Επικαιρότητα

Φωτιά!!! Η πληγή του λαού και του τόπου και ο αόρατος Μητροπολίτης (αποσπάσματα) (Μέρος Γ’)

εικόνα άρθρου: Φωτιά!!! Η πληγή του λαού και του τόπου και ο αόρατος Μητροπολίτης (αποσπάσματα) (Μέρος Γ’)
της Βασιλικής Οικονόμου

Η “αναδάσωση”, η αποκατάσταση των ζημιών, ας γίνει πρώτα μέσα μας, στις στεγνές και κατάξερες και νεκροζώντανες καρδιές μας, και ύστερα γύρω μας


«εἰ δὲ ὑμεῖς πεποίθατε ἐπὶ λόγοις ψευδέσιν, ὅθεν οὐκ ὠφεληθήσεσθε, καὶ φονεύετε καὶ μοιχᾶσθε καὶ κλέπτετε καὶ ὀμνύετε ἐπ’ ἀδίκῳ καὶ θυμιᾶτε τῇ Βάαλ καὶ ἐπορεύεσθε ὀπίσω θεῶν ἀλλοτρίων, ὧν οὐκ οἴδατε, τοῦ κακῶς εἶναι ὑμῖν καὶ ἤλθετε καὶ ἔστητε ἐνώπιον ἐμοῦ ἐν τῷ οἴκῳ, οὗ ἐπικέκληται τὸ ὄνομά μου ἐπ’ αὐτῷ, καὶ εἴπατε· ἀπεσχήμεθα τοῦ μὴ ποιεῖν πάντα τὰ βδελύγματα ταῦτα, μὴ σπήλαιον λῃστῶν ὁ οἶκός μου, οὗ ἐπικέκληται τὸ ὄνομά μου ἐπ’ αὐτῷ ἐκεῖ, ἐνώπιον ὑμῶν; καὶ ἰδοὺ ἐγὼ ἑώρακα, λέγει Κύριος (…) διὰ τοῦτο τάδε λέγει Κύριος· ἰδοὺ ὀργὴ καὶ θυμός μου χεῖται ἐπὶ τὸν τόπον τοῦτον καὶ ἐπὶ τοὺς ἀνθρώπους καὶ ἐπὶ τὰ κτήνη καὶ ἐπὶ πᾶν ξύλον τοῦ ἀγροῦ αὐτῶν καὶ ἐπὶ τὰ γεννήματα τῆς γῆς, καὶ καυθήσεται καὶ οὐ σβεσθήσεται
Προφήτης Ιερεμίας ζ’ 8-11, 20.

Στις 19-08-23, ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστοχώρος e-evros δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Πυρκαγιές: Σε “πορτοκαλί” συναγερμό σήμερα ο Έβρος» [1], παρουσιάζοντας ένα μακρύ κατάλογο δασικών περιοχών του Έβρου, όπου απαγορευόταν η κυκλοφορία λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Κατά “παράξενη σύμπτωση”, την ίδια μέρα ξέσπασε πυρκαγιά στα ΒΑ του νότιου Έβρου και μέσα στις επόμενες μέρες σχεδόν όλες αυτές οι περιοχές τυλίχτηκαν στις φλόγες. Αλήθεια, ως χώρα που επί δεκαετίες μαστίζεται από πυρκαγιές, έχουμε ποτέ συναντήσει παλαιότερα αυτό το φαινόμενο, του να “προβλέπονται” – και μάλιστα με απαγόρευση κυκλοφορίας! – οι πυρκαγιές σε συγκεκριμένα μέρη ακριβώς λίγο πριν ξεσπάσουν; Αναπάντητο επισήμως το ερώτημα. Και ρητορικό. 

(…)

Δεκαέξι καταστροφικές μέρες μετά, όταν πλέον η φωτιά χόρτασε – προσωρινά τουλάχιστον – και σταμάτησε να καίει, η καμμένη γη μετριέται σε «938.808 στρέμματα, εκ των οποίων τα 443.666 αντιστοιχούν σε δάση» [10]. Ο Έβρος είναι πλέον ένα απέραντο νεκροταφείο δέντρων.

