π. Θεόδωρος Ζήσης

Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς στις Ινδίες [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

εικόνα άρθρου: Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς στις Ινδίες [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Ὁμιλία τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“Κάθε μέρα δίδασκε ο Απόστολος την ευσέβεια, έκανε μεγάλα θαύματα, τα έβλεπαν οι ειδωλολάτρες και πολλοί από αυτούς πίστευαν και γινόταν χριστιανοί”


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο π. Θεόδωρος μας περιγράφει ποια ήταν αυτή η απάτη που κατά κάποιο τρόπο έκανε ο Άγιος Απόστολος Θωμάς, στον Βασιλιά των Ινδιών.

Του υποσχέθηκε ότι μπορεί να του χτίσει ένα παλάτι, έκανε μάλιστα και ένα σχέδιο ώστε να δει ο Βασιλιάς πώς θα είναι το παλάτι, γιατί θα έλειπε σε άλλη χώρα για τρία χρόνια. Ο Απόστολος Θωμάς έκανε ένα λαμπρότατο σχέδιο, σα να ήταν έμπειρος αρχιτέκτονας. Του έδωσε ο βασιλιάς πολύ χρυσάφι, άργυρο, τρόφιμα, λάδι, κρασί και όλα τα εφόδια που θα χρειαζόταν για τους τεχνίτες. Ο Άγιος Θωμάς όμως όλα τα μοίρασε κρυφά στους φτωχούς και κατασκεύασε έτσι στον Βασιλιά παλάτι αχειροποίητο στον ουρανό.

Κάθε μέρα δίδασκε ο Απόστολος την ευσέβεια, έκανε μεγάλα θαύματα, τα έβλεπαν οι ειδωλολάτρες και πολλοί από αυτούς πίστευαν και γινόταν χριστιανοί, βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Μετά από αρκετό καιρό, ζήτησε ο Βασιλιάς πληροφορίες από τον Απόστολο, εάν πλησίαζε το τέλος της οικοδομής. Εκείνος απάντησε ότι χρειάζεται κι άλλα έξοδα για να κατασκευάσει μεγαλοπρεπώς την στέγη του παλατιού. Όταν παρέλαβε για δεύτερη φορά χρυσάφι ο Απόστολος, ευχαρίστησε τον Θεό λέγοντας: “Σ’ ευχαριστώ φιλάνθρωπε Κύριε, διότι γνωρίζεις με πολλούς και ποικίλους τρόπους να ετοιμάζεις τη σωτηρία κάθε ανθρώπου». Μοίρασε και το δεύτερο ποσό στους φτωχούς όπως και προηγουμένως.

Κάποιοι άνθρωποι, γνωστοί του Βασιλιά επισκέφθηκαν τον τόπο όπου υποτίθεται ότι χτιζόταν το παλάτι και όταν επέστρεψαν, αυτός τους ρώτησε για το κάλλος του παλατιού. Εκείνοι του είπαν να μη περιμένει παλάτι γιατί ο άνθρωπος στον οποίο έδωσε τον χρυσό, το μοίρασε όλο στους φτωχούς, ότι θαυματουργεί εξαίσια πράγματα χωρίς να τρώει τελείως και επιπλέον κηρύττει σε όσους προστρέχουν σε αυτόν, έναν Θεό άγνωστο για τους ανθρώπους αυτής της χώρας.

Ο Βασιλιάς, ταράχτηκε από πολύ θυμό. Πρόσταξε να του φέρουν μπροστά του τον Απόστολο, και τον ρώτησε αν έχτισε το παλάτι. Εκείνος του είπε ότι το παλάτι που έμαθε να χτίζει, από τον αληθή αρχιτέκτονα Χριστό, χτίστηκε και είναι πολύ ωραίο. Ο Βασιλιάς, ζήτησε να πάνε εκεί να του το δείξει. Ο Απόστολος, του απάντησε ότι δεν χρειάζεται τώρα να επισκεφθεί αυτό το παλάτι, αλλά όταν θα αναχωρήσει από αυτό τον κόσμο και θα πάει στον άλλο, τότε θα του είναι χρήσιμο.

