφορμή για την  παρουσία των στελεχών της Κυβέρνησης στην Ιερατική Σύναξη ήταν ο εορτασμός του επιτυχούς ιερού deal μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους για την επίλυση του χρόνιου ζητήματος των οργανικών θέσεων των διορισμένων κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας. Για το ζήτημα αυτό έχει κυκλοφορηθεί και Πολύγλωσσο τευχίδιο με τίτλο «Η μισθοδοσία των κληρικών. Σχόλιο στον Νόμο 4957/2022». Το χαι λάιτ της φιέστας ήταν όταν ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε την Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας να δώσουν στους ιερείς συμβολικά τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στις οργανικές θέσεις των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας τονίζοντας πως πρόκειται για ένα όραμα που άρχισε από την απελευθέρωση του Γένους.

Καλό και άγιο έργο η εξασφάλιση των λειτουργών του υψίστου, αλλά προδοτικό όταν γίνεται ως ανταπόδοση στην αιδήμονα σιωπή της διοικούσας Εκκλησίας σε όλες, μηδεμίας εξαιρουμένης, αποφάσεις του Κράτους. Αυτή η συνδιαλλαγή έγινε στο φόντο καταιγιστικών εξελίξεων στο κατεξοχήν πεδίο της Εκκλησίας, την πίστη, με μια ψευδοσύνοδο να αλλάζει την εκκλησιολογία της Εκκλησίας και να κατοχυρώνει την παναίρεση του Οικουμενισμού, με ένα Οικουμενικό Πατριαρχείο παραβατικό και παπίζον στο Ουκρανικό κακοκέφαλο και όχι μόνο και με την δικτατορία της Νέας Εποχής να συνεργάζεται με την Διοικούσα Εκκλησία σφραγίζοντας Εκκλησίες και υιοθετώντας βλάσφημα μέτρα στους Ι. Ναούς, τρανσεξουαλοποιώντας την θεολογία της Εκκλησίας μας. Σε μια εποχή που η Εκκλησία του Χριστού καλείται να είναι στα κάγκελα παλεύοντας με την αίρεση και την πλάνη, η Διοικούσα Εκκλησία τακτοποιεί την μισθοδοσία των κληρικών και των λαικών υπαλλήλων της και το φιλεύσπλαχνο Κράτος στέργει να κατοχυρώσει το υπαλληλικό καθεστώς με Προεδρικά Διατάγματα… σε ένα επικό σφιχταγκάλιασμα του ιερού ράσου με την εξουσία…. σε μία ανανέωση της εξάρτησης άνευ προηγουμένου…

Στο ίδιο κλίμα και χωρίς καμία ντροπή, ο χρόνος κύλησε στο αυλάκι και ο Έλληνας ξεχνά. Σε αυτό στοιχηματίζουν όλοι. Η Υπουργός α-παιδείας έκανε ειδική αναφορά στην καλή συνεργασία της Κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες στην περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας την ανάγκη και την αγωνία να παραμείνουν οι Εκκλησίες ανοιχτές! Πραγματικά από πλευράς Πολιτείας και διοικούσας Εκκλησίας διακρίνουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια να παραμείνουν οι Εκκλησίες ανοιχτές σαν κέντρα εκφοβισμού, παραπλάνησης, συσκότισης και ύπνωσης του ποιμνίου, σαν άντρα του Οικουμενισμού και της πανθρησκείας, σαν βλάσφημα συναυλιακά κέντρα και αίθουσες εκδηλώσεων(ευκαίρως και σαν εμβολιαστικά κέντρα ή κέντρα αιμοδοσίας).  Αντίθετα καμία αγωνία δεν διακρίνουμε στο να μείνουν οι Εκκλησίες ανοιχτές σαν κέντρα αγιασμού, φωτισμού, αφυπνίσεως, ευλαβούς συνάξεως και λατρείας. Η αγωνία από την πλευρά μας κορυφώνεται για την πορεία μας σαν χώρα και σαν Έθνος, για το ποιο είναι το δίκαιο τίμημα αυτής της αποστασίας και ήδη δρέπουμε τους καρπούς των έργων μας.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης

Ο Αρχιεπίσκοπος, τέλος,αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης και κάλεσε τον Διευθυντή του Ιδρύματος, Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη να μιλήσει για τις λεπτομέρειες. “Ο π. Θεολόγος, παρουσίασε τα προγράμματα και τις δράσεις του Ιδρύματος που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, αφού το Ι.Π.Ε. είναι πλέον Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε τους στόχους και τα προγράμματα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από την συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία και τις θεολογικές Σχολές.” 

