Επικαιρότητα

Τζέφρι Πάιατ: Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην ατζέντα των ΗΠΑ και ο ρόλος της κ. Προδρόμου Ελισάβετ

εικόνα άρθρου: Τζέφρι Πάιατ: Το μέλλον της Ορθοδοξίας στην ατζέντα των ΗΠΑ και ο ρόλος της κ. Προδρόμου Ελισάβετ

«Η Ελισάβετ ήταν ένας από τους ανθρώπους που το State Department μετέφερε στην Ουάσιγκτον για να με προετοιμάσει να γίνω Πρέσβης» (Τζέφρι Πάιατ)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 4 Μαΐου, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ λίγες ώρες πριν τη λήξη της θητείας του ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, παρευρέθηκε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, στη δεξίωση που παρετέθη προς τιμήν του προγράμματος ανάπτυξης ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με τίτλο «Ηγεσία βασισμένη στην πίστη σε ένα ταραγμένο κόσμο».

Ο Αμερικανός Πρέσβης απηύθυνε χαιρετισμό (1, 2) στους διοργανωτές και συμμετέχοντες του προγράμματος και προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τους στόχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καθώς και τη σημαντική συνεργασία που είχε τα τελευταία έξι χρόνια με τη δημιουργό του προγράμματος (και «ειδική σύμβουλο» του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Ψευδοσύνοδο της Κρήτης), Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου. 

Τέλος, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πόσο σημαντικό ήταν το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας, για την ευρύτερη ατζέντα που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ υποστήριξε το πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας.

Κύρια αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του Αμερικανού Πρέσβη στη δεξίωση του προγράμματος «Ηγεσία βασισμένη στην πίστη σε ένα ταραγμένο κόσμο»

α) Η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας – Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να επικρατήσουν

Ξεκινώντας με ένα πολιτικό σχόλιο, ο Αμερικανός Πρέσβης εξήρε τη στάση που κράτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο ζήτημα της Ουκρανίας και την υποστήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Επιπλέον, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να επικρατήσουν και να διασφαλίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πληρώνει για την ενεργητική του επιθετικότητα:

«Όπως το έθεσε τόσο καλά ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης στην ομιλία του στο κοινοβούλιο πριν από μερικές εβδομάδες για το ζήτημα της Ουκρανίας, η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας». […]

«Λόγω της απρόκλητης, αδικαιολόγητης βίαιης εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στη γείτονά του, είναι πιο σημαντικό από ποτέ όλοι εμείς ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να κάνουμε ότι μπορούμε, για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να επικρατήσουν, να δούμε ότι προστατεύεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν πληρώνει για την ενεργητική του επιθετικότητα»

β) Τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας και το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ατζέντα των ΗΠΑ – Έξι χρόνια συνεργασίας και εκπαίδευσης με την Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου

Ο κ. Πάιατ αποκάλυψε την σπουδαία υποστήριξη που του παρείχε η Δρ. Ελισάβετ Προδρόμου, σημειώνοντας ότι το State Department της ανέθεσε την προετοιμασία του ώστε να γίνει Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. 

Επιπλέον, υπογράμμισε πόσο σημαντικό ήταν το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας, για την ευρύτερη ατζέντα που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και ευχαρίστησε την κ. Προδρόμου για τα έξι χρόνια συνεργασίας και εκπαίδευσης:

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Δρ Προδρόμου για την εισαγωγή και τις παρατηρήσεις της. Μπορεί να μην το θυμάται αυτό: η Ελισάβετ και εγώ γνωριστήκαμε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016 όταν πήγαινα στο «Ambassador School» του State Department. Η Ελισάβετ ήταν ένας από τους ανθρώπους που το State Department μετέφερε (flew down) στην Ουάσιγκτον για να με προετοιμάσει να γίνω Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία και να με διδάξει αυτό που πίστευαν ότι ήταν όλα όσα έπρεπε να ξέρω για την Ελλάδα.

Αλλά θα πω, ότι ήταν η παρουσίαση της Ελισάβετ που έδωσα ιδιαίτερη προσοχή, και όχι μόνο επειδή ήταν εντυπωσιακή, αλλά και επειδή ερχόμουν εκείνη τη στιγμή από τρία χρόνια ως Πρέσβης στην Ουκρανία και κατάλαβα πόσο σημαντικά αυτά τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας ή θρησκευτικής ταυτότητας [και] το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν στην ευρύτερη ατζέντα που επιδιώκουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική. Ευχαριστώ, λοιπόν, Ελισάβετ, για έξι χρόνια συνεργασίας και εκπαίδευσης».