Επίσης, «καταστράφηκαν περί τα ενενήντα χιλιάδες ελαιόδεντρα» (…) ποσοστό που «ξεπερνά το 30% της συνολικής ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή». Χιλιάδες ζώα κτηνοτροφίας κάηκαν – πέραν των άγριων ζώων του δάσους -, ενώ «Κάποιες, λίγες ευτυχώς, κτηνοτροφικές μονάδες επλήγησαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Χρήσιμες εγκαταστάσεις σε μαντριά, μηχανήματα και εργαλεία για την αγροτική εκμετάλλευση παραδόθηκαν στις φλόγες.» Και οι φλόγες αυτές κινούνταν με μανία! «…η φωτιά “έτρεχε” με πενήντα τρία χιλιόμετρα την ώρα. Ήταν σα να έβρεχε φωτιά. Πύρινες μπάλες από άχυρο και χόρτο πετάγονταν σε απόσταση τριακοσίων μέτρων και τα πουρνάρια λαμπάδιαζαν αμέσως και μετά έπαιρναν φωτιά και τα δέντρα…» Και ακόμα ένα παράξενο: «…φλόγες – όπως συνέβη και μέσα στο δάσος – σύρθηκαν μέσα από τις κοινότητες σε διάφορες κατευθύνσεις, αφήνοντας άθικτες κατοικίες, δίπλα σε άλλες που τύλιξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς.» [11]

Και μετά από τη βίαιη νέκρωση τόσων δέντρων, αναμένονται πλημμύρες με την πρώτη νεροποντή, ενώ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου μελισσοκόμων Έβρου που δημοσιεύθηκε στις 21-09-23, πρέπει να χορηγηθούν άμεσα μελισσοτροφές, αλλιώς «σε 15 – 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μέλισσες» και «…η αναγέννηση του οικοσυστήματος της περιοχής που αναμένουμε από την άνοιξη, χωρίς μελίσσια δεν πρόκειται να γίνει για αρκετά χρόνια, αφού υπάρχουν 18.000 – 19.000 κυψέλες που δεν έχουν να τραφούν».[12].

Ο Έβρος χτυπήθηκε βαρύτατα, δάρθηκε, κατάντησε κρανίου τόπος [13]. Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλη την πληγή τους την ανοιχτή που αιμορραγεί, οι ακρίτες της Θράκης μάζεψαν τα κουράγια τους κι απλώσαν τις σφαγμένες καρδιές τους μέχρι την πλημμυρισμένη Θεσσαλία. «Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής μας, όπως απλόχερα προσφέρουν όλες αυτές τις μέρες σ’ αυτούς που πληγήκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, να δώσουν κουράγιο στους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Θεσσαλίας δίνοντας ότι μπορούν από το υστέρημα τους για να στηριχτούν αυτές τις δύσκολες ώρες» αναφέραν στο κοινό τους κάλεσμα ποικίλα Σωματεία εργαζομένων του νομού μας, με σκοπό την αποστολή βοήθειας στην πνιγμένη Θεσσαλία. [14]. Αυτή είναι η γενναιόδωρη καρδιά των Θρακών ακριτών μας. Αυτή είναι η προσφορά τους, τόσο νωρίς, πριν ακόμα φύγει η μυρωδιά του καμένου απ’ τον αέρα, πριν κατακαθίσει η στάχτη, πριν καν στεγνώσουν τα δάκρυα του πόνου. 

Ας δούμε τώρα πού ήταν η καρδιά του Μητροπολίτη Άνθιμου όλες αυτές τις μέρες. Ας επισκεφθούμε την ιστοσελίδα της Μητρόπολης για να δούμε αν ο κ. Άνθιμος έδειξε το πατρικό του ενδιαφέρον στα πυρόπληκτα παιδιά του. Βγήκε άραγε, όλος αγωνία και οδύνη, να πάρει “τα βουνά και τα λαγκάδια”, σαν άλλος π.Αυγουστίνος Καντιώτης, για να επισκεφθεί τους οικισμούς της Μητρόπολής του που επλήγησαν από τις φλόγες και πενθούν τις απώλειές τους; Άφησε το Επισκοπείο και το Ανθίμειο ο κ. Άνθιμος για να μιλήσει στο ποίμνιό του, να το παρηγορήσει, να το ενθαρρύνει, να το στηρίξει εν Χριστώ; Ίδρωσε το αρχιερατικό καλυμμαύχι του καθώς έτρεχε να φτάσει και στην τελευταία καμένη και ματωμένη γωνιά του τόπου του; Σκονίστηκε το αρχιεπισκοπικό ράσο του στη μαυρισμένη γη καθώς άκουγε το θρήνο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων; Λερώθηκαν τα παπούτσια του απ’ τις στάχτες καθώς επισκεπτόταν τα καμένα σπίτια, τις καρβουνιασμένες περιουσίες; Βράχηκε ο μητροπολιτικός πώγωνάς του από τα δάκρυα καθώς ζητούσε γονατιστός το έλεος του Κυρίου για το ποίμνιό του;
Ας απαντήσουν οι αναρτήσεις της Μητρόπολης [15]. (…) Υπενθυμίζουμε ότι οι φωτιές διήρκεσαν από τις 19-8 έως τις 3-9-2023.

