Επικαιρότητα

Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!

εικόνα άρθρου: Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει για τους χώρους λατρείας …

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μίας πρωτοφανούς, αντιορθόδοξης και αντιπατερικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Διοικούσας Εκκλησίας, η οποία σε συνεργασία με την άθεη Κυβέρνηση και επιδεικνύοντας διπλωματικές ενέργειες με έντονο άρωμα πολιτικής, έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει χωρίς κανένα αίσθημα ντροπής και ποιμαντικής ευθύνης με μία εωσφορική Εγκύκλιο (1 Απριλίου), τον αποκλεισμό των χριστιανών κατά την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα από τις Ιερές Ακολουθίες, τη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία καθώς και την ιερουργία «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν»

Στη συνέχεια αυτού του σχολιασμού, παρουσιάζουμε μερικές από τις ενέργειες που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα από τη Διοικούσα Εκκλησία και την Κυβέρνηση, οι οποίες είχαν ως τελικό αποτέλεσμα το αποκλεισμό των πιστών τους Ιερούς Ναούς την πιο κατανυκτική και ιερή περίοδο της Ορθοδοξίας. 

1. Στις 15 Μαρτίου, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του είχε ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.

2. Στις 16 Μαρτίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατέληξε στην ντροπιαστική και εωσφορική απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά των Ι. Ναών και την απαγόρευση της Λατρείας (εκτός από τη «λιτή» Θεία Λειτουργία των Κυριακών και του Ευαγγελισμού, διάρκειας μίας ώρας). Και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν ήδη ενήμερος για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για κλείσιμο των Ναών και την τέλεση μόνο ατομικής λατρείας, η ΔΙΣ ανακοίνωσε ότι υιοθετεί όλα τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ότι το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Διαβάζουμε σχετικά στο Δελτίο Τύπου:
«6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Επίσης, αντί η ΔΙΣ να διατρανώσει την αντίθεσή της στα αντίχριστα σχέδια και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για κλείσιμο των Ιερών Ναών, στο Δελτίο Τύπου δήλωσε ότι εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν τη λήψη επιπλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει για να εξετάσει το θέμα:
«8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα»

3. Η εωσφορική απόφαση της ΔΙΣ για κλείσιμο ουσιαστικά των Ιερών Ναών έδωσε την ευκαιρία και άνοιξε διάπλατα το δρόμο στην Κυβέρνηση, ώστε την ίδια ημέρα (16 Μαρτίου) να απαγορεύσει ανενόχλητη και χωρίς καμία διαμαρτυρία την τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας ως τις 30 Μαρτίου (πρώτη φάση απαγόρευσης). 

4. Τρεις μέρες αργότερα (19 Μαρτίου) και ενώ είχε αρχίσει η απαγόρευση των ιεροπραξιών σε όλη την ελληνική επικράτεια ύστερα από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Εκκλησία της Ελλάδος απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, με την οποία ζητούσε να επιτραπεί η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών από ένα και μόνο λειτουργό εις τους Ιερούς Ναούς, άνευ συμμετοχής πιστών και η οποία θα συντελούσε εις τη «διατήρηση της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας»:
«2) Νά ἐπιτραπῇ ἡ τέλεσις τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν καί Θείων Λειτουργιῶν ἀπό ἕναν καί μόνον λειτουργόν εἰς τούς Ἱερούς Ναούς, ἄνευ συμμετοχῆς πιστῶν. Τοῦτο θά διευκολύνῃ τά μέγιστα τήν ἁγιαστικήν ἀποστολήν τῆς ποιμαινούσης Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία ὀφείλει νά δέεται καί νά προσεύχεται ὑπέρ ὑγείας τοῦ λογικοῦ Αὐτῆς ποιμνίου, ἀλλά θά συντελέσῃ καθοριστικά καί εἰς τήν διατήρησιν τῆς ψυχραιμίας τῶν λαϊκῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας, διότι ἡ αἴσθησις ὅτι ἡ Ἐκκλησία λειτουργεῖ, ἔστω καί δίχως τήν ἰδικήν των σωματικήν παρουσίαν, ἀποτελεῖ πηγήν πνευματικῆς δυνάμεως καί αἰσιοδοξίας».

