Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 17 έως 22 Μαρτίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 17 έως 22 Μαρτίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Σύσκεψη των Μανιατών στην Τσίμοβα, είσοδος Ηλία Μαυρομιχάλη στην Καλαμάτα, απελευθέρωση των Καλαβρύτων, πρώτες εκτελέσεις φαναριωτών, ο Υψηλάντης στο Βουκουρέστι…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


17 Μαρτίου

Σε σύσκεψη στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, οι Μανιάτες οπλαρχηγοί με τον Κολοκοτρώνη αποφάσισαν την συμμετοχή της Μάνης στην Επανάσταση . Η πρώτη σημαία του αγώνα με λευκό πανί, γαλάζιο σταυρό στη μέση και την φράση “Νίκη ή Θάνατος” στο πάνω μέρος και “ταν ή επί τας” στο κάτω, υψώθηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού στον ουρανό της Μάνης. Ο Πετρόμπεης, που χωρίς αυτόν επανάσταση στο Μοριά δεν γίνεται, θυσίασε τον γιο του Αναστάση που είναι στα χέρια των Τούρκων στην Τριπολιτσά.

Ο ρώσος πρόξενος αποχώρησε από το Βουκουρέστι, αφού πρώτα διακήρυξε ότι ο Τσάρος αποδοκιμάζει τα κινήματα που έχουν εκραγεί.

Ο μέγας Βεζύρης με την ανάληψη των καθηκόντων του θέλησε να δώσει δείγματα του σπάνιου ευαισθησίας του. Θανάτωσε τον Νικόλαο Σκαναβή, τον Μιχαλάκα, τον λογοθέτη Θεοδωράκη Ρίζο, τον Αλέκο Φωτεινό και άλλα επιφανή πρόσωπα της φαναριώτικης κοινωνίας. Και για να μην δραπετεύσει κανένας ρωμιός από την Πόλη, έδωσε εντολή στους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών να μην δέχονται στα πλοία των χωρών τους Τούρκους υπηκόους.

18 Μαρτίου

Ο Υψηλάντης έφτασε στο Μεντζίλι. Κατά την πορεία τους όμως δεν φρόντισε να εγκαταστήσει φρουρές σε στρατηγικά σημεία, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι της Βράιλας να βγουν από το κάστρο και να του αποκόψουν τις γραμμές επικοινωνίας με την Μολδαβία. Αλλά και η κατάσταση στο στρατό του δεν είναι καλή. Οι άτακτοι που αποτελούν την πλειοψηφία του στρατού είναι απείθαρχοι. Ο στρατηγός και γαμπρός του Υψηλάντη, Κατακουζηνός, παραιτήθηκε από την προσπάθεια να επιβληθεί στους ατάκτους.

Οι πρόκριτοι της Καλαμάτας διέδωσαν την ψευδή πληροφορία ότι επίκειται επιδρομή ληστών στην πόλη. Ο διοικητής της Καλαμάτας Αρναούτογλου τρομαγμένος ζήτησε προστασία από τον Πετρόμπεη, που έστειλε τον γιό του Ηλία Μαυρομιχάλη με 150 οπλοφόρους.

19 Μαρτίου

Η κατάσταση στο Ιάσιο παραμένει υπό τον έλεγχο των Φιλικών και συνεχώς έρχονται νέοι εθελοντές. Ο τόπος έχει γεμίσει από ομογενείς από όλη την Ευρώπη και την Ρωσία που θέλουν να πολεμήσουν για την ελευθερία. Λίγοι λίγοι προωθούνται προς νότο, για να ενωθούν με το κυρίως εκστρατευτικό σώμα.

Στην Πάτρα όλοι οι προξενικοί υπάλληλοι μαζεύονται στα προξενεία τους.

20 Μαρτίου

Πολλές ελληνικές οικογένειες της Πάτρας αναζητούν άσυλο στα ευρωπαϊκά προξενεία.

Οι αδελφοί Κολιόπουλοι (Γεώργιος και Δημήτριος Πλαπούτας) σήκωσαν τη σημαία της επανάστασης στη Λιοδώρα της Καρύταινας.

21 Μαρτίου

Στην Αγία Λαύρα ο Βασίλης και ο Νικόλαος Πετιμετζαίοι, ο Σωτήρης Θεοχαρόπουλος, ο Σολιώτης και ο Ι. Παπαδόπουλος αποφάσισαν να χτυπήσουν τα Καλάβρυτα, όπου έχει έδρα ο βοεβόδας της περιοχής, ο Αρναούτογλου, συγγενής του Αρναούτογλου της Καλαμάτας. Κίνησαν για τα Καλάβρυτα με 500 παλικάρια και μπαϊράκι την χρυσοκέντητη εικόνα της Παναγίας, που καλύπτει στην Ωραία Πύλη του Καθολικού της Μονής.

22 Μαρτίου

Μετά από μικρή συμπλοκή με τους Τούρκους οι Έλληνες μπήκαν στα Καλάβρυτα. Τα Καλάβρυτα είναι ελεύθερα.

ΟΙ Δεληγιανναίοι, άλλο μεγάλο τζάκι της Αρκαδίας και από τα μεγαλύτερα του Μοριά, έφτασαν με 800 άνδρες στο χωριό Μπέτσι της Καρύταινας.

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης μπήκε στην Καλαμάτα και προσποιήθηκε ότι θέτει τον εαυτό του και τους άνδρες του για την φύλαξη του αγά. Μάλιστα του υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει από τον πατέρα του, Πετρόμπεη, να του στείλει και επιπλέον ενισχύσεις. Θολωμένος ο Αρναούτογλου, που ακόμα δεν είχε καταλάβει την παγίδα που του έστησαν, δέχτηκε. Ο Πετρόμπεης δεν θα τον δυσαρεστήσει. 2000 Μανιάτες από τις Κιτριές, όπου είναι συγκεντρωμένοι, κατηφορίζουν γεμάτοι ενθουσιασμό προς την Καλαμάτα.

Η Επανάσταση στο Μοριά έχει πια αρχίσει. Οι τούρκοι χωρικοί αποσύρονται στα κάστρα, τις περισσότερες φορές ειρηνικά και με συγκινητικό χωρισμό από τους Έλληνες συντοπίτες τους. Τριπολιτσά, Πάτρα, Γλαρέντζα, Κόρινθος, Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Νεόκαστρο, Μεθώνη και Κορώνη σιγά σιγά γεμίζουν με Τούρκους της υπαίθρου.

Ο Γιωργάκης Ολύμπιος μπήκε στο Βουκουρέστι ως αντιπρόσωπος του Υψηλάντη και τράβηξε κατευθείαν για την μητρόπολη, την έδρα της Κυβέρνησης. Ο Βλαδιμηρέσκου ξεκαθάρισε τη θέση του στους Φιλικούς ότι, αν δεν υπάρχει μια μεγάλη δύναμη, δεν είναι διατεθειμένος να χύσει το αίμα των βλάχων για την ελευθερία της Ελλάδας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.