Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 27 Μαΐου 1821
14 Μαρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Πυρπόληση δίκροτου στην Ερεσό, επίθεση Τούρκων στο Δομνέστι, προδοσία Σάββα, αποτυχία επίθεση σε Ναύπακτο και θάνατος Χόρμοβα…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
27 Μαΐου
Η 27η ξημέρωσε ευνοϊκή. Ο νοτιάς σταμάτησε και τον διαδέχτηκε ένας ελαφρός μπάτης. Όλος ο ελληνικός στόλος άρχισε να κανονιοβολεί το τουρκικό δίκροτο προκειμένου να δημιουργηθεί περισπασμός στους Τούρκους και να καλυφθεί με καπνό η επιφάνεια της θάλασσας. Υπό την κάλυψη του καπνού και εν μέσω ταραχής ξεκίνησαν τα πυρπολικά του Παπανικολη και του Καλαφάτη. Οι Τούρκοι αντελήφθησαν έγκαιρα τον κίνδυνο και ενώ συνέχισαν τον κανονιοβολισμό, πολλοί ναύτες μαζεύτηκαν στα πλευρά του πλοίου και άρχισαν να πυροβολούν και να προσπαθούν να εμποδίσουν την προσκόλληση των πυρπολικών. Ο Καλαφάτης κόλλησε το πλοίο του στο μέσο του τουρκικού αλλά η ατελής προετοιμασία του πυρπολικού δεν επέτρεψε την άμεση ανάφλεξή του. Παρά τις γενναίες προσπάθειές του το πλοίο του κάηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Παπανικολής οδήγησε το δικό του στην πλώρη του δίκροτου. Αυτός κρατούσε με τον πυρσό και ο Ιωάννης Θεοφιλόπουλος από τα Λαγκάδια Γορτυνίας το τιμόνι. Από τους χειρισμούς τους εξαρτιόταν η επιτυχία της επιχείρησης. Την κατάλληλη στιγμή ο Παπανικολής έβαλε φωτιά και μεμιάς πύρινες φλόγες ξεπήδησαν από το κατάστρωμα του πυρπολικού και μεταδόθηκαν στα σχοινιά της πλώρης. Οι τούρκοι προσπάθησαν απεγνωσμένα να σβήσουν την φωτιά και να αποκολλήσουν το πυρπολικό. Προς στιγμή το κατάφεραν και αν οι ναύτες του το είχαν εγκαταλείψει πιθανόν το τουρκικό πλοίο να σωζόταν. Αλλά οι Έλληνες είχαν παραμείνει πάνω στο φλεγόμενο πυρπολικό, πυροβολούντες και πυροβολούμενοι. Ο μπάτης βοήθησε τον Παπανικολή να κολλήσει το πυρπολικό στην πλώρη του δικρότου για δεύτερη και τελευταία φορά. Το τουρκικό πλοίο σε λίγο έγινε μια φλεγόμενη λαμπάδα. Οι Έλληνες μπήκαν στην σκαμπαβία και απομακρύνθηκαν. Η επιθανάτια αγωνία του τουρκικού πλοίου κράτησε 35 λεπτά. Ξαφνικά ακούστηκε φοβερός θόρυβος και μια στήλη με καπνό αναπήδησε. Η πυριτιδαποθήκη εξερράγη και το τεράστιο και όμορφο δίκροτο με τους 1100 ναύτες μετατράπηκε σε τέφρα και καιόμενα ξύλα. Οι υπόλοιποι Τούρκοι της ξηράς τόσο τρόμαξαν που αποχώρησαν και οι Έλληνες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Ερεσού, βρήκαν τα καζάνια γεμάτα κρέας και γευμάτισαν. Ενθουσιασμένοι οι Μυτιληνιοί εξεγέρθηκαν αλλά οι Τούρκοι κατέστειλαν εύκολα την ανταρσία.