Στην ίδια επιστολή (και ενώ ήδη είχε προηγηθεί από την Κυβέρνηση η απαγόρευση Ιερών Ακολουθιών καθώς και η υποδοχή προσκυνητών στις Ιερές Μονές), η Εκκλησία της Ελλάδος παρακάλεσε την υπουργό Παιδείας ώστε στις Ιερές Μονές να προβλεφθεί η τέλεση Ιερών Ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από σωρεία διαμαρτυριών που δέχτηκε από τις Ιερές Μονές:
«1) […] παρακαλοῦμεν ὅπως προβλεφθῇ ἡ δυνατότης ἀπροσκόπτου τελέσεως τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν εἰς τάς Ἱεράς Μονάς κεκλεισμένων τῶν θυρῶν, ὅταν μάλιστα τά μέλη τῶν Ἀδελφοτήτων ἀκολουθοῦν κοινοβιακήν ζωήν εντός τοῦ αὐτοῦ μοναστηριακοῦ συγκροτήματος.
Ἔχουμε δεχθεῖ σωρείαν διαμαρτυριῶν τῶν Ἱερῶν Μονῶν, αἱ ὁποῖαι ἔχουν μέν παύσει τήν ὑποδοχήν προσκυνητῶν, ἀλλά ἀδυνατοῦν νά ἀντιληφθοῦν τόν λόγον τῆς ἀπαγορεύσεως τοῦ προγράμματος Λειτουργιῶν καί Ἀκολουθιῶν διά τάς ἀνάγκας τῶν ἱερῶν αὐτῶν Ἀδελφοτήτων». 

Τέλος, στην επιστολή ζητήθηκε να γίνει ειδική πρόβλεψη τελέσεως Θείων Λειτουργιών, άνευ παρουσίας πιστών, στους Ιερούς Ναούς των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

5. Στις 29 Μαρτίου, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, η οποία ανακοίνωνε την παράταση των απαγορεύσεων στην τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών ως τις 11 Απριλίου (δεύτερη φάση απαγόρευσης). Όμως η Κυβέρνηση εφάρμοσε μία τελείως διαφορετική και εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική ως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες παρέμεναν ανοιχτές. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου, ανέφερε ως μέτρα προστασίας των πολιτών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται: α) Την αναλογία του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. β) την ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους και γ) του μη σχηματισμού ουράς άνω των πέντε (5) ατόμων:
«Άρθρο τέταρτο 1. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται δια της παρούσας, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των πέντε (5) ατόμων». 

6. Στις 30 Μαρτίου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ ανέφερε ότι θα εκδοθεί νέα απόφαση που θα αφορά τη Μεγάλη Εβδομάδα και δήλωσε χαρακτηριστικά:

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα απόσπασμα από σχετικό βίντεο από ΕΡΤ Α.Ε.

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην ΕΡΤ | 30/03/2020 | ΕΡΤ 

Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.

[6:57] Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: – Προσέξατε ότι η απόφαση που εκδόθηκε χθες, έχει ημερομηνία μέχρι 11 Απριλίου. Θα εκδοθεί νέα που θα αφορά και στη Μεγάλη Εβδομάδα και έχουμε ακούσει το αίτημα για Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή για Λειτουργίες στις οποίες δεν θα επιτρέπονται πιστοί, λαϊκοί. Θα μπορεί να υπάρχει μόνο ένας κληρικός και ένας ψάλτης ίσως. Το έχουμε καταγράψει, θα εξεταστεί εκ νέου πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα για το κατά πόσο οι συνθήκες θα μας το επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών για την Μεγάλη Εβδομάδα. Υπάρχει πρόθεση πάντως αυτό το αίτημα να εισακουσθεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τονίζω, με μόνη παρουσία του ιερέως και του ψάλτη, του απαραίτητου δυναμικού εκείνου που […] τη Λειτουργία.

Δημοσιογράφος: – Από τι θα μπορεί να γίνει αυτό σε ανοιχτό χώρο με περιορισμένη παρουσία πιστών;

Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: – Όχι.

7. Τέλος, την 1η Απριλίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνήλθε ξανά και συζήτησε εκτενώς επί της παρατάσεως ισχύος της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας έως την 11η Απριλίου 2020. Όμως σε αυτή τη συνέλευση, ανακοινώθηκαν αντιπατερικές και βλάσφημες αποφάσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Πατερική Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Παραθέτουμε μερικές από τις απαράδεκτες αποφάσεις που έλαβε η ΔΙΣ και που δημοσιεύθηκαν στην σχετική Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου:

α) Η ΔΙΣ αποφάσισε για την Μεγάλη Εβδομάδα, την αποχή από τις Ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία και την Θεία Κοινωνία. Αυτή η απόφαση όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Πατερική Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο διωγμών των χριστιανών:
«Την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία».