γ) Η Πρεσβεία των ΗΠΑ υποστήριξε το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο κ. Πάιατ αποκάλυψε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ υποστήριξε το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με τίτλο «Faith-Based Leadership in a Turbulent World»:

«Το πρόγραμμα Faith-Based Leadership in a Turbulent World είναι μέρος αυτού του πυλώνα, των ανθρώπων με τους ανθρώπους (people-to-people), της διμερούς μας σχέσης. Αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά από όσο γνωρίζω που η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που εστιάζει ειδικά στην ανάπτυξη ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία».

δ) Ως ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορείτε να επηρεάσετε το μέλλον των κοινοτήτων σας

Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες του ειδικού προγράμματος ηγεσίας «Faith-Based Leadership in a Turbulent World», ο Αμερικανός Πρέσβης ευχήθηκε η εκπαίδευση ηγεσίας που έλαβαν μέσω του προγράμματος, να τους δώσει την ευκαιρία να αναλογιστούν ότι ως ηγέτες μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον των κοινοτήτων τους:

«Είστε όλοι ενωμένοι από ένα κοινό κίνητρο να υπηρετήσετε τους άλλους. Η ιδέα να είστε ένας επιστάτης ηγέτης στην εκκλησία και την κοινότητά σας σας τοποθετεί όλους σε μια σημαντική θέση ευθύνης. Ελπίζω ότι η εκπαίδευση ηγεσίας που λαμβάνετε αυτή την εβδομάδα, θα σας δώσει την ευκαιρία να αναλογιστείτε τις τάσεις και τις προκλήσεις που επηρεάζουν τον κόσμο μας και πώς εσείς ως ηγέτες μπορείτε να επηρεάσετε το μέλλον όλων των κοινοτήτων σας».

Η Εκκλησία της Ελλάδας στα δίχτυα της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής και του ΝΑΤΟ

Σε προηγούμενο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Ιστολόγιο Κατάνυξη είχαν αναδειχθεί τα πρόσωπα καθώς και τα Κέντρα/Ιδρύματα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας που υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ. 

Σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, υπενθυμίζεται ότι από πλευράς Ιεραρχών:

  • O Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ εκπροσωπήθηκε στο πρόγραμμα από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου.
  • O Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος στη δεξίωση που παρέθεσε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, προς τιμήν των διοργανωτών και συμμετεχόντων του προγράμματος, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν συμμετείχε σε αυτό.

Επιπλέον, στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο με τον χαιρετισμό του κ. Τζέφρι Πάιατ στη δεξίωση που παρατέθηκε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών (και που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα), ανάμεσα στα πρόσωπα που πλαισιώνουν τον Αμερικανό Πρέσβη διακρίνεται (χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο εάν και με ποιο τρόπο συμμετείχε στο πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας):

  • Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών.

Ανώτατα εκκλησιαστικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδας ακολουθούν τα κελεύσματα και τις επιταγές της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής. Καθώς η Πρεσβεία των ΗΠΑ και το πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας αναζητούν πρόθυμους ταγούς-εθελοντές, μία ακόμα μελανή σελίδα γράφεται στη σύγχρονη Εκκλησιαστική ιστορία, από «ηγέτες» που ξεχνούν το Θεό και συντάσσονται με τον Καίσαρα και τις γεωστρατηγικές του επιθυμίες.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ και η ανάπτυξη ηγεσίας στην Εκκλησία της Ελλάδος – Ο Τζορτζ Τσούνης επί το έργον
Επέλαση των ΗΠΑ σε τρεις ελληνόφωνες Εκκλησίες μέσω ειδικού προγράμματος ηγεσίας

Σχετικά άρθρα

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ορθόδοξη (;) προσευχή για τους Δημοκρατικούς

Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή Σκέψεις και προσεγγίσεις… εκσυγχρονισμένης οπτικής Την “καθιερωμένη” προσευχή [1] για τις επικείμενες εκλογές απέτεινε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος από το βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών, ευχόμενος για...

Πρωτοφανές και σοκαριστικό πνευματικό ολίσθημα από την Μητρόπολη Ιταλίας

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη. Κι ενώ δεν υπάρχει αγιοκατάταξη από την Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί η Μητρόπολη Ιταλίας τον ενέταξε στο ορθόδοξο εορτολόγιο και τελεί στην μνήμη του Θεία Λειτουργία;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.