εικόνα άρθρου: Κατακραυγή για την παράνομη δίωξη και προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου

Τη στιγμή που η Ουκρανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα μεγάλης κλίμακας διωγμό κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκκλήσεις συμπαράστασης έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η παράνομη δίωξη και φυλάκιση του ομολογητή Καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ, Παύλου, από τις ουκρανικές Αρχές, προκαλεί πλήθος έντονων διαμαρτυριών και αντιδράσεων.

Τη στιγμή που η Ουκρανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα μεγάλης κλίμακας διωγμό κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκκλήσεις συμπαράστασης από τους Ορθόδοξους Προκαθημένους και αδελφούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 

α) Μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας για τη δίωξη του Καθηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου και το διωγμό εξαπέλυσαν οι ουκρανικές Αρχές (15 Ιουλίου)

Ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, μέσω μηνυμάτων απευθύνθηκε προς τους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, θρησκευτικούς «ηγέτες» (Πάπα Φραγκίσκο, Πατριάρχη της Κοπτικής «Εκκλησίας», επικεφαλής της Αγγλικανικής «Εκκλησίας») και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, αφού περιέγραψε την παράνομη δίωξη, σύλληψη και φυλάκιση του Καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ, Παύλου, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να υφαρπάξει βιαίως και παρανόμως τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και στους διωγμούς μεγάλης κλίμακος που έχουν εξαπολύσει οι ουκρανικές Αρχές εναντίων της [1]:

«Στις 14 Ιουλίου 2023 βάσει της ετυμηγορίας του δικαστηρίου του Δήμου Σολομένσκ του Κιέβου ο ιεράρχης της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλος, ο οποίος προηγουμένως τελούσε υπό καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού επί 24ώρου βάσεως, συνελήφθη και μετήχθη στη φυλακή.

Η δικαστική απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ουκρανικής κυβέρνησης να υφαρπάξει βιαίως και παρανόμως τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η εν λόγω ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι άδικη και προφανώς υπαγορεύθηκε από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, έχοντας σκοπό να εκφοβίσει τους πιστούς, να τους αναγκάσει να απαρνηθούν την υπεράσπιση της ελευθερίας τους να θρησκεύονται και τα ιερά κειμήλιά τους και αποτελεί μέρος μεγάλης κλίμακος διωγμών, που έχουν εξαπολύσει οι ουκρανικές Αρχές κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ένας θρησκευτικός ηγέτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να υφίσταται τέτοιου είδους κατασταλτικά μέτρα για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η μετατροπή της ποινής κράτησης του ηλικιωμένου Μητροπολίτη, από κατ’ οίκον περιορισμό σε φυλάκιση, εγκυμονεί τον κίνδυνο σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, η οποία μπορεί να τον οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, μέσα στην απομόνωση της προφυλάκισής του. 

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Πατριάρχης Μόσχας απηύθυνε έκκληση ώστε να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης στους διωγμούς κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο για την υπεράσπιση του παρανόμως διωκόμενου Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ, Παύλου:

«Σας καλώ να στρέψετε την προσοχή σας στους διωγμούς κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας που συμβαίνουν στην Ουκρανία και να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο για την υπεράσπιση του μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλου από την παράνομη δίωξη».

β) Απόφαση της Σύναξης Επισκόπων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (19 Ιουλίου)

Η Σύναξη Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, συνήλθε στην Ι. Μονή του Οσίου Σεργίου του Ράντονεζ και ενέκρινε εκτενές κείμενο, το οποίο ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα, περιγράφει με μελανά γράμματα τις διώξεις που έχουν εξαπολύσει οι πολιτειακές Αρχές της Ουκρανίας κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (άδικες συλλήψεις, άτιμες δίκες, βεβήλωση ιερών, λεηλασίες), καθώς και τις προσπάθειες εξαναγκασμού να ωθηθεί στο σχίσμα ([2]).

Επιπλέον, οι Επίσκοποι της Ρωσικής Εκκλησία απηύθυναν έκκληση προς διάπυρη προσευχή υπέρ των Ορθοδόξων αδελφών στην Ουκρανία, καθώς και όσων αγωνίζονται ομολογιακά να διαφυλάξουν την εκκλησιαστική ενότητα, παρά τις απειλές, συκοφαντίες και διώξεις, όπως ο Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλος, ο οποίος τελεί υπό φυλάκιση και υφίσταται ποινικές διώξεις «υπέρ της πίστεως και της Εκκλησίας»:

«6. Σήμερα στην ουκρανική γη οι πολιτειακές Αρχές αναδείχθηκαν απευθείας κληρονόμοι των θεομάχων μπολσεβίκων και εξαπολύουν διώξεις κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πιστά τέκνα της Εκκλησίας εκδιώκονται από τους ναούς, ιεράρχες, κληρικοί και λαϊκοί υφίστανται άδικες συλλήψεις και άτιμες δίκες, ιερά κειμήλια βεβηλώνονται και λεηλατούνται. Ιδιαίτερη πικρία προκαλούν οι ειδήσεις ότι καταβάλλονται προσπάθειες εξαναγκασμού κληρικών και λαϊκών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να αρνηθούν τη Θεία δικαιοσύνη και να τους ωθήσουν στο σχίσμα

Οι μετέχοντες της Συνάξεως των Επισκόπων καλούν σε διάπυρη προσευχή υπέρ των ορθοδόξων αδελφών στην Ουκρανία και όσων, παρά τις απειλές, τις συκοφαντίες και τις διώξεις επιδιώκουν να διαφυλάξουν την εκκλησιαστική ενότητα, πολύ δε περισσότερο υπέρ εκείνων, οι οποίοι αγωνίζονται πράγματι ομολογιακά, με ανδρεία υψώνοντας τις φωνές τους προς υπεράσπιση αυτής της ενότητας. Πολλά τα έτη του μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλου, ο οποίος τελεί αυτή τη στιγμή υπό φυλάκιση και όλων των ομολογητών ιεραρχών, οι οποίοι υφίστανται ποινικές διώξεις υπέρ της πίστεως και της Εκκλησίας!».

