Επικαιρότητα

Να κάνουμε μια αποτίμηση άλλης μιας χρονιάς που πέρασε

εικόνα άρθρου: Να κάνουμε μια αποτίμηση άλλης μιας χρονιάς που πέρασε

Η Ορθόδοξη ζωή είναι η λύση και όχι το πρόβλημα όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Είναι μια καλή συνήθεια πλησιάζοντας προς το τέλος του έτους οι άνθρωποι να κάνουν μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε και να θέτουν τους στόχους για τη νέα χρονιά.

Οι στόχοι αυτοί είναι προσωπικοί, επαγγελματικοί, οικογενειακοί και άλλοι μικρότεροι που μας δίνουν την αίσθηση του ελέγχου πάνω στη ζωή μας. 

Στατιστικά το 40% των Αμερικάνων κάνει στόχους για τη νέα χρονιά. Δυστυχώς δεν έχουμε έρευνες για την Ελληνική πραγματικότητα, ούτε καν για την Ευρωπαϊκή. Με τους Αμερικάνους όμως να θεωρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό που επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητικό δείγμα, θεωρούμε πως εκφράζουν με ικανοποιητικό τρόπο τη γνώμη του μέσου ανθρώπου στον Δυτικό Πολιτισμό. 

Από αυτό το 40% των πολιτών που θέτει στόχους για τη νέα χρονιά, η έρευνα δείχνει πως το 80%, αποτυγχάνει στην υλοποίηση των στόχων που έθεσε. 

Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί και απολύτως απογοητευτικό. Στην εξήγηση που μας προσφέρει η έρευνα, στα ευρήματα όπως λέγονται, στις πρώτες θέσεις των αιτίων της αποτυχίας βρίσκονται η υπερβολική αισιοδοξία (τέθηκαν εξ’ αρχής ανέφικτοι στόχοι), το “ξεφούσκωμα” μαζί με το εορταστικό πνεύμα περνά και η όρεξη για νέους στόχους και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο, η αναβλητικότητα με συνέπεια την δυσκολία υιοθέτησης νέων καλών συνηθειών, η απουσία ενός συστήματος ελέγχου – ενεργοποίησης – ανταμοιβής και τέλος το ξεθώριασμα του λόγου που μας ενεργοποίησε αρχικά, η έλλειψη κινήτρου. 

Όλα αυτά εδράζονται επιστημονικά πάνω σε επιστημονικές μελέτες και έρευνες που θεμελιώνονται στην επιστήμη της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας, όπως μας την παρέδωσαν ο Νίτσε, ο Φρόυντ και οι διάδοχοί τους. 

Η κυριαρχία αυτών των επιστημών απώθησε στο αζήτητα του σύγχρονου ανθρώπου την Ορθόδοξη θεώρηση τέτοιων ζητημάτων. 

Εξαπλουστεύοντας την προβληματική του άρθρου, αν υποθέσουμε πως κάθε νέα στοχοποίηση, μας επιβάλλει ένα νέο πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας, ώστε να εργαζόμαστε καθημερινά και με επιμέλεια πάνω στην επίτευξη των στόχων της Νέας Χρονιάς, ας βασιστούμε πάνω στην ησυχαστική Ορθόδοξη παράδοση και όχι, όπως τους χαρακτηρίζει ο κυρ-Φώτης Κόντογλου, σε έναν «… τρελό λύκο λεγόμενο Νίτσε, μια μούμια σαν παλιόγρια λεγόμενη Βολταίρος, κάποιον ζοχαδιακό Φρόυντ…».

Η επίμονή στον προγραμματισμένο τρόπο ζωής για τον όσιο παππού Ιωσήφ τον Ησυχαστή είναι η βάση για την ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας

Ας σκεφτούμε λοιπόν τη ζωή που ζούμε, αν ζούμε με πρόγραμμα και σε αυτό το πρόγραμμα ποιά θέση κατέχει η επικοινωνία μας με τον Θεό, ήτοι η προσευχή.

Χριστός Ετέχθη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.