Επικαιρότητα

Μία άλλη ανάγνωση της απόφασης του ΣτΕ για τα θρησκευτικά

εικόνα άρθρου: Μία άλλη ανάγνωση της απόφασης του ΣτΕ για τα θρησκευτικά
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Η απαλλαγή των μαθητών από ένα πολυθρησκειακού μοντέλου μάθημα, θα ήταν σαν να σηκώνουν ένα είδος ορθόδοξου τείχους απέναντι στα σχέδια των ισχυρών…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Για τυπικούς λόγους η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του προηγούμενου έτους κατά το σκέλος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών και μαθητριών από το μάθημα των θρησκευτικών. Ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση αυτή ήταν πως δεν προηγήθηκε της έκδοσης της υπουργικής απόφασης, η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Μερικοί γονείς με αίτησή τους ζήτησαν την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης κατά το μέρος που αφορά στις προϋποθέσεις απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και κατά το μέρος που προβλέπεται η εναλλακτική απασχόληση των απαλλασσόμενων από το μάθημα των θρησκευτικών μαθητών και μαθητριών, αντί να προβλέπεται η διδασκαλία ισότιμου μαθήματος συναφούς περιεχομένου με το μάθημα των θρησκευτικών, όπως παρουσιάζει το σχετικό δημοσίευμα. Το παραπάνω αίτημα, έγινε δεκτό με την 1478/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη).

Πριν από την ακύρωση της απόφασης, η ΠΕΘ επεσήμανε ότι: «Σκόπιμα και μεθοδευμένα, συζητούμενο από ορισμένους, θέμα απαλλαγής, ώστε, εκτός των ως άνω οριζομένων κατηγοριών, που δικαιωματικά μπορούν να κάνουν τη δήλωση απαλλαγής από το ορθόδοξο ΜτΘ, να μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση αυτή και κάποιοι Ορθόδοξοι μαθητές, οι οποίοι, ίσως θελήσουν, να ελαφρύνουν το πρόγραμμά τους από ένα μάθημα».

«Όπως συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα που είναι υποχρεωτικά, δεν μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις που να καταργούν έμμεσα ή άμεσα τη συνταγματική υποχρεωτικότητα της διδασκαλίας των Ορθόδοξων μαθητών.

ΜΟΝΟΝ οι ετερόδοξοι, οι αλλόθρησκοι και οι άθεοι μαθητές, που συνταγματικά, δικαιούνται απαλλαγής, θα μπορούν να υποβάλλουν παρόμοια δήλωση για λόγους θρησκευτικής συνείδησης και όχι και κάποιοι ορθόδοξοι χριστιανοί μαθητές, που, ίσως, σκεφτούν να παρανομήσουν, για να έχουν ένα μάθημα λιγότερο στο Πρόγραμμά τους».

Παράλληλα, σχολίασε την προσπάθεια εισαγωγής στα σχολεία μη ορθόδοξων, μη συνταγματικών και μη παιδαγωγικών πολυθρησκειακών Προγραμμάτων Σπουδών και τα Βιβλία (Φάκελοι) Θρησκευτικών.

Μετά την ακύρωση της απόφασης, η ΠΕΘ επικροτεί την ως άνω απόφαση του ΣτΕ. Η ίδια τοποθετήθηκε λέγοντας πως η απόφαση «βρίσκεται στην κατεύθυνση μιας ξεκάθαρης λύσεως, ως προς την παροχή στην μεγάλη πλειονότητα των μαθητών, που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, μιας πραγματικά Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής, δείχνοντας ταυτόχρονα, όμως, τον σεβασμό της ελληνικής πολιτείας στα διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί/ές Ορθόδοξοι/ες».

Το ζήτημα είναι ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο μάθημα θρησκευτικών δεν είναι ορθόδοξο αλλά εντελώς Οικουμενιστικό. Δεδομένης αυτής της ατυχούς συγκυρίας, η απαλλαγή των μαθητών από ένα τέτοιου είδους πολυθρησκειακού μοντέλου μάθημα, θα ήταν σαν να σηκώνουν ένα είδος τείχους απέναντι στα σχέδια των ισχυρών να νοθεύσουν την Ορθοδοξία που διδάσκεται στα σχολεία. Το ζήτημα που προκύπτει βέβαια με την επιθυμία γονέων και μαθητών να απαλλαχθούν από το μάθημα των θρησκευτικών όχι για λόγους μολυσμού της πίστεως, αλλά στην προσπάθειά τους να αποφύγουν και εν τέλει να ακυρώσουν την ορθόδοξη διδασκαλία, είναι δευτερευούσης σημασίας, διότι τον πρωταρχικό ρόλο στην κατήχηση των παιδιών τον έχει η Εκκλησία, η οποία έχει παραδοθεί ξεδιάντροπα στο συγκρητιστικό Οικουμενισμό.

Ο μακαριστός άγιος Επίσκοπος, Αυγουστίνος Καντιώτης, έλεγε: «Ἡ νεότης μᾶς βρίσκεται σέ μία πολύ δύσκολη καμπή τῆς ζωῆς τοῦ ἔθνους καί διέρχεται μία πολύ κρίσιμη κατάσταση. Εἶναι ὅπως τό πλοῖο τοῦ Ὀδυσσέως πού βρέθηκε εἰς ἐκείνα τά στενά. Καὶ ἀκούονται σειρῆνες, ἀπαίσια κηρύγματα, διδασκαλίες ἀθέων καί ἀπίστων, ἀπάτριδων καί ἀνθρώπων τῆς ὕλης, πού ζητοῦν νά παρασύρουν τήν νεότητα ἀπό τόν δρόμον τοῦ Θεοῦ καί ἀπό τόν δρόμον τῆς πατρίδος.

Σ᾿αὐτή τήν δύσκολη καμπή, σ᾿αὐτόν τόν ἐπικίνδυνο δρόμο τά παιδιά μας κινδυνεύουν νά γίνουν θύματα ἀθεΐας καί ἀναρχίας. Τήν περίοδο αὐτή πρέπει νά μιμηθοῦμε ὅλοι τόν Ὀδυσσέα. Νά μιμηθοῦμε τούς συτρόφους του. Ὅπως ἐκεῖνοι ἔφραξαν τά ἀφτιά τους γιά νά μήν ἀκοῦνε τά γλυκά τραγούδια τῶν σειρήνων, ἔτσι πρέπει καί τά παιδιά τῆς Ἑλλάδος νά βουλώσουν τά ἀφτιά τους εἰς τά ἀπαίσια κηρύγματα τοῦ μίσους, τῆς ἀθεΐας καί ἀναρχίας».

Στην προδρομική εποχή που ζούμε, η Νέα Εποχή καλπάζει είτε με τη βοήθεια του κράτους, είτε με τη βοήθεια του σχολείου, είτε με τη βοήθεια της Διοικούσας Εκκλησίας. Το βέβαιο είναι ότι με τις πρεσβείες των Αγίων της Εκκλησίας μας, αυτό που έχουμε μέσα μας ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δεν μπορούν να το πάρουν! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η θέση της ΠΕΘ για την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την ΚΥΑ για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών
– Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Συνοπτική ανάλυση στατιστικών στοιχείων
– Καταδίκη Ελλάδας από ΕΔΑΔ για τα Θρησκευτικά: Το σύστημα απαλλαγής παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.