Ο Βασιλιάς, νόμισε ότι τον περιγελά ο Άγιος, και πρόσταξε οργισμένος να κλείσουν τον απατεώνα σε έναν σκοτεινό λάκκο μαζί με τον έμπορο που του τον έφερε.

Ενώ ο Απόστολος Θωμάς ήταν φυλακισμένος, ο αδερφός του Βασιλιά, αρρώστησε και πέθανε από την λύπη του γι’ αυτό που συνέβη στον αδελφό του. Πήρε την ψυχή του Άγγελος Κυρίου, και καθώς περνούσε από τις σκηνές Δικαίων, ο Άγγελος του έδειχνε την ωραιότητα των σκηνών εκείνων και τον ρωτούσε σε ποια από τις σκηνές αυτές αγαπά να κατοικήσει. Είδε η ψυχή μια εξαίρετη σκηνή και παρακαλούσε τον Άγγελο να κατοικήσει εκεί.

Ο Άγγελος του είπε ότι σε αυτή δεν μπορεί να κατοικήσει, επειδή είναι η σκηνή του αδελφού του την οποία ο ξένος Θωμάς του έκτισε. Τότε η ψυχή παρακάλεσε τον Άγγελο να την αφήσει να επιστρέψει πίσω για να αγοράσει από τον Βασιλιά την σκηνή αυτή και μετά να έρθει να κατοικήσει.

Ο Άγγελος επέστρεψε την ψυχή στο νεκρό σώμα. Συνήλθε ο αποθανών σαν από κάποια μέθη και έκσταση και ζητούσε να δει τον Βασιλιά αδελφό του. Όταν πήγε εκεί ο Βασιλιάς, του είπε ότι ήθελε μια μικρή χάρη. Εκείνος δέχτηκε προκαταβολικά ότι θα του έδινε ότι του ζητούσε από τη χαρά του που τον είδε ζωντανό. Τότε ο αδελφός φανέρωσε όλα όσα είδε και του είπε να του δώσει το παλάτι που έχει στους ουρανούς με αντάλλαγμα όσα χρήματα θέλει από την κληρονομιά τους στη γη.

Ο Βασιλιάς αποκρίθηκε ταπεινά «εγώ έχω παλάτι στους ουρανούς; Από πού και από ποιά μου καλοσύνη;» και ο αδερφός του εξήγησε τι είδε με τον Άγγελο Κυρίου, ότι έχει παλάτι, το οποίο δεν γνωρίζει και του το έχτισε ο φυλακισμένος ξένος, ο Θωμάς.

Όταν κατάλαβε ο Βασιλιάς το γεγονός, απέφυγε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του με την δικαιολογία ότι αυτό που του ζητά δεν ήταν στην δική του εξουσία, αλλά του είπε επίσης ότι αν ήθελε τέτοιο παλάτι, επειδή ο τεχνίτης βρισκόταν εκεί, να τον προσλάβει για να του φτιάξει ένα ίδιο ή ακόμα λαμπρότερο.

Έτσι αποφυλάκισαν τον Απόστολο Θωμά, έπεσαν στα πόδια του και του ζητούσαν να τους συγχωρέσει, εκείνος ευχαρίστησε τον Κύριο και τους βάπτισε μαζί με όλους τους άρχοντες. Και βλέποντας αυτά ο λαός, άρχισε κάθε μέρα να συρρέει στο παλάτι για να βαπτιστεί.

Κλείνοντας ο π. Θεόδωρος, μας ομιλεί για το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Αποστόλου Θωμά, την τιμή που του αποδίδεται παγκοσμίως, μας λέγει πληροφορίες για το ιερό του λείψανο,  αλλά και για την Εκκλησία των Ινδιών που ίδρυσε ο Απόστολος η οποία μετά από τις χριστολογικές έριδες, κατέληξε να είναι αιρετική.

π.Θεόδωρος Ζήσης, Ο Άγ. Απόστ. Θωμάς – συμπληρωματικά στο Κήρυγμα της Κυριακής [ΒΙΝΤΕΟ 2015].wmv

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.