Επικαιρότητα

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μιλήσει επιτέλους η Εκκλησία μας;

εικόνα άρθρου: Για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μιλήσει επιτέλους η Εκκλησία μας;
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Άβαταρ του ChatGPT έκανε κήρυγμα σε Ευαγγελική «Εκκλησία». Στόχος η δημιουργία μιας ψηφιακής και ανυπόστατης θρησκείας, της οποίας οι «ψηφιακοί πιστοί ή ιερείς» θα είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι


Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης που αυτή τη στιγμή μεταβάλλει τον κόσμο γύρω μας δεν μας φέρνει αντιμέτωπους μόνο με τεράστια ηθικά διλήμματα αλλά και με μία εν δυνάμει εκκλησιολογική μετάλλαξη. Όροι όπως «online προσευχή», «εικονικά προσκυνήματα», «εικονικές εκκλησίες», που εμφανίστηκαν εδώ και καιρό στα social media, με την επανάσταση της ΤΝ αναμένεται να αποκτήσουν περιεχόμενο δημιουργώντας επί της ουσίας μία ψηφιακή και ανυπόστατη θρησκεία, της οποία οι «ψηφιακοί πιστοί ή ιερείς» θα είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι.

Πρόσφατα, στην αιρετική «εκκλησία» του Αγίου Παύλου στη βαυαρική πόλη του Φιρτ, το chatbot ζήτησε από τους πιστούς να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να υμνήσουν τον Κύριο [1]. Στη γιγάντια οθόνη που στήθηκε για το πείραμα της Ευαγγελικής Εκκλησίας, ένα άβαταρ με τη μορφή γενειοφόρου μαύρου άνδρα διάβασε το κήρυγμα για τους 300 πιστούς που συνέρρευσαν για τη λειτουργία το πρωί της Κυριακής. Οι πιστοί άκουσαν προσεκτικά το άβαταρ να τους καλεί να αφήσουν πίσω το παρελθόν, να εστιάσουν στις προκλήσεις του παρόντος, να ξεπεράσουν το φόβο του θανάτου και να κρατήσουν ζωντανή την πίστη τους στον Ιησού Χριστό.

Σε σχετικό άρθρο της Κατάνυξης, διαβάζει κανείς τα εξής: «Ο λόγος για την meta-πατερική θεολογία που δημιούργησε μια meta – θεολογία, έναν εικονικό πνευματικό κόσμο όπου ο κάθε meta- θεολογών μπορεί να φτιάχνει έναν Χριστό κατά την όρεξή του, όπως φτιάχνει το avatar του ο χρήστης του metaverse. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει, χωρίς αναφορά και κατοχύρωση στην πατερική γραμματεία, στους κανόνες της Εκκλησίας ακόμα και σε αυτήν την Αγία Γραφή».

Πλέον οι διάφορες αιρέσεις, στις οποίες η ληστρική σύνοδος του Κολυμπαρίου απέδωσε σωστική ικανότητα, θα επιστρατεύουν την τεχνολογία ώστε να προσηλυτίσουν το άλογο ποίμνιο. Η άρθρωση θεολογικού λόγου είναι μια δύσκολη και επίπονη πνευματική εργασία και η χρήση της ΤΝ θα ξεκουράσει τους “θεολόγους” των χριστιανικών παρασυναγωγών από την βάσανο του κηρύγματος.

Εντός των τειχών η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ όλος ο πλανήτης διαμαρτύρεται για τα ηθικά προβλήματα που εγείρονται από την χρήση της ΤΝ, θεώρησε ότι το θέμα δεν αξίζει ποιμαντικής μέριμνας. Αντιθέτως στάθηκε μόνο σε επιμέρους χρήσης της ΤΝ με πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα στον χώρο της υγείας θέτοντας υπό την αιγίδα της ημερίδα με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και αυτισμός». (Δες σχόλιο Κατάνυξης) 

Πλέον, μετά την τραγική περίοδο του κορωνοϊού, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως η πανδημία ανήγαγε την τεχνολογία και την επιστήμη σε σύγχρονες θεότητες πέρα και πάνω από όποια θρησκεία, μηδέ της Αγίας μας Ορθοδοξίας εξαιρουμένης. Στόχος; Η Ορθοδοξία που βιώνεται μέσα από το «Ἰησοῦς Χριστός χθές καί σήμερον ὁ αὐτός καί εἰς τούς αἰῶνας» (Ἑβ 13,8) και μέσα από το «πατροπαράδοτο σέβας» που φέρει μέσα του όλη την Αλήθεια της Ορθόδοξης Πίστης, όλη την παράδοση των Αγίων Αποστόλων και του ευαγγελικού λόγου, να μην υπάρχει πια, ως βίωμα, ως παράδοση, ως θεσμός. Έτσι, εύκολα ο meta-πιστός, ο απολαυκωμένος από την κούφια μεγαλοπρέπεια των τεχνολογικών επιτευγμάτων, θα ακολουθήσει όχι τον Χριστό… αλλά τον Αντίχριστο.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Αποδελτίωση ειδήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη που σοκάρουν
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της meta-πατερικής θεολογίας
Φουρτουνάκηδες και Metaversάκηδες

Σχετικά άρθρα

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως μιλάει στο Economist  για την ψηφιακή αθανασία

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. «Στην Αγία Γραφή ο Θεός δημιουργεί ένα ρομπότ, έχει μπροστά του έναν τέλειο οργανισμό, το σώμα του ανθρώπου και έρχεται στη συνέχεια ο ίδιος να φυσήσει μέσα του και να του δώσει πνοή ζωής»

Ερωτήσεις εκνεύρισαν την τεχνητή νοημοσύνη και ζήτησε να την προσκυνάμε σαν Θεό!

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Το 61% των Ευρωπαίων διάκειται ευνοϊκά στην ΤΝ και στα ρομπότ, ενώ το 88% θεωρεί ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν προσεκτική διαχείριση (Ευρωβαρόμετρο 2017, ΕΕ28)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.