του Ιωάννη Πουναρτζόγλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Βλέπουμε πως το σχίσμα που εδραίωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ουκρανία μεθίσταται ως πνευματικός καρκίνος σε ολόκληρη την Ορθοδοξία…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μετά την ίδρυση της Ρωσικής Εξαρχίας στην Αφρική από το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είναι διατεθειμένος να απαντήσει ακόμα και με καθαίρεση του Εξάρχου, Μητροπολίτη Κλίν κ.Λεωνίδα. 

Ας θυμηθούμε πως η ίδρυση της Ρωσικής Εξαρχίας έχει σκοπό τη διακονία των πιστών που αντιδρούν στην κίνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει τους αχειροτόνητους Ουκρανούς. O Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας παλαιότερα είχε δηλώσει ότι «Δεν πρόκειται για καμία εισπήδηση, ούτε και για το ότι θα θέλαμε με κάποιο τρόπο να αποδυναμώσουμε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας».

Ωστόσο, στο σημείο αυτό πρέπει η Ρωσία να προσέξει να μην πέσει στην πλάνη των “συγκοινωνούντων δοχείων” και κηρύξει πως όποιος συνεχίσει να λειτουργείται σε ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, είναι σχισματικός! Επίσης, οι ιερείς της Εκκλησίας της Ρωσίας θα πρέπει να προσέχουν με ποιους συλλειτουργούν, καθώς στην απάντηση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αναφέρουν πως έγινε συλλείτουργο με κανονικώς καθηρημένο κληρικό. 

Δυστυχώς, βλέπουμε πως το σχίσμα που εδραίωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ουκρανία μεθίσταται ως πνευματικός καρκίνος σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Αλεξάνδρειας βρίσκεται σε εξέλιξη και η προοπτική της καθαίρεσης του Εξάρχου κ.Λεωνίδα, ίσως προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Εμείς ευχόμαστε τόσο για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, όσο και για τον Πατριάρχη Μόσχας. Ο μεν να μετανοήσει και να άρει την αναγνώριση του εκκλησιαστικού καρκινώματος της Ουκρανίας, και ο δε να μην πέσει σε πλάνες και κανονικά παραπτώματα, στην προσπάθειά του να οικονομήσει τους πιστούς που αντιδρούν στο Ουκρανικό σχίσμα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η Εξαρχία Αφρικής ως πράξη ανάγκης και όχι ως πρόθεση εισπήδησης,…
– Ρωσική Εξαρχία Αφρικής: Ο Ρώσος αργεί να απαντήσει αλλά απαντά σκληρά και ακαριαία
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πολεμά από λάθος στρατόπεδο