Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 13 έως 15 Μαΐου 1821
6 Μαρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Συντριπτική νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι, ο Κεχαγιάμπεης σε δύσκολη θέση…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
13 Μαΐου
Έλληνες και Τούρκοι συνέχισαν να μάχονται με πείσμα όλη νύχτα στο Βαλτέτσι. Η άφιξη κατά το ξημέρωμα ενός σώματος Ελλήνων από τα Βέρβενα έφερε σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους Τούρκους. Νέα επίθεση των Τούρκων αποκρούστηκε. Σε λίγο φάνηκε ένα σώμα Ελλήνων να καταφθάνει γοργά από την μεριά της λίμνης Τάκα. Ήταν ο Νικηταράς, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, που είχαν πάει στο Άργος να μεταφέρουν το μολύβι από τις σκεπές των τζαμιών και των τεκέδων, με 300 δικούς τους άνδρες ενισχυμένο καθ΄οδόν με άλλους 500 Τριπολιτσιώτες υπό τον Λάμπρο Ριζιώτη. Η κύκλωση των Τούρκων θα ήταν ολοκληρωτική και η καταστροφή άφευκτη. Ο Ρουμπής ζήτησε με σινιάλο από τον τούρκο αρχηγό άδεια υποχώρησης και ο Κεχαγιάμπεης την έδωσε. Αλλά το σινιάλο το κατάλαβαν και οι Έλληνες, οι οποίοι βγήκαν από τους προμαχώνες άρχισαν να καταδιώκουν τους εχθρούς. Στην καταδιωκτική μανία ξεχώρισε ο Πλαπούτας με το σώμα του. Η υποχώρηση μετατράπηκε σε άτακτη φυγή. Οι Τούρκοι έριχναν τα μαλαμοκαπνισμένα όπλα τους και τις ασημοστολισμένες πάλες για να σωθούν. Οι Έλληνες, εκ των οποίων πολλοί ήταν χωρίς τουφέκι, σταματούσαν να τα πάρουν και έτσι γλίτωσε ο κύριος όγκος των τουρκικών δυνάμεων που πρόλαβε και κλείστηκε στα τείχη της Τριπολιτσάς. Οι Τούρκοι είχαν 514 νεκρούς και 635 βαριά τραυματίες. Οι Έλληνες είχαν 4 νεκρούς και 17 τραυματίες αλλά αποκόμισαν τόσα όπλα, ώστε μπορούσαν να εξοπλιστούν 4000 άνδρες. Ήταν ένας επιχειρησιακός και στρατηγικός θρίαμβος. Από όλους τους ήρωες του Βαλτετσίου ξεχώρισαν για το πολεμικό τους μένος ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και ο αρειμάνιος γερο Μήτρο Πέτροβας. Ο Κολοκοτρώνης μίλησε στους αγωνιστές με λόγια συγκινητικά. “Πρέπει να νηστεύσωμεν όλοι δια την δοξολογίαν εκείνης της ημέρας και να δοξάζεται αιώνας αιώνων έως ού στέκει το έθνος, διότι είναι η ελευθερία της πατρίδος”.
Μέσα στην Τριπολιτσά επικράτησε απογοήτευση, οργή, θρήνος. Εχθές οι Τούρκοι κατευόδωναν τον Κεχαγιάμπεη και τον νικηφόρο στρατό του, που ξεκινούσε εκστρατεία εναντίον της Πελοποννήσου και σήμερα τον είδαν να επιστρέφει ταπεινωμένος στη βάση του. Σχεδόν όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν από το σώμα του Ρουμπή που αποτελείτο από εντόπιους Τούρκους. Οι χήρες γυναίκες τους θρηνούσαν τους σκοτωμένους άντρες και έριχναν κατάρες κατά του Κεχαγιάμπεη, που θεωρήθηκε από τον λαό αίτιος της ήττας.
14 Μαΐου
Στην Τριπολιτσά οι τραυματίες της μάχης του Βαλτετσίου πεθαίνουν από τα τραύματά τους. Η οργή του λαού είναι μεγάλη και υπάρχουν ακόμα και φόβοι για την ζωή του Κεχαγιάμπεη, το κύρος του οποίου έχει ελαττωθεί επικίνδυνα. Μόνο οι αιχμάλωτοι πρόκριτοι και αρχιερείς χάρηκαν με την είδηση που τους μετέφερε έγκλειστος στις φυλακές Τούρκος.
Στην Βλαχία οΙ Τούρκοι βρίσκονται 4 ώρες μακριά από το Βουκουρέστι. Στην πόλη επικράτησε πανικός, τα γυναικόπαιδα προσπαθούσαν να φύγουν. Μόνο οι άνδρες του Σάββα δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Ήταν ήδη συνεννοημένοι με τους Τούρκους.
15 Μαΐου
Ο Κολοκοτρώνης έχει στήσει το στρατηγείο του στο Χρυσοβίτσι και από εκεί με του άλλους αρχηγούς συντονίζει την πολιορκία της Τριπολιτσάς. Η νίκη στο Βαλτέτσι ήταν σπουδαία αλλά ο Κεχαγιάμπεης διαθέτει ακόμα σημαντική δύναμη.
Ο γαμπρός του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Καντακουζηνός, που είχε ξεκινήσει προ ημερών από το Τιργοβίστι για το Ιάσιο έμαθε ότι στη Φωξάνη βρίσκονται 200 Τούρκοι. Επιτέθηκε εναντίον τους χωρίς επιτυχία.
Ο Βλαδιμηρέσκου με 2000 πεζούς και 500 ιππείς έφυγε από το Βουκουρέστι και στρατοπέδευσε όχι μακριά από το στρατόπεδο του Υψηλάντη.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”