Ελένη Καμπούρη

Η σπουδαιότητα του ιερού ράσου και οι φαιδρότητες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

εικόνα άρθρου: Η σπουδαιότητα του ιερού ράσου και οι φαιδρότητες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ποιος Άγιος έχει φορέσει φτερά και πούπουλα με σκοπό να κατηχήσει το ποίμνιο του ή να γίνει αρεστός στους αβάπτιστους και στους αιρετικούς;


Ξανά στο προσκήνιο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, αυτή τη φορά όμως έχοντας ενδυθεί φτερά και πούπουλα. 

Δημοσίευμα αναφέρει: “Στις 12 Φεβρουαρίου 2023 απονεμήθηκε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο ο τίτλος του «επίτιμου ηγέτη» της αφρικανικής φυλής Νάντι….Η τελετή περιλάμβανε την απονομή στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας των διακριτικών τα οποία  φορούν οι ηγέτες της φυλής Νάντι…τα ρέγκαλια τους – στεφάνι και σκούφο”. 

Οι εικόνες του δημοσιεύματος είναι αποκαλυπτικές και περιγράφουν πλήρως τις γραφικότητες και τις ακρότητες στις οποίες έχει περιπέσει ο εν λόγω Ιεράρχης. Μας έχει συνηθίσει βέβαια σε οικουμενιστικά δρώμενα αλλά όχι σε καρναβαλικές αμφιέσεις. Αυτό δείχνει ότι έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Η συμμετοχή του σε παγανιστικό πολιτιστικό δρώμενο, φορώντας φτερά και πούπουλα, φανερώνει μία τάση να παγιωθεί ο θρησκευτικός συγκρητισμός και φυσικά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να αμβλυνθεί το ορθόδοξο αισθητήριο. 

Όχι λοιπόν, δεν στρογγυλοποιούνται όλα. Και κυρίως ό,τι έχει να κάνει με την πίστη. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ευτελίζει και να ρεζιλεύει το ράσο που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος. Αν είναι μεμπτό κάτι τέτοιο για έναν ιερέα, πόσο μάλλον για έναν Επίσκοπο και μάλιστα Πατριάρχη! Τι μπορεί να φανερώνει τέτοια ένδυση και πώς να τη χαρακτηρίσουμε; Όσο κι αν η περιοχή της Αφρικής έχει τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα της, δε δικαιολογούνται τέτοιες παραχωρήσεις. 

Ποιος Άγιος έχει φορέσει φτερά και πούπουλα με σκοπό να κατηχήσει το ποίμνιο του ή να γίνει αρεστός στους αβάπτιστους και στους αιρετικούς; 

Οι Άγιοι μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωράμε και αυτούς μιμούμαστε. Είναι οι οδοδείκτες μας. 

Με τη λογική αυτή κι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μπορεί να ντυθεί ινδιάνος ή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας τσολιάς. Γίνονται αυτά; Ανάλογες συμπεριφορές έχει  ο Πάπας. Μα επιτέλους τον Πάπα προσπάθησε να μιμηθεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας; 

Γιατί δε μιμείται τον μακαριστό Ιερομόναχο Κοσμά Γρηγοριάτη, το μεγάλο ιεραπόστολο που μόχθησε μέσα στη ζούγκλα της Αφρικής για να φέρει σε πέρας την αποστολή του, αλλά ποτέ δε ξέφυγε από την “αυθεντική Ορθοδοξία”, τη γνήσια, τη ανόθευτη, “την μοναχική, την αγιορείτικη”, όπως δήλωνε κάθε φορά ο ίδιος. Συχνά τόνιζε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: “Οι μάγοι τους είναι πολύ ισχυροί και έχουν μεγάλη επιρροή, αλλά τελι­κά ο σατανάς και αυτούς τους εξολοθρεύει”. 

Γιατί δε μιμείται όλους εκείνους του Αγίους, τους Μάρτυρες, του Μαθητές και Αποστόλους του Κυρίου μας, που όπως έλεγε κι ο μακαριστός Γέροντάς μας, πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μανώλης: “Ήταν τόση η αγάπη τους για τον φτωχό, αδύναμο, άρρωστο και απελπισμένο, που βοηθούσαν τους πάντες, ακόμα κι αυτούς που τυπικά δεν διέθεταν τα χαρακτηριστικά του χριστιανού. Βοηθούσαν τους πάντες, ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ δεν παρέκκλιναν ούτε στο ελάχιστο από την παρακαταθήκη που τους παρέδωσε ο Χριστός, κρατώντας την Ορθοδοξία ανόθευτη και ισχυρή”.

Το μόνο που ταιριάζει στην ένδυση κάθε ορθόδοξου παπά και Ιεράρχη είναι τα Ιερά του Άμφια. Ούτε κλαδιά, ούτε φτερά, ούτε πούπουλα μιας φυλής ιθαγενών που ασπάζονται τη μαγεία και το μυστικισμό.

Ο  Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, ας είναι καθοδηγητής μας κι όχι ο φύλαρχος της φυλής Νάντι. Γράφει ο Άγιος: “ Ἐπί καί τά ἱερά ἄμφια χάριν ἔχουσι θείαν, καί σημασίαν πνευματικήν ἕκαστον τούτων ἔχει τινά, καί δι’ ευλογίας ἀρχιερατικῆς ἕκαστον τούτων δίδοται’’. Έτσι λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι “Τα Ιερά Άμφια των Κληρικών, περιέχουν έναν βαθύτερο συμβολισμό, είναι γεμάτα ιερότητα, ευλογία, χάρη και κηρύττουν σιωπηλά μια ολόκληρη πρακτική θεολογία”. 

Συμπερασματικά, κανείς δεν έχει δικαίωμα που φορεί το τιμημένο ράσο και τα Ιερά Άμφια να τα μεταλλάσσει με τέτοιου είδους σύμβολα. Μόνο χλευασμός και ιεροσυλία μπορεί να θεωρηθεί. Αντίθετα οφείλει να τα τιμά και να αισθάνεται την ιερότητά τους.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 9ον – Τελευταίον)
Μεγαλύτερη βλασφημία από Αρχιερέα δεν ακούστηκε ποτέ! Περισσότερο Κόπτης και υιός της Πανθρησκείας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Σχετικά άρθρα

Η μανία των Φαναριωτών εναντίον του Αγίου Φωτίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Δήθεν τον τιμούν και προσκαλούν για συμπροσευχές τους πιο γνήσιους εκφραστές του οικουμενισμού στην εποχή μας Η είδηση Στο ναΰδριο της Σχολής (σσ. Θεολογικής Σχολής της...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.