Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 17 Ιουνίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 17 Ιουνίου 1821
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Ηρωική άμυνα των Ελλήνων στο Σκουλένι – Αθανάσιος Καρπενησιώτης – Επιστροφή Νικηταρά στον Ισθμό – Νίκες των Κρητικών έξω από τα Χανιά και το Ρέθυμνο

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

17 Ιουνίου

Μάχη Σκουλενίου

Ο Σελίχ πασάς της Βάρνας έφτασε με 2000 πεζούς, 4000 ιππείς και 6 κανόνια στο Σκουλένι. Απέναντί του είχε 420 Έλληνες, από τους οποίου οι περισσότεροι παιδιά 15 έως 18 ετών, αποφασισμένους να τιμήσουν τις σημαίες, τα όπλα και τον ηρωικό αρχηγό τους Υψηλάντη και να ξεπλύνουν την ντροπή στην οποία τους καταδίκασαν οι καντιποτένιοι αρχηγοί τους, Καντακουζηνός, Πεντεδέκας και το συνάφι τους. Επικεφαλής των Ελλήνων είναι ο ήρωας της μάχης του Γαλατσίου (1η Μαΐου 1821), Αθανάσιος Καρπενησιώτης. Οι Τούρκοι έκαναν τέσσερις εφόδους με το πεζικό αλλά αποκρούστηκαν όλες. Το ελληνικό πυροβολικό έκανε θραύση. Από την απέναντι όχθη του Προύθου οι Ρώσοι που παρακολουθούσαν ζητωκραύγαζαν ενθουσιασμένοι από τις επιτυχίες και τον ηρωισμό των Ελλήνων. Ο Κεχαγιάμπεης έστειλε το ιππικό.

Ένα τείχος από 4000 ιππείς επέλασε κατά των Ελλήνων μαχητών. Όλοι έμειναν στη θέση τους. Επί 8 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις των Τούρκων και ενεργούσαν αντεπιθέσεις, αψηφώντας τον θάνατο. Από τους αρχηγούς που εφορμούσαν επικεφαλής των ανδρών τους πρώτοι έπεσαν ο Κόντος, ο Ιντσές, ο Σταύρακας, ο Δαγγλιόστρος, ο Σοφιανός, ο Μιγκλέρης. Οι γραμμές αραίωσαν. Ο μόνος που έμεινε όρθιος, αν και καταπληγωμένος, ήταν ο αρχηγός, ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης. Όταν έριξε και το τελευταίο βόλι του, ξιφούλκησε, όρμησε εναντίον των Τούρκων με το φοβερό σπαθί του και πρόλαβε να σφάξει δύο πριν πέσει νεκρός. Όλοι οι ηρωικοί πρόμαχοι του Σκουλενίου ήταν νεκροί πλην ελαχίστων που έπεσαν στον αφρισμένο Προύθο και σώθηκαν εκ θαύματος. Κάθε αντίσταση πλέον στην Μολδαβία έσβησε. Ο μόνος που έμεινε ήταν ο Γεωργάκης Ολύμπιος που πήγε να συναντήσει τον αδελφικό του φίλο, Γεώργιος Φαρμάκη.

Μακεδονία

Η επαναστατική φλόγα από την Χαλκιδική μεταδίδεται στην απέναντι ακτή του Θερμαϊκού, στον Κολινδρό, την Κατερίνη και την Νάουσα. Στην Χαλκιδική και τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης οι χριστιανοί φεύγουν για να γλιτώσουν τον εξανδραποδισμό. Καραβάνια σκλαβωμένων γυναικών και παιδιών πωλούνται στην Θεσσαλονίκη, πέντε τάλιρα το ένα. Οι έμποροι αγοράζουν τις νεαρές Ελληνίδες και τις πωλούν στη Σμύρνη, απ’ όπου στέλνονται στα χαρέμια μπέηδων και αγάδων στην Βεγγάζη. Ο θάνατος δεν είναι πάντα το χειρότερο κακό…

Στερεά

Μετά την αποτυχία να εμποδίσουν την κατάληψη της Λειβαδιάς, η παρουσία των Πελοποννησίων στο στρατόπεδο του Ανδρούτσου δεν έχει νόημα. Πρέπει να φύγουν για να ενισχύσουν τα στενά της Μεγαρίδας, όπου θα περάσουν οι δύο πασάδες για να καταστείλουν την επανάσταση στο Μοριά. Ο Ανδρούτσος οδήγησε με ασφάλεια τον Νικηταρά, τον Ηλία Μαυρομιχάλη και του άλλους Μοραΐτες, που είχαν καταφύγει στη Μονή του Οσίου Λουκά, στο Κριεκούκι και επέστρεψε στο στενό του Ζεμενού στην Αράχωβα.

Κρήτη

Οι Τούρκοι των Χανίων βγήκαν από το κάστρο και κινήθηκαν εναντίον των Σφακιών. Ο Αναγνώστης Πρωτοπαπαδάκης τους χτύπησε στο Μπρόσνερο και έπειτα στις Καλύβες. Εκεί ο πόλεμος πιάστηκε γερός και την κρίσιμη ώρα έφτασαν ο Σήφακας, ο Δασκαλάκης και ο ορμητικότατος παπα Γιάννης Σκορδίλης και χτύπησαν τους Τούρκους στα νώτα και τους έτρεψαν σε φυγή. Ο Βασίλειος Χάλης και ο Ανδρέας Φασουλής κατέλαβαν το Καστέλλι της Αγίας Κυριακής, κοντά στα Χανιά. Οι Τούρκοι των Μουρνιών τους επιτέθηκαν στα Κεραμειά, αλλά ηττήθηκαν. Με τις πρώτες τους νίκες οι Έλληνες αποκτούν θάρρος και όπλα, τα όπλα των εχθρών τους.

Οι Τούρκοι του Ρεθύμνου όρμησαν προς τον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Ρούστικα με σκοπό να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους Έλληνες και να εκστρατεύσουν και αυτοί εναντίον των Σφακίων. Οι Καλλικρατιανοί, οι Ασφενδωνίτες και οι Ρεθύμνιοι τους σταμάτησαν στη θέση Ζουρίδι και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην πόλη. Ενώ όμως τους καταδίωκαν, δέχθηκαν επίθεση από τους Αμπαδιώτες Τούρκους με αρχηγό τον περίφημο Κουντουροσμαήλη. Έγινε μάχη φοβερή. Οι Αμπαδιώτες νόμιζαν ότι με την ορμή τους θα διαλύσουν τους Έλληνες, οι οποίοι όμως τους ξεπέρασαν σε πολεμικό μένος. Ο θάνατος του Κουντουροσμαήλη έκοψε την φόρα των Αμπαδιωτών που γρήγορα τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 23 νεκρούς, πολλά όπλα και πολεμοφόδια, τόσο απαραίτητα αυτές τις πρώτες μέρες του αγώνα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση
– Επόμενη ανάρτηση
Επιστροφή στο Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.