Επικαιρότητα

Ακυρώνοντας τις διαθήκες… των Αγίων

εικόνα άρθρου: Ακυρώνοντας τις διαθήκες… των Αγίων
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή

Παρέμβαση εκκλησίας και κράτους στις διαθήκες που κληροδότησαν οι Άγιοι στις Μονές τους και στον χαρακτήρα των Ιερών Ησυχαστηρίων


Η είδηση:

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγαν, στις 09 Μαΐου του τρέχοντος έτους, 23 Ησυχαστήρια κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ειδικά κατά του νόμου 4555/18, σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα στους εγχώριους μητροπολίτες να παρεμβαίνουν στα οικονομικά των ιερών μονών και, κατ’ επέκταση, στις δωρεές των πιστών, στις οποίες βασίζονται τα οικονομικά των τελευταίων.

Επικύρωση της απόφασης αυτής (που ορίζεται από τον προαναφερθέντα νόμο) από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τα άρθρα 12, 109 του Συντάγματος, όσο και με το Συνοδικό Κανονικό Δίκαιο της πρωτοδεύτερης Συνόδου.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις διαθήκες που άφησαν, μετά την εκδημία τους, οι Άγιοι Νεκτάριος, Παΐσιος και Πορφύριος, με βάση τις οποίες οι μονές που ίδρυσαν -και που δεν θέλησε εκείνο τον καιρό, αλλά και σήμερα, η Εκκλησία της Ελλάδος να τις εντάξει στους κόλπους της- αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και η διαχείριση της περιουσίας τους είναι αποκλειστική υπόθεση των μοναχών των εν λόγω Ησυχαστηρίων.    

Το σχόλιο της Κατάνυξης:

Και να ήταν μόνο αυτό. Εδώ και αρκετό καιρό εμφανίζονται σωρεία περιπτώσεων εμπλοκής του κράτους σε θέματα αμιγώς εκκλησιαστικά, χωρίς να υπάρχει καμία διαμαρτυρία επ’ αυτού από την επίσημη Εκκλησία. Να υπενθυμίσουμε το κλείσιμο των ναών, λόγω έκτακτης ανάγκης, και την επιβολή υγειονομικών μέτρων που αποφασίστηκαν από το κράτος (την ώρα που οι αλλόθρησκοι πιστοί απαλλάσσονταν κατά περίεργο τρόπο από αυτά τα μέτρα), την κοινή ατζέντα σε θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος της νέας τάξης (όπως η κλιματική αλλαγή και η μείωση των πτήσεων προς το Κολυμπάρι, προς συμμόρφωση στην  … οικολογική κρίση), η ανάμειξη θρησκειών και η ενοποίηση πολιτισμικών ταυτοτήτων -που επίσης αποτελεί πολιτικό στοίχημα της χώρας και δεν σκοντάφτει σε καμία διαμαρτυρία από μεριάς της εκκλησίας- καθώς και η χρήση των ιεραρχών από το κράτος, ως μεσάζοντων που θα ανακόψουν την πορεία σε κομματικές ενώσεις -οι οποίες έχουν σημαία τους το τρίπτυχο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια- και τόσα άλλα ανεκδιήγητα γεγονότα που πριν από αρκετά χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητο να συμβούν.

Τώρα φαίνεται ότι ακόμα και οι Άγιοι αγνοούνται, στο όνομα του εκμοντερνισμού της εποχής, μετατρέποντας τελικά την Εκκλησία, όχι σε θεανθρώπινο οργανισμό, όπως δήλωνε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά σε έναν όντως κοσμικό και εξουσιαστικό θεσμό.

Και, δυστυχώς, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τελευταία δε συμφωνούν και πολύ με την εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάζει με τόσο αυστηρό ύφος ο Ιερώνυμος.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
ΠΕΘ: Το μάθημα των Θρησκευτικών στην προεκλογική επικαιρότητα!
Η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και της οργής, από εκείνους που δεν έχουν ούτε Ιερό ούτε Όσιο 

Σχετικά άρθρα

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Η Κυριακή των Αγ. Πατέρων και οι σημερινή εκκλησιαστική κατάσταση [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. “Οἱ πιστοί Χριστιανοί, δέν ἀνεχόμαστε νά βλέπουμε τόν ξεπεσμό τῶν ἐκκλησιαστικῶν ἀρχόντων, στήν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ” (π.Νικόλαος Μανώλης)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.