Επικαιρότητα

Διορία τριών ημερών στην Λαύρα του Κιέβου από τον Υπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας 

εικόνα άρθρου: Διορία τριών ημερών στην Λαύρα του Κιέβου από τον Υπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας 
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή

Τα αθέμιτα μέσα του Ουκρανού Υπουργού και η ανασκόπηση του ζητήματος της Λαύρας του Κιέβου


Ο Αλεξάντρ Τκατσένκο, Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, έχει αναλάβει μια “πολεμική” αποστολή. Εδώ και μήνες προσπαθεί να πάρει από την κατοχή της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο την Ιστορική Λάβρα των Σπηλαίων του Κιέβου, ώστε αυτή να παραχωρηθεί στον ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο της “Αυτοκέφαλης” Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Ο Τκατσένκο σε χρόνο ανύποπτο χαρακτήρισε  «Πολιτιστικά αγαθά» και «μουσειακά εκθέματα» τα Ιερά λείψανα των Οσίων Πατέρων των Σπηλαίων του Κιέβου. Μετά την αποτυχία βίαιης απόσπασης της Λαύρας λόγω της πάνδημης παρουσίας των Ορθοδόξων Ουκρανών που στηρίζουν τον Ονούφριο, ο Τκατσένκο επιμένει στον αρχικό του σκοπό. Πρόσφατα  ζήτησε την εντός  τριών ημερών εκκένωση του Μοναστηριού της Αγίας Λαύρας από την UOC. Σε περίπτωση άρνησης θα παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έλεγξε και επέστρεψε έναν σεβαστό αριθμό αντικειμένων της Αγίας Λαύρας στην ιδιοκτησία του κράτους, κατηγορώντας τη Μόσχα για πρότερη παρέμβαση στο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς σχετική εξουσιοδότηση και άρνηση παράδοσης της κληρονομιάς στο Κράτος.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από εκπρόσωπο της UOC και τον δικηγόρο της Λαύρας των Σπηλαίων, με τον πρώτο να χρεώνει ψέματα στον Υπουργό και τον δεύτερο να τον κατηγορεί για χειριστικές συμπεριφορές.

Σύντομη ανασκόπηση του ζητήματος της Λαύρας του Σπηλαίου Κιέβου:

Μετά τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανία, εμφανίζεται το εξής παράδοξο για τα παγκόσμια δεδομένα: Το Κίεβο έχει δύο Μητροπολίτες (Σχίσμα). Ο ένας είναι ο Επιφάνιος, που ηγείται της νέας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστής και ως OCU, και έχει την υποστήριξη μόνο 4 τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών (σε σύνολο 14).Ο άλλος είναι ο Ονούφριος, που ηγείται της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της γνωστής και ως UOC, και που έχει την υποστήριξη 10 τοπικών εκκλησιών. Η OCU έχει την υποστήριξη του Ζελένσκι και η UOC τη στήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας. 

Η Εκκλησία του Επιφανίου επιχειρεί με ανορθόδοξους, ενίοτε, τρόπους να υπερισχύσει ως κυρίαρχη εκκλησία στην Ουκρανία. Έτσι, με την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους επεμβαίνει σε μοναστήρια και ναούς, προσπαθώντας δυναμικά να αφανίσει την Ουκρανική εκκλησία της UOC.

Μοιραία, λοιπόν, φτάνει και στο κατώφλι της Λαύρας των Σπηλαίων που είναι ένα εθνικό ιστορικό-πολιτιστικό μνημείο, συγκαταλέγεται στα παλαιότερα ορθόδοξα μοναστήρια των Ρως του Κιέβου και έχει ανακηρυχτεί ως ένα από τα 7 θαύματα της Ουκρανίας.

Το ιστορικό μοναστήρι, όμως, αποτελεί την έδρα του Ονουφρίου, και έτσι η OCU του Επιφανίου προσπαθεί να εκδιώξει τους μοναχούς που βρίσκονται εκεί. 

Την 1η Απριλίου 2023, με απόφαση του δικαστηρίου του Κιέβου, επιβάλλεται στον Μητροπολίτη Βίσγκοροντ Παύλο, ηγούμενο της Λαύρας των Σπηλαίων, ποινή 60 ημερών σε κατ΄οίκον περιορισμό, με προληπτικό μέτρο το ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενώ του απαγορεύουν να μεταβεί στη Λαύρα και να λειτουργήσει. Η κατηγορία για την ποινή που του επιβλήθηκε είναι ότι σε μια τηλεφωνική συνομιλία του προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.[6]

Σήμερα, στη Λαύρα του Κιέβου εγκαταβιούν 300 μοναχοί, όπου με τους φοιτητές και το προσωπικό αγγίζουν τους 800 και τον υπουργό πολιτισμού να τους δίνει τελεσίγραφο να παραδώσουν τη Μονή σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Πολωνίας Σάββας: Βολές κατά Φιλαρέτου και Επιφανίο
Πώς το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας χρησιμοποιείται για την έξωση των Μοναχών της Λαύρας του Κιέβου 
Ο ψευδομητροπολίτης Ουκρανίας κατακτητής της Λαύρας των Σπηλαίων – Μέγας διώκτης της Ορθοδοξίας

Σχετικά άρθρα

Το χρονικό μιας σκοτεινής δίωξης – Το μαρτυρικό φρόνημα του Μητροπολίτη Μπάντσεν

Λήψη «κατηγορητηρίου», έφοδος δυνάμεων ασφαλείας, μυστηριώδης θάνατος δικηγόρου, επιχείρηση παρενόχλησης, ανεξιχνίαστη πυρκαγιά και δολοφονική επίθεση συνθέτουν το παζλ του τρόμου

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.