– 21/08/2023. “ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ιεραποστολική δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως”. Βλέπουμε ότι τις δύο πρώτες μέρες της φωτιάς καμία δημοσίευση δε γίνεται από τη Μητρόπολη. Και όταν τελικά γίνεται, είναι παντελώς άσχετη.
– 23/08/2023. “Μεθέορτος Εσπερινός στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος.”
– 25/08/2023. “ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η αναγκαστική εκκένωση των δυο Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας.” Η πρώτη σχετική ανακοίνωση, έξι μέρες μετά την αρχή της καταστροφής.
– 25/08/2023. “Υποδοχή ιερού λειψάνου Οσίας Υπομονής στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Αλεξανδρουπόλεως”.
– 26/08/2023. “Εκδημία πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Καράμπαγλη.”
– 27/08/2023. “Εορτή Αγίου Φανουρίου του νεοφανούς.”
– 30/08/2023. “ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ” (τα κεφαλαία από την ιστοσελίδα).
– 30/08/2023. “ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΧΩΡΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ”
– 30/08/2023. “ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Καταβολή επιδόματος τριτέκνων.”
– 30/08/2023. “ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Δεν θα εορτάσει τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης μας”. Σε αυτό το παγερό δελτίο τύπου διαβάζουμε: «Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως ενημερώνει ότι λόγω των καταστροφικών για την περιοχή μας πυρκαγιών ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος δεν θα εορτάσει τα ονομαστήριά του την προσεχή Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. 
Επίσης, ο Μητροπολίτης μας θα παραβρεθεί την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη στην αποχαιρετιστήρια, μετά την παραίτησή του, εορτή του Γέροντός μας μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας παρακαλεί τους συμπολίτες μας να προσεύχονται για τον Ποιμενάρχη τους, ώστε ο Θεός να του χαρίζει υγεία ψυχής και σώματος για να καθοδηγεί πνευματικά το ευσεβές ποίμνιο της Μητροπόλεώς μας.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως».[17]
Αυτό ήταν το βαρύ πένθος και η πατρική αγωνία του κ. Ανθίμου. Άφησε το λαό του τον καπνισμένο μες στις στάχτες, για να πάει να συνεορτάσει με τον συνονόματο και ομόδοξό του, τον οικουμενιστή κ. Άνθιμο (πρώην) Θεσσαλονίκης. 
– “Πρόγραμμα ΡΑΔΙΟ ΕΛΠΙΔΑ από Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023”.
– 09/09/2023. “Θυρανοίξια Παρεκκλησίου Μεταμορφώσεως Σωτήρος Άνθειας.”
– 22/09/2023. “ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΧΩΡΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ”

Κάτι ακούσαμε για διανομή τροφίμων κλπ από τη Μητρόπολη σε ανθρώπους που μάχονταν τις φλόγες. Ο ίδιος ο κ. Άνθιμος δε φαίνεται να κουράστηκε για χάρη του χειμαζόμενου και δοκιμαζόμενου ποιμνίου του. Το πολύ πολύ να εκφώνησε κάποιο κυριακάτικο κήρυγμα ή κάποιο λογύδριο σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή του, για όσους επιμένουν να ακούνε το σταθμό της Μητρόπολης. (…)

