Επικαιρότητα

Ο Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος διαφημίζει συνέδριο για την κλιματική αλλαγή

εικόνα άρθρου: Ο Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος διαφημίζει συνέδριο για την κλιματική αλλαγή
Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου

Το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι το οικολογικό αλλά το πνευματικό


Το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργάνωσε Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με τίτλο «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιουνίου 2024 με συμμετέχοντες ειδικούς στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών. Την ανάγκη προώθησης του περιβαλλοντικού αυτού συνεδρίου ένιωσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος (1). 

Ο λόγος του μητροπολίτη 

Το θέμα της οικολογίας και της κλιματικής αλλαγής είναι μείζονος σημασίας για την σημερινή Ιεραρχία. Στον λόγο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως γίνονται αρχικά αναφορές σε κείμενα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου όπου δίνεται έμφαση στην οικολογική καταστροφή που πλήττει τον κόσμο και όμοια της δεν έχει υπάρξει. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως πρωτοπόρος στα θέματα αυτά κατά τις τελευταίες δεκαετίες προσθέτει, αφαιρεί και αποκλίνει από τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Αγίων Πατέρων. Επί παραδείγματι να αναφέρουμε την 1η Σεπτεμβρίου, Αρχή της Ινδίκτου, έναρξη δηλαδή του εκκλησιαστικού έτους, κατά την οποία τιμάται και η «Ἡμέραν προστασίας τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος» (2).

Στη συνέχεια βλέπουμε την τοποθέτηση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως με την οποία επισημαίνει ότι «η καταστροφή τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος ἀρχίζει μέσα στό νοῦ τοῦ ἀνθρώπου καί, κατά συνέπεια, ἀπό ἐκεῖ ὀφείλει νά ξεκινᾶ ἡ θεραπεία».

Έπειτα έρχεται η παραδοχή πως κάθε άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος ανεξάρτητα από την πίστη του: «Δέν ἀπευθυνθήκαμε μόνο στούς Χριστιανούς, ἀλλά σέ κάθε ἄνθρωπο καλῆς θελήσεως, καλῶντας συστράτευση στόν ἀγῶνα γιά τήν διάσωση τῆς ἀκεραιότητος τῆς δημιουργίας».

Παρατηρούμε συνολικά στον λόγο του μητροπολίτη έναν θα λέγαμε πολιτικά ορθό λόγο, η φύση παρουσιάζεται ως μία ανώτερη έννοια δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην σχέση των ανθρώπων μαζί της παρά η σχέση τους με τον Θεό.

Ο πατερικός θεολογικός λόγος 

Ο σεβαστός πρώτ. Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., γράφει επί του θέματος με Πατερικό λόγο: «Άγνωστη γιορτή είναι για εμάς, η ημέρα της Οικολογίας και όχι Ορθόδοξη και όχι ευσεβής εορτή. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η λατρεία της φύσης και της δημιουργίας. Υπάρχουν συναντήσεις των εκπροσώπων των θρησκειών και του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπου προσεύχονται μπροστά στην σφαίρα της γης. Συμπροσευχή γίνεται μπροστά στην σφαίρα της γης. Στην θεά γη προσεύχονται όλοι τους και αυτό υποδηλώνει η σημερινή εορτή, η ημέρα του Περιβάλλοντος. Οι Οικολόγοι ζητούν οι ίδιοι να σώσουν το περιβάλλον. Αυτοί θα σώσουν το περιβάλλον; Αυτοί θα σώσουν τον κόσμο; Αν ο Θεός δεν σώσει τον κόσμο, κανένας δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο. Την ευθύνη για την σωτηρία του κόσμου, δεν την έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Εμείς έχουμε την ευθύνη της σωτηρίας της ψυχής μας. Το να σώσουμε τον κόσμο δεν ανήκει σε εμάς, αυτό είναι στα χέρια του Θεού. Και να θέλαμε εμείς να καταστρέψουμε τον κόσμο, με τις καταστροφές τις φυσικές, δεν θα μπορούσαμε. Θα μας εμπόδιζε ο Θεός. Μόνον ο Θεός είναι εκείνος ο οποίος ή θα καταστρέφει το περιβάλλον για να μας παιδαγωγεί ή είναι εκείνος που διασώζει το περιβάλλον. Η δική μας η αρμοδιότητα είναι να κοιτάξουμε να σώσουμε την ψυχή μας. Κι αν εμείς κοιτάξουμε να σώσουμε την ψυχή μας και κάνουμε τα πνευματικά μας, τότε σώζεται και το φυσικό περιβάλλον. Το γεγονός πως σήμερα το φυσικό περιβάλλον καταστρέφεται, οφείλεται στο ό,τι, εμείς πνευματικά, δεν είμαστε ευσταθείς. Όταν οι άνθρωποι πνευματικά είναι ευσταθείς και ζουν ασκητικά, ζουν λιτά, ζουν σύμφωνα με τις εντολές του Θεού τότε αυτομάτως σώζεται το φυσικό περιβάλλον» (3).

Με απλά, κατανοητά, θεόπνευστα λόγια μας εξηγεί ο π.Θεόδωρος το μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα της ανθρωπότητας το οποίο δεν είναι το οικολογικό, είναι το πνευματικό!

Εμείς λοιπόν, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά που διδαχθήκαμε από τους Αγίους πατέρες μας και όχι από τους “μεταπατερικούς θολολόγους”. Οι Άγιοι μας δόξαζαν τον Δημιουργό κι έτσι βίωναν την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση. Η βασική τους μέριμνα ήταν να παραμείνει η ορθόδοξη πίστη ζωντανή κι αμόλυντη. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Oρθοδοξία και Οικολογία – Πατερικές θέσεις
Η Οικολογία είναι ο δούρειος ίππος του Οικουμενισμού
Μεγάλος “παίκτης” στη σκακιέρα της επικαιρότητας ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως



Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.