Στην Βλαχία ο Υψηλάντης διέταξε την μετακίνηση του στρατοπέδου από το Τιργοβίστι στο Πιτέστι ακολουθώντας το σχέδιο του Γεωργάκη Ολύμπιου (Ημερολόγιο της Επανάστασης – 26 Μαΐου 1821). Εντωμεταξύ ένα ελληνικό απόσπασμα στο μοναστήρι του Νοτσέτι, στο Δομνέστι, με αρχηγούς τον Γεώργιο Σφήκα και τον Σαχίνη δέχτηκε επίθεση από τις δυνάμεις του Κεχαγιάμπεη. Ο Κολοκοτρώνης με τους άνδρες του, που είχε ήδη κινήσει για να οχυρώσει το Δομνέστι ήρθε προς βοήθειά του αποσπάσματος και έτρεψε τους Τούρκους σε υποχώρηση. Ο Κολοκοτρώνης έστειλε αμέσως ταχυδρόμο στον Υψηλάντη να τον ενημερώσει και ο Έλληνας αρχηγός διέταξε αμέσως τον Ορφανό και το Δούκα να τρέξουν σε βοήθεια του Κολοκοτρώνη. Ο Ορφανός έφτασε εγκαίρως μέσα στην ίδια μέρα. Ο Δούκας άρχισε να απαγγέλει ενθουσιώδεις λόγους στους άντρες του και ξεκίνησε με αδικαιολόγητη βραδυπορία.
Ο Σάββας Φωκιανός, ο οπλαρχηγός του Βουκουρεστίου, πέταξε πιά το προσωπείο και προσχώρησε φανερά στο στρατόπεδο των Τούρκων. Κινήθηκε προς το Τυρβοβιστι που το είχαν ήδη εγκαταλείψει οι Έλληνες. Βρήκε μόνο μερικούς στρατιώτες που τους αποκεφάλισε και παρουσίασε ως τρόπαιο τα κεφάλια τους στον Κεχαγιάμπεη.
Στο Ιάσιο ο Καντακουζηνός, φοβούμενος για την ζωή του, βγήκε έξω από την πόλη και στρατοπέδευσε δύο ώρες μακριά στο χωριό Στύγκα στις όχθες του Προύθου. Τον ακολούθησαν γύρω στους 500 άντρες, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν στο Ιάσιο ασωτεύοντας. Αυτός κατηγορούσε τον Πεντεδέκα ως ανυπάκουο και οι στρατιώτες του πεντεδέκα έλεγαν τον Καντακουζηνό προδότη. Αξιοθρήνητη κατάσταση, ενώ οι Τούρκοι βαδίζουν πανστρατιά εναντίον της πόλης
Ο Κώστας Βέλλης σήκωσε την σημαία της επανάστασης στο Κεράσοβο των Αγράφων.
Έφτασε στην Εύβοια ο Καπετάν Βερούσης, ξάδερφος του Οδυσσέα Ανδρούτσου και επικεφαλής 2000 ανδρών ξεκίνησε για τα Πολιτικά.
Στην Ναύπακτο ο γενναίος Χόρμοβας όρμησε με τους άνδρες του με σκάλες να ανέβη στα τείχη. Ενώ 400 στρατιώτες δήλωσαν εθελοντές στην επιχείρηση τελικά λίγοι τον ακολούθησαν. Η επιχείρηση ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία αλλά ο Χόρμοβας από φιλοτιμία και πολεμικό μένος όρμησε με του λίγους γενναίους. Όλοι σκοτώθηκαν. Ο θάνατος του αρχηγού, του γενναίου Χόρμοβα, έφερε παράλυση στους Έλληνες, ενώ οι Τούρκοι πήραν θάρρος βγήκαν από τα τείχη και επιτέθηκαν στα κανονοστάσια των Ελλήνων που τα χειρίζονταν σπετσιώτες. Εκεί στα κανονοστάσια έγινε φοβερή μάχη με πολλούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”