Ποια είναι, όμως, τελικά η αληθινή πληγή του Έβρου (και του κάθε τόπου); Είναι τα καμένα δάση και το βιος των ανθρώπων που καταστράφηκε; Ή μήπως όχι;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ή και αποδείξεις περί εμπρησμών, αλλά θα ήταν εθελοτυφλία και ανευθυνότητα να κατηγορήσουμε για τα δεινά μας τους εμπρηστές, όποιοι κι αν ήταν. Εργαλεία της δίκαιης οργής του Κυρίου είναι όλοι τους, το λέει ήδη η Αγία Γραφή, αν κάνει κανείς τον κόπο να την ανοίξει. Αν τούτος ο τόπος  – και ο εκάστοτε τόπος – δεν έτρεφε και δεν ανεχόταν τόση σατανική ασέβεια, τόση αμετανόητη αμαρτωλότητα, θα επέτρεπε ο Κύριος τέτοιο κακό; Οι Εβρίτες έχουν όντως μεγάλη και γενναιόδωρη καρδιά, μόνο που αυτή δε χτυπάει πάντοτε για τον Χριστό, όπως δείξαμε σε προηγούμενα άρθρα μας. Και μόνο η ανοχή σε ένα Μητροπολίτη όπως ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως είναι αρκετή για να εγείρει την οργή του Κυρίου, πόσω μάλλον αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι λοιπές μορφές βαρύτατης αποστασίας και εκκοσμίκευσης. (…)

Κι άραγε όλα αυτά που υφιστάμεθα, εκτός από πληρωμή αμαρτιών – και Κύριος οίδε τι περιμένει εμένα που σας γράφω -, δεν είναι άραγε και μια – έστω αθέλητη – πρόβα για Μαρτύριο; Αν χάσαμε ακούσια περιουσίες, ανθρώπους, την υγεία μας ή ό,τι άλλο και πονούμε και σφαδάζουμε και οργιζόμαστε, άραγε πόσο πρόθυμοι θα ήμασταν να τα χάσουμε όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα, εκούσια και πρόθυμα, για χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού μας, τώρα που ο καιρός του Αντιχρίστου πλησιάζει και μαζί του και ο καιρός του τελικού “ναι” ή “όχι”; Και μήπως η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα λέει πολλά για το τι άλλο έρχεται; Όχι, δεν κάθομαι στην καθέδρα του κριτή· σκέφτομαι μόνο πως, αν συνειδητοποιήσουμε και μετανοήσουμε, ίσως προλάβουμε ν’ αποφύγουμε το μέγιστο κακό, του οποίου όλα αυτά είναι προανάκρουσμα. Γιατί πριν απ’ αυτά ήλθανε άλλα και δεν τα είδαμε στην αληθινή διάστασή τους, τα παραβλέψαμε, όπως εκείνο το χαλάζι σε μέγεθος αυγού πριν λίγα χρόνια ή τις πλημμύρες και τις παλαιότερες φωτιές στον τόπο μας. 

Δεν ξέρουμε πόσο χρόνο έχουμε ακόμα επί γης, δεν ξέρουμε αν η επόμενη πληγή (που ίσως έλθει αύριο!) θα μας κοστίσει την ίδια τη ζωή μας, όταν θα έχουνε πια κλείσει οι πύλες της μετάνοιας και της συγχώρεσής μας από τον Κύριο. Ούτε όμως είναι καιρός για απόγνωση ή αγανάκτηση. Ακόμα και τώρα που σβήσαν οι φωτιές, οι πληγές παραμένουν. Ακόμα κι εμείς που δεν χάσαμε τις περιουσίες μας – αφού δεν έχουμε περιουσίες -, πονούμε όταν κοιτούμε τους μαύρους λόφους που καταπράσινοι κάποτε ξεκούραζαν τα μάτια μας, όταν σκεφτόμαστε την οδύνη και την απελπισία των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας. Αλλά το να επιδιώκουμε να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάστασή μας, σαν να ήταν εκείνη η ιδανική, είναι μάταιο και επικίνδυνο. Αν δεν αλλάξουμε πορεία, αν δεν πορευθούμε στο δρόμο του Θεού, με το σταυροαναστάσιμο Ευαγγέλιό Του, τα ραπίσματα θα επανέρχονται όλο και δριμύτερα, ας το καταλάβουμε επιτέλους, πριν να είναι αργά. Η “αναδάσωση”, η αποκατάσταση των ζημιών, ας γίνει πρώτα μέσα μας, στις στεγνές και κατάξερες και νεκροζώντανες καρδιές μας, και ύστερα γύρω μας. Ας θυμόμαστε το δίκαιο Ιώβ, που τον άφησε ο Κύριος να δοκιμαστεί για να αποδειχθεί στο σατανά (αλλά και σε όλους εμάς!) η πίστη και η αγάπη του προς Αυτόν. Τον Ιώβ που δεν είχε προσκολληθεί στα πάμπολλα υπάρχοντά του, γι’ αυτό και μπορούσε εν ειρήνη να δοξολογεί τον Κύριο κατά και παρά την απώλειά τους. Κι αν οι καρδιές μας αφοσιωθούν στον Κύριο, μπορεί Αυτός, αν θέλει, να μας γεμίσει τόσο πολύ με τις πνευματικές ευλογίες Του, με τη δίψα γι’ Αυτόν, ώστε όλα αυτά τα επίγεια να ωχριούν πλέον μπρος στα ουράνια, όπως ωχριούσαν για όλους τους Αγίους μας, που τα ονόμαζαν σκύβαλα και παρέδιδαν εκούσια και με χαρά τους εαυτούς τους σε πυρ, ύδωρ και σίδηρο για του Χριστού την Πίστη την αγία.