Το Ι.Π.Ε της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που εγκαινίασε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος, είναι ένα αυτόνομο επιμορφωτικό και ερευνητικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο συστάθηκε με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ αποτελεί Κέντρο Διά Βίου Μάθησης της Εκκλησίας για όλη την Ελληνική Επικράτεια. Διαθέτει 140 επιμορφωτικά προγράμματα με 3.000 συμμετέχοντες, τα οποία καλύπτουν 20 διαφορετικές θεματικές ενότητες, τις εξής: 

1) Λατρεία και πολιτισμός στη σύγχρονη ζωή (Λειτουργική – Τελετουργική)

2) Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (Εξομολογητική)

3) Κανονικό – εκκλησιαστικό δίκαιο: προεκτάσεις και εφαρμογή στον σύγχρονο τρόπο ζωής

4) Οικουμενικές Σύνοδοι και σύγχρονη πραγματικότητα

5) Η αισθητική της λατρείας

6) Παιδαγωγική αξιοποίηση βιβλικών κειμένων

7) Σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα αιχμής υπό την οπτική των πατέρων της Εκκλησίας

8) Οργάνωση και διοίκηση της ενορίας – προσφορά προς τον άνθρωπο

9) Επιμόρφωση νέων στελεχών και εθελοντών εκκλησίας σε ζητήματα αιχμής (Υποψηφίων- νέων κληρικών και λαϊκών στελεχών)

10) Θεωρία οργάνωσης και ανάπτυξης της εκκλησιαστικής αποστολής

11) Οι άγιοι των Αθηνών. Πρόσωπα και πολιτιστικά μνημεία της εκκλησιαστικής ιστορίας της Αθήνας και τα μηνύματά τους στη σύγχρονη κοινωνία

12) Ο άνθρωπος και το περιβάλλον στην προοπτική μιας πράσινης οικουμένης

13) Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Εκκλησία

14) Η επίδραση και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο

15) Πτυχές της ελληνικής επανάστασης του 1821

16) Ισλαμικό πανόραμα: Κόσμος, Ευρώπη, Ελλάδα από τις απαρχές έως σήμερα

17) Ολοκαυτώματα και αντισημιτισμός

18) Επιμόρφωση εμπειροτεχνών ψαλτών και παραδοσιακών μουσικών

19) Εμβάθυνση στη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική

20) Ελληνικός και ευρωπαϊκός μουσικός πολιτισμός με έμφαση στην εκκλησιαστική μουσική.

Από τα ήδη εκπονηθέντα προγράμματα σε διάφορες Μητροπόλεις, βλ. Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας– επιμορφωτικό πρόγραμμα  “Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (Εξομολογητική – βιοηθική)” έχουμε σοβαρούς λόγους να ανησυχούμε και να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Νεοταξίτες πολιτικοί, οικουμενιστές πρυτάνεις και κοσμήτορες θεολογικών σχολών και οικουμενιστές επίσκοποι (οι πλείστοι των οποίων χρήζουν ιεράς Αποτειχίσεως) συγγράφουν τα επιμορφωτικά αυτά προγράμματα που θα εκπαιδεύουν δια βίου τους ορθόδοξους ιερείς. Τους ιερείς της Νέας Εποχής! 

Για όσους επιμένουν να αγνοούν επιδεικτικά τον Οικουμενισμό που άλλαξε ταχύτητα (μαζί με την παγκοσμιοποίηση)  μετά το Κολυμπάρι, το Ουκρανικό, τα υγειονομικά μέτρα στους Ναούς μας, όλα είναι καλά και ωραία. Εμείς δεν ξέρουμε για τί να πρωτοανησυχήσουμε; Για την παραποίηση της λατρευτικής ζωής; Για την χάλκευση του κανονικού και εκκλησιαστικού δικαίου; Για τις σύγχρονες αντιλήψεις περί οικουμενικών συνόδων; Για την πλανεμένη οικολογική συνείδηση; Για το σφιχταγκάλιασμα με τον ισλαμισμό και τις προσφυγικές ροές στην χώρα μας; Για την αναφορά στην ευρωπαϊκή εκκλησιαστική μουσική (ήδη εκκλησιαστικά όργανα και χορωδίες κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές ενορίες στον δρόμο προς την ένωση με τους παπικούς!).

Κατοχυρώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο η σύμπλευση  Εκκλησίας, Πολιτείας και Θεολογικών Σχολών με τα προγράμματα αυτά. Αφού τους διορίζουν τους Ιερείς μας ως μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου με οργανικές θέσεις, με τα νέα αυτά Προεδρικά Διατάγματα, θα τους εκπαιδεύουν δια βίου όπως αυτοί οι φορείς θέλουν. Ποιός καταρτίζει αυτά τα προγράμματα και τί περιεχόμενο έχουν θα είναι ασφαλώς αντικείμενο συνεχούς έρευνας από το ιστολόγιό μας. 

Άνθρωποι ανεπίκαιροι, άστοχοι, αφώτιστοι, δυστυχώς, έμελλε να βρίσκονται σε κρίσιμες στιγμές για το Έθνος και την ορθοδοξία στο τιμόνι της Εκκλησίας. Αναχρονιστές του κακού καιρού, δεν διακρίνουν τα σημεία των καιρών, δεν επιλέγουν τις μάχες που πρέπει να δώσουν. ‘Η είναι εγκάθετοι! Στην τελευταία αυτή σύναξη της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 των Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερωνύμου, ολοκληρώθηκε ένα τραγικό ιερό deal με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ιερό ράσο στην χώρα μας. Κατοχυρώθηκε και η οικουμενιστική εκπαίδευση των ιερέων! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

«Ψαλτήρι» Αρχιμανδρίτη στο Αμύνταιο απέναντι στην «αγαπολογία» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Άρθρο της Πασχαλίδου Μαρίας. Μήπως, τελικά, θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος, σύσσωμη, να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές οι ευλογημένες θέσεις της Εκκλησίας μας από τις οποίες δεν απομακρύνεται;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.