β) Αποφασίστηκε η ιερουργία «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν», η οποία όμως προσβάλλει βάναυσα την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και την Πατερική Παράδοση, εν μέσω μάλιστα της πιο κατανυκτικής περιόδου της χριστιανοσύνης:
«Ἐπί πλέον, παρακαλεῖ ὑμᾶς ὅπως προτρέψητε ἅπαντας τούς ὑφ᾿ ὑμᾶς Κληρικούς νά παραμένουν πιστοί εἰς τό καθῆκον αὐτῶν, εὑρισκόμενοι καθημερινῶς εἰς τούς Ἱερούς Ναούς καί τούς λοιπούς χώρους τῆς διακονίας των (πλήν ἐκείνων τῶν Ἱερέων, οἱ ὁποῖοι ἀνήκουν εἰς τάς λεγομένας ὑγειονομικῶς εὐπαθεῖς ὁμάδας) καί νά ἱερουργοῦν, ἔστω πρός καιρόν, «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν»».

γ) Η ΔΙΣ χαρακτήρισε τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως περί λειτουργίας «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν» των Ι. Ναών και των Ι. Μονών κατά την Εβδομάδα των Παθών και την Εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου ως «πηγήν ὕδατος ζῶντος»:
«4) Εὐχαρίστως ἐπληροφορήθη τήν δήλωσιν τῆς Ἀξιοτίμου Ὑπουργοῦ Παιδείας καί Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, τῆς 30ῆς Μαρτίου 2020, εἰς τά Μέσα Γενικῆς Ἐνημερώσεως. Ἡ ἐν λόγῳ δήλωσις περί λειτουργίας τῶν Ἱερῶν Ναῶν καί τῶν Ἱερῶν Μονῶν μας, ἔστω καί «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν», κατά τήν Ἑβδομάδα τῶν Παθῶν καί τήν Ἑορτήν τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου ἀποτελεῖ ὄντως «πηγήν ὕδατος ζῶντος» εἰς τήν «λειτουργικήν ἐρημίαν» τῶν Κληρικῶν μας».

δ) Η ΔΙΣ αποφάσισε να μην επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο. Επιπλέον προτρέπει όλα τα πιστά μέλη της Εκκλησίας να ησυχάζουν και ασκούνται εις την σιωπή:
«Ἐπί πλέον, λόγῳ τῆς κρισιμότητος τῶν καιρῶν καί διά νά ὑπάρχῃ ἑνιαία φωνή τῆς ποιμαινούσης Ἐκκλησίας πρός τήν κοινωνίαν, ἀπεφάσισεν ὅπως οὐδείς ἀπολύτως, Ἀρχιερεύς, Ἱερεύς, Διάκονος, Μοναχός ἤ ἄλλος ἐργάτης τῆς Ἐκκλησίας, προβαίνῃ εἰς δημοσίας δηλώσεις ἤ ἐμφανίσεις εἰς τά Μέσα Γενικῆς Ἐνημερώσεως καί εἰς τό Διαδίκτυον, προτρέπουσα ταυτοχρόνως ἅπαντα τά πιστά τέκνα τῆς Ἐκκλησίας νά ἡσυχάζουν, νά ἀσκοῦνται εἰς τήν σιωπήν καί εἰς τήν ἐντονώτερον προσευχήν καί μελέτην».

ε) Τέλος, για ακόμα μία φορά, η ΔΙΣ εξέφρασε προς την Πολιτεία την εκτίμηση της για τον διακριτικό και επιτυχή τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση:
«1) Κατανοεῖ ἀπολύτως τήν ἀγωνίαν τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας κατά τήν ἰδιαιτέρως δυσχερῆ ταύτην περίοδον καί ἐκτιμᾶ τόν διακριτικόν καί ἐπιτυχῆ τρόπον μέ τόν ὁποῖον διαχειρίζεται τήν ἐπελθοῦσαν κρίσιν, ἐπί τῷ σκοπῷ τῆς προστασίας τῆς δημοσίας ὑγείας».


