Επικαιρότητα

Και το Πατριαρχείο Ρουμανίας στο “κόλπο” εναντίον της Μακεδονίας

εικόνα άρθρου: Και το Πατριαρχείο Ρουμανίας στο “κόλπο” εναντίον της Μακεδονίας
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Σε ποιον απευθύνεται η ρητή εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη χρήση του όρου “Μακεδονική” ή παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις αρχές του μηνός Φεβρουαρίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Ρουμανίας προχώρησε στην αναγνώριση του “Αυτοκεφάλου”, που χορηγήθηκε στην “Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας” από το Πατριαρχείο Σερβίας.

Με μια τέτοια κίνηση παύει η ουδετερότητα που είχε τηρήσει η Εκκλησία της Ρουμανίας στο θέμα αυτό, ενώ παράλληλα αμφισβητεί ευθέως τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως το μόνο αρμόδιο εκκλησιαστικό όργανο για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας, ενισχύοντας έτσι τις κινήσεις της Ρωσικής Εκκλησίας (όπως έκανε και το Πατριαρχείο Σερβίας).

Εκ των υστέρων, βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι η κανονική αρχή που μπορεί να παραχωρήσει αυτοκεφαλία σε μια άλλη Εκκλησία μέσω συνοδικού τόμου, που υπογράφεται από τον Παναγιώτατο οικουμενικό Πατριάρχη μαζί με όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου». Και ότι, τελικά, αναμένει τη μία πανορθόδοξη συναίνεση για τις διοικητικές ρυθμίσεις…

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι “εγκρίνει την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας που παραχωρήθηκε στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με το όνομα “Αρχιεπισκοπή Οχρίδος και Βόρειας Μακεδονίας” με έδρα τα Σκόπια από το Πατριαρχείο Σερβίας με το Συνοδικό Τόμο που εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου 2022. Ο Προκαθήμενός της θα μνημονεύεται με τον τίτλο “Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Στέφανος Οχρίδος, Σκοπίων και Βόρειας Μακεδονίας””.

Εν ολίγοις, το ποιος κάνει κουμάντο ήθελε να διευκρινίσει. Για την ονομασία δεν έγινε καμία διευκρίνιση…

Για την Πατρίδα μας, το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Θυμίζουμε τη δέσμευση του κ. Βαρθολομαίου για την ονομασία της “Εκκλησίας των Σκοπίων”, όπως διατυπώνεται στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον περασμένο Μάιο, με την οποία δεχόταν σε ευχαριστιακή κοινωνία “την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας αυτής υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο”, ανέφερε ρητά ότι αποκλείει τον όρο “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία” και αναγνωρίζει το όνομα της Εκκλησίας ως “Αχρίδος”.

Όμως, από τότε μέχρι σήμερα -σε λιγότερο από ένα χρόνο- όλες οι Εκκλησίες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της “Εκκλησίας των Σκοπίων” (εκτός από τη Βουλγαρία που αναμένει πανορθόδοξη απόφαση για το θέμα της ονομασίας), όταν αναφέρονται σε αυτή, δεν παραλείπουν να χρησιμοποιούν ονομασίες που περιλαμβάνουν το όνομα “Μακεδονία” ή “Μακεδονική”. Και απορούμε, σε ποιόν απευθύνεται η ρητή εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι αποκλείει τον όρο “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”; 

Ως Κατάνυξη, βλέποντας αυτή την εξέλιξη, ουσιαστικά την εδραίωση του ονόματος Μακεδονική Εκκλησία ή Εκκλησία της Μακεδονίας, εκφράζουμε και πάλι την ανησυχία μας:

Αυτή την κινητικότητα δεν είναι δυνατόν να μην τη βλέπουν οι δικοί μας εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες, ειδικά οι Μακεδόνες! Βλέπουμε ότι και οι αδελφοί μας οι Σέρβοι αλλά και οι Σκοπιανοί γείτονες επιμένουν να αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία τον όρο “μακεδονική εκκλησία”, σε αντίθεση με τα όσα συμφώνησε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γνωρίζοντας τις μακροχρόνιες προσπάθειες των γειτόνων να παραχαράξουν την Ιστορία, γνωρίζοντας ότι η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων χρησιμοποιείται από το κράτος για τους σκοπούς αυτούς, απαιτούμε μια ουσιαστική διασφάλιση για την αποκήρυξη οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής πολιτικής από πλευράς Σκοπίων. Μητέρα Ελλάδα, Μητέρα Εκκλησία, ακούστε τη φωνή μας: Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ψευτοπατριώτες, ψευτομακεδονομάχοι και ψευδεπισκόποι
Πατριάρχης Σερβίας: “Φτάσαμε στο σπίτι των αδελφών μας στην Μακεδονία”
Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Δούρειος Ίππος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων
Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες

Σχετικά άρθρα

Μια εγκύκλιος για τις βαπτίσεις από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης και πολλά ερωτηματικά!

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Εγκύκλιος της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με ημερομηνία 9/2/2024 που ρυθμίζει τη διαδικασία βάσει της οποίας θα τελούνται πλέον οι βαπτίσεις, προκάλεσε ανάποδη δημοσιότητα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.