Επικαιρότητα

Ο υιός Βαρθολομαίος τίμησε τον πατέρα του «Μεγάλο Πατριάρχη» Αθηναγόρα (Μέρος Β’)

εικόνα άρθρου: Ο υιός Βαρθολομαίος τίμησε τον πατέρα του «Μεγάλο Πατριάρχη» Αθηναγόρα (Μέρος Β’)

«Αοίδιμος» Προκάτοχος, «σπουδαία» εκκλησιαστική προσωπικότητα, «κόσμησε» τον Οικουμενικό Θρόνο, «τεράστια» η προσφορά του (Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον αιρεσιάρχη Πατρ. Αθηναγόρα)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος συνεχίζει απρόσκοπτα τον σκανδαλισμό του Ορθόδοξου κόσμου.

Την 7η Ιουλίου, με αφορμή την 50η επέτειο από την κοίμηση του αιρεσιάρχη με την μασονική ιδιότητα, Πατριάρχου Αθηναγόρου, ο κ. Βαρθολομαίος εξύμνησε στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής της Κοινότητας Κοντοσκαλίου, την προσωπικότητα και τα οικουμενιστικά ανοίγματα του προκατόχου του.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον αιρεσιάρχη Αθηναγόρα: «Αοίδιμος» Προκάτοχος, «σπουδαία» εκκλησιαστική προσωπικότητα, «κόσμησε» τον Οικουμενικό Θρόνο

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο αιρεσιάρχης Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας:

  • Αποτελεί ένα «αοίδιμο» Προκάτοχο.
  • Ήταν μία «σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα», η οποία «κόσμησε τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο» και απέδωσε διά των «τιμίων χειρών» του τον τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Θεολογίας» στον ίδιο.

Επιπλέον, ανάμεσα στις υπόλοιπες οικουμενιστικές ενέργειες και πρακτικές του Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε:

α) Τις πρώτες «Πανορθοδόξους Διασκέψεις» που διοργάνωσε, β) την συνάντηση του με τον Πάπα Παύλο Στ´ στα Ιεροσόλυμα (1964), γ) την αντικανονική άρση των αναθεμάτων μεταξύ του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου Στ’ (1965), δ) την έναρξη του οικουμενιστικού «διαλόγου της αγάπης» μεταξύ του Βατικανού και της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ε) τη συμβολή του στην προαγωγή της «διαχριστιανικής συνεργασίας».

Τα Εγκώμια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον Οικ. Πατριάρχη Αθηναγόρα

Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του:

«Η χοροστασία μας κατ᾽ έτος εδώ στο Κοντοσκάλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τον αοίδιμο Προκάτοχό μας ΟικουμενικόΠατριάρχη Αθηναγόρα, από της κοιμήσεως του οποίου συμπληρώνονται σήμερα πενήντα έτη ακριβώς.

Τι να πρωτοθυμηθούμε για την σπουδαία αυτήν εκκλησιαστική προσωπικότητα, η οποία κόσμησε τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο επί είκοσι τέσσερα συναπτά έτη, και εκ των τιμίων χειρών της οποίας είχαμε την ευλογία να λάβουμε τον τίτλο του «Διδασκάλου της Ορθοδόξου Θεολογίας» […];

Τους ανυστάκτους αγώνες του για την προάσπισι των δικαίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας; Τις πρώτες Πανορθοδόξους Διασκέψεις για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την μέριμνά του για την προώθησι της πανορθοδόξου ενότητος; Την ιστορική συνάντησί του στα Ιεροσόλυμα με τον μακαριστό Πάπα Παύλο ΣΤ´ το 1964, την αμοιβαία άρσι των αναθεμάτων μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως, την έναρξι του διαλόγου της αγάπης μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και την εν γένει συμβολή του στην προαγωγή της οικουμενικής κινήσεως και της διαχριστιανικής συνεργασίας;».

Πατρ. Βαρθολομαίος: «Τεράστια» η προσφορά και «ανεκτίμητη» η Πρωθιεραρχική διακονία του Πατρ. Αθηναγόρα

Επιπλέον, ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την προσφορά του Πατριάρχη Αθηναγόρα ως «τεράστια» και την Πρωθιεραρχική διακονία του ως «ανεκτίμητη»:

«[…] ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης και αναγνωρίσεως της τεραστίας προσφοράς και ανεκτιμήτου Πρωθιεραρχικής διακονίας του […]».

Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι έπειτα από δική του πρόταση, η Ι. Σύνοδος του Πατριαρχείου Κων/πόλεως αποφάσισε να «τιμήσει» τα πενήντα χρόνια από την κοίμηση του αιρεσιάρχη Πατριάρχη Αθηναγόρα, με την τέλεση Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, καθώς και Ιερού και «Φιλολογικού» μνημοσύνου, το οποίο έλαβε χώρα στις 10 Ιουλίου, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Ορθόδοξη Ομολογία: Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διακηρύσσει τη διακοπή του Μνημοσύνου του Πατριάρχη Αθηναγόρα ως «πράξη αντίστασης» (1969-1972)

Κατά την τριετία 1969-1972, σύσσωμο το Άγιο Όρος αντέδρασε δυναμικά στα οικουμενιστικά ανοίγματα του οικείου Επισκόπου της, Πατριάρχη Κων/πόλεως Αθηναγόρα, διακόπτοντας τη μνημόνευση του ονόματος του.

Επιπρόσθετα, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με Επιστολή της προς όλες τις Αγιορείτικες Ιερές Μονές, υπογράμμιζε ότι η διακοπή του μνημοσύνου του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα αποτελεί πράξη αντιστάσεως, εν όψει του διαγραφόμενου κινδύνου:

«Ἡ διακοπή τοῦ Μνημοσύνου ἀποτελεῖ ἄρνησιν καί πρᾶξιν ἀντιστάσεως ἐν ὄψει διαγραφομένου κινδύνου» (πηγή: Ὀρθόδοξος Τύπος, ἀρ. φ. 127, 10-10-1970).

Κατά τα 30 χρόνια της πατριαρχίας του στον «Οικουμενικό Θρόνο», ο πρόξενος σχισμάτων και πάπας της Ανατολής, κ. Βαρθολομαίος, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα οικουμενιστικά ανοίγματα, τις αιρετικές διδασκαλίες και τις πλάνες του μασόνου και αιρεσιάρχη προκατόχου του.

Η Αγιοπατερική Αποτείχιση της Αθωνικής Πολιτείας, επί τρία συναπτά έτη, από τον Οικ. Πατριάρχη Αθηναγόρα την δεκαετία του ‘70, δείχνει τον Ιεροκανονικό και θεάρεστο τρόπο αντίδρασης, έναντι του μέγα υμνητή της «σπουδαίας εκκλησιαστικής προσωπικότητας» Πατριάρχη Αθηναγόρα, κ. Βαρθολομαίου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο υιός Βαρθολομαίος τίμησε τον πατέρα του «Μεγάλο Πατριάρχη» Αθηναγόρα (Μέρος Α’)
2016-2020: Άγιο Όρος και η αλλοίωση της Ορθοδόξου Πίστεως (Μέρος Γ΄), Κεφάλαιο 4. Διακοπή Μνημόνευσης (Ιεροκανονική Αποτείχιση)
Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Λεχθέντα και πραχθέντα του οικουμενιστού και μασόνου Οικ.Πατριάρχου Αθηναγόρα

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.