Διαβάσαμε στο tovima.gr:

Παράταση έως 11 Απριλίου στα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει για τους χώρους λατρείας λόγω κορωνοϊού.

Έτσι, λοιπόν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή θα παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στους χώρους λατρείας.

Η ΚΥΑ προβλέπει τη δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης λειτουργίας από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, το οποίο θα αναμεταδίδει λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαβάσαμε στο ecclesia.gr:

Περί τῶν Ἀποφάσεων τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 1.4.2020, ὡς πρός τό ζήτημα τοῦ νέου κορωνοϊοῦ Covid-19 (2/4/2020)

Πρωτ. 1626
Ἀριθ. Διεκπ. 711

Ἀθήνησι τῇ 2ᾳ Ἀπριλίου 2020
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 3016

Πρός
Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας
Τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Εἰς τάς Ἕδρας αὐτῶν

Θέμα: «Περί τῶν Ἀποφάσεων τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 1.4.2020, ὡς πρός τό ζήτημα τοῦ νέου κορωνοϊοῦ Covid-19»

Σεβασμιώτατε ἐν Χριστῷ ἀδελφέ,

Γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, κατά τήν Συνεδρίαν Αὐτῆς τῆς 1ης μηνός Ἀπριλίου ἐ.ἔ., συνεζήτησε ἐκτενῶς ἐπί τοῦ θέματος τῆς παρατάσεως ἰσχύος τῆς Κοινῆς Ἀποφάσεως τῶν Ὑπουργῶν Παιδείας καί Θρησκευμάτων καί Ὑγείας ἕως καί τῆς 11ης Ἀπριλίου 2020 (ΦΕΚ Β΄ 1082/29.3.2020), μέ τήν προοπτικήν περαιτέρω τροποποιήσεων αὐτῆς, καί ἀπεφάσισε τά κάτωθι:

1) Κατανοεῖ ἀπολύτως τήν ἀγωνίαν τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας κατά τήν ἰδιαιτέρως δυσχερῆ ταύτην περίοδον καί ἐκτιμᾶ τόν διακριτικόν καί ἐπιτυχῆ τρόπον μέ τόν ὁποῖον διαχειρίζεται τήν ἐπελθοῦσαν κρίσιν, ἐπί τῷ σκοπῷ τῆς προστασίας τῆς δημοσίας ὑγείας.

[..]

4) Εὐχαρίστως ἐπληροφορήθη τήν δήλωσιν τῆς Ἀξιοτίμου Ὑπουργοῦ Παιδείας καί Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, τῆς 30ῆς Μαρτίου 2020, εἰς τά Μέσα Γενικῆς Ἐνημερώσεως. Ἡ ἐν λόγῳ δήλωσις περί λειτουργίας τῶν Ἱερῶν Ναῶν καί τῶν Ἱερῶν Μονῶν μας, ἔστω καί «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν», κατά τήν Ἑβδομάδα τῶν Παθῶν καί τήν Ἑορτήν τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου ἀποτελεῖ ὄντως «πηγήν ὕδατος ζῶντος» εἰς τήν «λειτουργικήν ἐρημίαν» τῶν Κληρικῶν μας.

5) Ἐπισημαίνει μετ’ ὀδύνης καί, κυριολεκτικῶς, μεθ᾿ αἱμασσούσης καρδίας ὅτι τήν προσεχῆ Μεγάλην Ἑβδομάδα καί, βεβαίως, κατά τήν Ἀνάστασιν τοῦ Κυρίου, θά κληθῶμεν ἅπαντα τά μέλη τῆς Ἐκκλησίας νά βιώσωμε πρωτοφανεῖς καταστάσεις, ὡς ἐκ τῆς «κατ᾿ οἰκονομίαν» ἀποχῆς τῶν χριστιανῶν ἀπό τάς Ἱεράς Ἀκολουθίας, τήν Θείαν Λειτουργίαν, ἀλλά καί ἀπό αὐτήν τήν Θείαν Κοινωνίαν.
[…]
Ἐπί πλέον, παρακαλεῖ ὑμᾶς ὅπως προτρέψητε ἅπαντας τούς ὑφ᾿ ὑμᾶς Κληρικούς νά παραμένουν πιστοί εἰς τό καθῆκον αὐτῶν, εὑρισκόμενοι καθημερινῶς εἰς τούς Ἱερούς Ναούς καί τούς λοιπούς χώρους τῆς διακονίας των (πλήν ἐκείνων τῶν Ἱερέων, οἱ ὁποῖοι ἀνήκουν εἰς τάς λεγομένας ὑγειονομικῶς εὐπαθεῖς ὁμάδας) καί νά ἱερουργοῦν, ἔστω πρός καιρόν, «κεκλεισμένων τῶν θυρῶν», ὅσον καί ἄν αὐτό εἶναι δύσκολον καί στενόχωρον δι’ ἅπαντας, ὑπέρ «τῆς τοῦ κόσμου ζωῆς καί σωτηρίας», ὑπέρ τῶν ἐν ἀσθενείαις κατακειμένων, τῶν Ἰατρῶν καί Νοσηλευτῶν καί πάντων τῶν ἐθελοντῶν, οἱ ὁποῖοι μετά πνεύματος αὐτοθυσίας προσφέρουν τόν ἑαυτόν των, διά νά προστατεύσουν τήν ζωήν ὅλων καί τήν δημοσίαν ὑγείαν, καί «ὑπέρ πάντων τῶν δι᾿ εὐλόγους αἰτίας ἀπολειφθέντων».

