Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 3 Ιουνίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 3 Ιουνίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Η καταστροφή των Κυδωνιών – Διάσωση του πληθυσμού από τον στόλο – Οι Αλβανοί του Βραχωρίου συζητούν την παράδοση της πόλης – Επανάσταση της Θάσου – Σφαγές στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


3 Ιουνίου

Μέσα στη νύχτα οι πλοίαρχοι ετοίμασαν όσα περισσότερα πλοιάρια και βάρκες μπορούσαν να μπουν στα αβαθή του λιμένα των Κυδωνιών. Με το ξημέρωμα τα ελληνικά αγήματα έκαναν απόβαση. Οι Έλληνες ναύτες πολεμώντας ως σύγχρονοι πεζοναύτες έδιωξαν από την πόλη τους Τούρκους και άρχισαν να επιβιβάζουν τα γυναικόπαιδα στις βάρκες. Οι ακούραστοι κωπηλάτες μετέφεραν τους Αϊβαλιώτες στα πλοία και επέστρεφαν για να παραλάβουν και άλλους. Οι Τούρκοι ανασυντάχθηκαν και επέστρεψαν στην πόλη, ενώ το τουρκικό πυροβολικό χτυπούσε τα ελληνικά αγήματα. Οι Αϊβαλιώτες έκαναν ότι μπορούν για να αμυνθούν. Οχυρώθηκαν σε λίγα τουρκικά σπίτια και έβαλαν φωτιά σε άλλα.

Τα τουρκικά στίφη που ήταν κατασκηνωμένα έξω από την πόλη μπήκαν σε αυτήν και ξεκίνησαν την λεηλασία. Οι άμαχοι κατευθύνονταν προς την παραλία εν μέσω πυροβολισμών, κυνηγητού, σφαγών, και από εκεί με τις βάρκες στα πλοία. Μόνο στον Θεμιστοκλή του Τομπάζη ήταν στρυμωγμένοι 800 πρόσφυγες. Το ένα τρίτο της πόλης, πάνω από 7.000 ψυχές, δεν πρόλαβε να φύγει. Από τους άνδρες δεν σώθηκε κανείς. Όλοι σφάχτηκαν επιτόπου. Οι γυναίκες και τα παιδιά αιχμαλωτίστηκαν. Πρώτα κόρεσαν τις ορέξεις τους οι Τούρκοι στρατιώτες και έπειτα πήραν τον δρόμο για τα σκλαβοπάζαρα της ανατολής, για να γεμίσουν τους οντάδες των φιλήδονων Τούρκων. Τόση ήταν η διάθεση της ελληνικής σάρκας που μια γυναίκα με το παιδί στην αγκάλη πωλούνταν 15 γρόσια. 25 χιλιάδες πρόσφυγες μέσα σε δύο μέρες φτάσαν στα Ψαρά. Οι φιλογενείς και φιλόξενοι Ψαριανοί απάλυναν όσο μπορούσαν τον πόνο των συμπατριωτών τους. Οι γενναίοι πεζοναύτες, Υδραίοι, Σπετσιώτες και Ψαριανοί είχαν 200 νεκρούς. Το αίμα τους το τίμησαν οι Αϊβαλιώτες που σύντομα πήραν τις θέσεις τους στα πληρώματα των πλοίων.

Στο Βραχώρι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 4 χιλιάδες Έλληνες οπλοφόροι αλλά η επιθετική ορμή τους έχει κοπάσει. Μετά από μάχες τριών ημερών τα βόλια σώθηκαν. Ως από μηχανής θεός μια αγγλική φρεγάτα με μολύβι και πολεμοφόδια, που προορίζονταν προς πώληση στους Τούρκους της Πάτρας, πρόσφερε το φορτίο της στους Έλληνες. Ο καπετάνιος της φρεγάτας, ονόματι Χούντερσον, ήρθε και ο ίδιος να πολεμήσει με ένα κανόνι. Ο Νούρκας Σερβάνης φοβήθηκε και ζήτησε να διαπραγματευτεί με τον Βαρνακιώτη. Δέχτηκε την παράδοση της πόλης με αντάλλαγμα αυτός και οι υπόλοιποι Αλβανοί να φύγουν με τα όπλα και τα πράγματά τους. Τους Τούρκους τους εγκατέλειπε στις διαθέσεις των Ελλήνων. Η συμφωνία έκλεισε. Όμως, προ της αναχωρήσεώς του ζήτησε από τους Τούρκους να του παραδώσουν όλα τα αντικείμενα αξίας και τα χρήματά τους. Οι Τούρκοι, αγανακτισμένοι από την προδοσία του ομοπίστου τους, ειδοποίησαν τους Έλληνες, που θεώρησαν την συμφωνία άκυρη. Ο Νούρκας, για να μην διαλυθεί η συμφωνία, ζήτησε να γίνει σωματική έρευνα σε όλους τους Αλβανούς, και σε αυτόν ακόμα, την επομένη ημέρα πριν την αναχώρησή τους. Όμως το βράδυ κρυφά έφυγε αυτός και όλοι οι Αλβανοί.

Μπαίνει στην επανάσταση και η Θάσος. Οι κάτοικοι συνέλαβαν τον αγά και τον οδήγησαν στα μακεδονικά παράλια χωρίς να τον πειράξουν. Τους Τούρκους που αντιστάθηκαν τους πολέμησαν και σκότωσαν πολλούς. Όσοι σώθηκαν πέρασαν απέναντι στην Καβάλα.

Στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι κρέμασαν τους αρχιερείς Τυρνόβου, Αδριανουπόλεως, Δέρκων, Θεσσαλονίκης, Μυριοφύτου, Γάνου και Χώρας και της Μεσημβρίας. Η επανάσταση στην Μακεδονία και την Θράκη ποτίστηκε με το αίμα μαρτύρων επισκόπων.

Στη Σμύρνη, όταν έγινε γνωστή η ανατίναξη του τουρκικού πλοίου στην Ερεσό, ξεκίνησε η μεγάλη σφαγή. Σφαγή καθημερινή, άλλοτε 10 άλλοτε 20 άτομα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα βρουν τον θάνατο 2000 ψυχές.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.