Επικαιρότητα

Η απομάκρυνση του Μητρ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

εικόνα άρθρου: Η απομάκρυνση του Μητρ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα
του Αχιλλέα Ε.Π.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα και τη μετάθεσή του στην Αρχιεπισκοπή Ουγγαρίας

 Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 8 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε Ιερά Σύνοδος από το Πατριαρχείο Μόσχας στη Μονή  Ντανίλοφ υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Η σημαντικότερη απόφαση που πάρθηκε από την Ιερά Σύνοδο ήταν η απομάκρυνση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα από το ρωσικό έδαφος και η μετάθεσή του στην Αρχιεπισκοπή Ουγγαρίας. 

Τη θέση του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) και του Μόνιμου Μέλους της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον τίτλο «Βολοκολάμσκ», πρόκειται να καταλάβει ο Μητροπολίτης Χερσώνος κ. Αντώνιος, με την προσωρινή διατήρηση της διεύθυνσης της Εξαρχίας Δυτικής Ευρώπης. Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος έθεσε στον ίδιο να αναλάβει τη θέση προϊσταμένου του Γραφείου του Πατριαρχείου Μόσχας για τα ξένα ιδρύματα, με απαλλαγή από τη διαχείριση της επαρχίας Χερσώνος. Η προσωρινή διοίκηση της Επισκοπής Χερσώνος ανατέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Μαδρίτης και Λισαβόνας κ. Νέστορα.

Μία ακόμα απόφαση που αφορά τον κ. Ιλαρίωνα είναι ότι απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, του Μόνιμου Μέλους της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πρύτανη του προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Ακαδημίας «Άγιοι Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι ο Αρχιερέας Μαξίμ Κοζλόφ πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα είναι Πρύτανης των Γενικών Εκκλησιαστικών Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών «Άγιοι Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος», με τη διατήρηση των προηγούμενων θέσεων του.

Μεγάλη σύγχυση υπάρχει στους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους για τους λόγους που οδήγησαν τον Πατριάρχη Μόσχας και την Ιερά Σύνοδο να πάρουν αυτές αυτές τις αποφάσεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι έγινε εξαιτίας της αλαζονίας του Ιλαρίωνα, άλλοι θεωρούν ότι αφορμή για την απομάκρυνσή του ήταν οι θέσεις που πήρε για το Ουκρανικό σχίσμα και τον πόλεμο.

Το συμπέρασμα είναι ότι μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες φαίνεται να ήρθαν τα πάνω κάτω στο Πατριαρχείο Μόσχας, όπως παρουσιάζουν οι ειδήσεις και οι σχολιασμοί της Κατάνυξης. Αναμένουμε εξελίξεις.

Ο Θεός να μας λυπηθεί! Καλή μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Κροκοδείλια δάκρυα Μητροπολίτη Ιλαρίων Βολοκολάμσκ για τις σχέσεις Παπισμού και Ορθοδοξίας
Μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Μητροπολίτη Ιλαρίωνα και Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων κατά Βαρθολομαίου για την Ένωση. Δογματική ευαισθησία ή σκοπιμότητα;
Ιλαρίων: Το κουτάλι θα απολυμαίνεται και οι πιστοί θα σκουπίζονται, μόλις κοινωνούν σε πετσέτες…

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.