[…]

9) Καλεῖ ἅπαντας νά ἀποδέχωνται τήν κρίσιν καί τάς ἀποφάσεις τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, ἡ Ὁποία μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης, διακρίσεως καί εὐθυκρισίας, κατανοεῖ τήν ἀγωνίαν τοῦ ἱεροῦ Κλήρου καί τοῦ πιστοῦ Λαοῦ, ἀλλά καί συγχρόνως ἐκτιμᾶ, συμφώνως πρός τάς ὑποδείξεις τῶν εἰδικῶν ἐπιστημόνων, πότε αἱ συνθῆκαι ἐπιβάλλουν κατάλληλον ἀντιμετώπισιν πρός ὠφέλειαν τῆς δημοσίας ὑγείας καί ὅλων τῶν πολιτῶν τῆς Πατρίδος μας. Αὐτό ἐπιτάσσει ἄλλωστε καί ὁ θυσιαστικός χαρακτήρ τῆς Ἐκκλησίας. Πρός τοῦτο, παρακαλεῖ ἅπαντας τούς Ἀρχιερεῖς τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος νά ἐπικοινωνοῦν μετά τῶν Δημοσίων Ἀρχῶν, δι᾿ ἐκκλησιαστικά ζητήματα εὐρυτέρου ἐνδιαφέροντος, μέσῳ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, καθώς καί ἅπαντας τούς Ἱερεῖς, Μοναχούς καί Μοναχάς, νά ἀπευθύνωνται πρός τάς Ἀρχάς τῆς Πολιτείας ἤ καί αὐτήν τήν Ἱεράν Σύνοδον, διά πᾶν ἐκκλησιαστικόν ζήτημα, μόνο μέσῳ τῶν οἰκείων αὐτῶν Μητροπολιτῶν, ἐπιδεικνύοντες οὕτω πνεῦμα ἐμπιστοσύνης πρός τήν Ἱεράν Σύνοδον.
Ἐπί πλέον, λόγῳ τῆς κρισιμότητος τῶν καιρῶν καί διά νά ὑπάρχῃ ἑνιαία φωνή τῆς ποιμαινούσης Ἐκκλησίας πρός τήν κοινωνίαν, ἀπεφάσισεν ὅπως οὐδείς ἀπολύτως, Ἀρχιερεύς, Ἱερεύς, Διάκονος, Μοναχός ἤ ἄλλος ἐργάτης τῆς Ἐκκλησίας, προβαίνῃ εἰς δημοσίας δηλώσεις ἤ ἐμφανίσεις εἰς τά Μέσα Γενικῆς Ἐνημερώσεως καί εἰς τό Διαδίκτυον, προτρέπουσα ταυτοχρόνως ἅπαντα τά πιστά τέκνα τῆς Ἐκκλησίας νά ἡσυχάζουν, νά ἀσκοῦνται εἰς τήν σιωπήν καί εἰς τήν ἐντονώτερον προσευχήν καί μελέτην. […]

Δείτε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού
– Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
– Κανονικά η Θεία Κοινωνία λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Έργο του διαβόλου το κλείσιμο των Ναών από την Ιερά Σύνοδο
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Δεν άργησε και το Φανάρι να αποκαλυφθεί!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.