Άραγε πόσοι Ιώβ μείνανε σήμερα; Πόσοι είναι εκείνοι που είναι άψογοι ενώπιον του Θεού και δοκιμάζονται μόνο προς δόξαν Του; Αν, όμως, αποκολληθούμε, αν απαγκιστρωθούμε, αν απελευθερωθούμε κι εμείς από το χώμα και τη στάχτη του κόσμου και του αιώνα τούτου, αν «ἄνω σχῶμεν τὰς καρδίας», μετά ανοίγει ο δρόμος για τους ουρανούς, μετά δε θα’ χουμε τίποτα πια να φοβηθούμε, γιατί θα είναι η αγαπητική ασπίδα του Κυρίου πάνω μας, θα έχουμε Αυτόν παντοδύναμο και ανίκητο σύμμαχό μας. Κι ας καραδοκούν οι όποιοι Φιλισταίοι. Κι ας αλυχτούν οι λύκοι οι βαρείς.

Ο Κύριος μας περιμένει, αλλά δε θα μας περιμένει για πάντα.

Καλή μας μετάνοια, όσο έχουμε καιρό!


  • 1. Πυρκαγιές: Σε “πορτοκαλί” συναγερμό σήμερα ο Έβρος https://www.e-evros.gr (…)
  • 10. Έβρος: Χωρίς ενεργά μέτωπα μετά από 16 ημέρες – Κάηκαν 938.808 στρέμματα https://www.e-evros.gr
  • 11. Σώθηκε ο αρχαίος ελαιώνας της Μάκρης – Kαταστράφηκε το δάσος της Κίρκης https://www.e-evros.gr
  • 12. Πρόεδρος Μελισσοκόμων Έβρου: «Σε 15 – 20 ημέρες δε θα υπάρχουν μέλισσες» https://www.e-evros.gr
  • 13. Aerial view of a burnt forest in Evros, Greece https://youtu.be
  • 14. Αλεξανδρούπολη: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας https://www.e-evros.gr
  • 15. Ιστοσελίδα Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως https://imalexandroupolis.blogspot.com
  • 16. 15/08/2023. Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου https://imalexandroupolis.blogspot.com
  • 17. 30/08/2023. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Δεν θα εορτάσει τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης μας https://imalexandroupolis.blogspot.com

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Φωτιά!!! Το θαύμα: Τιμώντας την Ιεροσύνη και την αγία Πίστη μας (Μέρος Α’)
Φωτιά!!! Ο εγκλεισμός (Μέρος Β’)

Σχετικά άρθρα

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως μιλάει στο Economist  για την ψηφιακή αθανασία

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. «Στην Αγία Γραφή ο Θεός δημιουργεί ένα ρομπότ, έχει μπροστά του έναν τέλειο οργανισμό, το σώμα του ανθρώπου και έρχεται στη συνέχεια ο ίδιος να φυσήσει μέσα του και να του δώσει πνοή ζωής»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.