γ) Μήνυμα της Αδελφότητας της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου προς τον διωκόμενο Καθηγούμενό της (19 Ιουλίου)

Η Αδελφότητα της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, μέσω Μηνύματος που είχε ως αποδέκτη τον διωκόμενο και προφυλακισμένο Καθηγούμενό της, εξέφρασε την αγωνία και την ανυπομονησία της για την ταχεία επιστροφή του, στο αγαπημένο του Μοναστήρι [3].

«Γιατί ο ηγούμενος μας, που ήταν πάντα ένας πιστός υιός του λαού του, ένας επιμελής εργάτης στο χωράφι του Χριστού, κατηγορείται άδικα/ανήθικα για όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα και εγκλήματα; Το αφήνουμε στην Κρίση του Θεού και πιστεύουμε στην παντοδύναμη βοήθεια και έλεός Του.

[…]

Σήμερα όχι μόνο ολόκληρη η Εκκλησία στρέφει το βλέμμα της προς εσάς, αλλά ολόκληρος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του προς εσάς. Ζητάμε τις άγιες προσευχές σας και περιμένουμε με ανυπομονησία την ταχεία επιστροφή σας στο αγαπημένο σας μοναστήρι».

δ) Έκκληση του Σέρβου Πατριάρχη προς τους παγκόσμιους ηγέτες (22 Ιουλίου)

Ο Πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας, Πορφύριος, απηύθυνε έκκληση προς τους παγκόσμιους «ηγέτες» ώστε να συνηγορήσουν υπέρ της απελευθέρωσης του Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ, υπογραμμίζοντας ότι ο Καθηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου φυλακίστηκε διότι είναι Ορθόδοξος Ιεράρχης, πιστός στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Οικουμενική Ορθοδοξία [4].

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας σημειώνει ότι ο ομολογητής διωκόμενος Ιεράρχης αποτελεί ένα ακλόνητο φύλακα του Μοναστηριού και αντιπροσωπεύει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδια υφαρπαγής της Λαύρας των Σπηλαίων Κιέβου από οποιαδήποτε άλλη [σχισματοαιρετική] δομή, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι «εκκλησιαστική» [φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας]: 

«Ο Μητροπολίτης Παύλος έχει φυλακιστεί, και αυτό είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βάση το ποιος είναι και την προσωπική και θρησκευτική του ταυτότητα. Φυλακίζεται γιατί είναι Ορθόδοξος Ιεράρχης, πιστός στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του και την Οικουμενική Ορθοδοξία. 

Ως εκ τούτου, είναι ακλόνητος φύλακας του Μοναστηριού όπου κατέχει τη θέση του Ηγούμενου, και κατά συνέπεια, αντιπροσωπεύει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που εμποδίζει την αρπαγή/κατάληψη της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ από οποιαδήποτε άλλη δομή, ακόμα κι αν, προκειμένου να αποκτήσει την όψη της νομιμότητας και της ορθότητας, ισχυρίζεται ότι είναι εκκλησιαστική».

Η θερμή υποδοχή του Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίου στο διώκτη των Ορθοδόξων Ουκρανών 

Έξι ημέρες πριν την παράνομη σύλληψη και φυλάκιση του Καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου από τις Αρχές της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της και διώκτης της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε τον εμπνευστή του Ουκρανικού Ψευδοαυτοκεφάλου, Πατριάρχη Κων/πόλεως, Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, όπου έτυχε θερμής υποδοχής.

Μπροστά στους διαπιστευμένους πολυάριθμους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του κ. Ζελένσκι , δηλώνοντας ότι: «Πάντοτε είναι τιμή και χαρά για εμάς να τον υποδεχόμεθα» [5].

Υπενθυμίζεται ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και δημοσιεύματα έφεραν στο φως τα άνομα και σκοτεινά σχέδια του εσβυσμένου και αμερικανοκίνητου Φαναρίου, καθώς αποκάλυπταν ότι κατά τη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, η ατζέντα θα συμπεριλάμβανε και το ζήτημα της «αποδόσεως» στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου του καθεστώτος του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  • [1] Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος απευθύνθηκε σε θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών εξαιτίας της δίωξης του καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου (15/07/23) https://mospat.ru
  • [2] Απόφαση της Συνάξεως Επισκόπων (Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου, Σύναξη των Αγίων του Ράντονεζ, 19 Ιουλίου 2023) https://mospat.ru
  • [3] “YOU HAVE LEFT AN INDELIBLE MARK IN OUR HEARTS”—KIEV CAVES LAVRA BROTHERHOOD TO THEIR PERSECUTED ABBOT (20/07/23) https://orthochristian.com
  • [4] Appeal of the Serbian Patriarch Porfirije to world leaders: take action to secure the release of the Metropolitan of Vyshgorod and Chernobyl Pavel! (22/07/23) https://spc.rs
  • [5]  Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (08/07/23) https://ec-patr.org

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Διωγμός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας: Φυλάκιση του Ομολογητή Καθηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου
Ο Ζελένσκι στο αμερικανοκίνητο Φανάρι – Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υφαρπάζει την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου;
– Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο διωγμός της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.